Hirdetés

Fűszeres kontakt

Szezonális receptek

Fűszeres könyv

Fűszeres könyv

Feedek

Fűszer és lélek App mobilon

Brüsszel gasztró

2014.04.16. 10:43, bejegyezte: Fuszeres Eszter Szólj hozzá!

brusszel-poszt06.jpg

brusszel-poszt04.jpg

Mi jut eszedbe, ha azt mondom Brüsszel?
Tudsz mondani 10 dolgot? Esetleg 20-at? Az az igazság, hogy én se voltam túl jó “Brüsszelből”, soha nem jártam még ott, és csak a szokásos dolgokat tudtam felsorolni:
Európa parlament, csokoládé, sör. Öööö... Atomium, pisilő kisfiú, gofri, és van pisilő kislány is állítólag. Jaj, és a sültkrumpli a sör mellé, meg a kagyló.
Belgiumon egyszer átvonatoztam, de a belga vidékből se láttam még ennél többet.
De most azt kell mondanom, Brüsszel mindenképp megér egy hétvégét, és ha valaki olyan szerencsés, hogy tovább tud maradni, akkor jó pár napot a belga vidékkel együtt.

Ha Brussels Airlines-al utaztok, akkor a gép korán reggel indul, és késő este érkezik vissza, így nem veszik kárba egyetlen városnézéssel tölthető perc sem. A légitársaság első gépe reggel 6:30-kor indul Budapestről, míg az utolsó járat 20:50-kor száll fel Brüsszelből Budapest irányába.

Amit tilos kihagyni foodie szemmel:
Cukrászdák, pralinéüzletek. Hibázni nem nagyon lehet, ahogy láttam, se süteményben, se csokoládéban nem árulnak gyengét. Mi részt vettünk egy csokoládékurzuson is a világ legviccesebb csokiséfjénél, aki névről ismerte a magyar Gerbeaud-ot, ami nem véletlen, hiszen az ő neve is meglehetősen hasonló: Laurent Gerbeud. A kurzuson tartott egy cokoládékóstolót, majd mi is elkészíthettük a saját ízesített csokijainkat. A kurzus lénye az volt, hogy ne vásároljunk olcsó csokit (mert nem jó) és megértette velünk azt is, hiba magas egy csokoládénak a kakakótartalma, az még nem garancia a minőségére, hiszen gyenge kakaóból is készülhetett. Bevallom, én nem vagyok egy csokoládé geek, de elég nagy hatással volt rám a kurzus. Egy kurzus ára kb. 50 euró, és 2 óra hosszú. Ajánlom szeretettel, főleg, hogy ha a mester épp szakállat visel, akkor meglehetős hasonlít Presser Picire, és így még viccesebb, amikor arról mesél, hogy próbálta meghonosítani a csokoládékultúrát Kínában, mire évek alatt rájött, hogy a kínaiak azért nem esznek csokit, mert nem szeretik, viszont meglehetősen illedelmes emberek, így ezt be nem vallanák.

http://www.chocolatsgerbaud.be/2013/choco-index.php

Ebédelni a Les Brigittines-be mentünk, ahol a hal valami elképesztően jó volt. Egyszerű történet, egy nem kiszárított halfilé, egy adag csodálatosan vajas, zöldborsós krumplipüré tetején. Tökéletes alapanyagok, fantasztikus belga vaj. Visszamennék minden nap, pedig itthon nagyon ritkán rendelek halat. Arról nem beszélve, hogy ilyen gyönyörű szecessziós étteremben már csak kávézni is érdemes. Amikor pedig kijöttünk, a felszolgálók magyarul köszönték mag, hogy ott ebédeltünk. Az ilyen apró figyelmesség mindig jól esik. http://www.lesbrigittines.com
Brüsszelben nagyon erős a képregénykultúra (már ha van ilyen, de a Bing Bang Theory óta tudjuk hogy igenis van) ennek sajnos nem volt időm utánajárni, úgyhogy kénytelen leszek visszamenni ;-) de a tűzfalakról mindenhol Tintin figyel, és ugye a Hupikék törpikék is belgák.
Amihez még nagyon sokat kell fejlődnöm, az a belga kézműves sör. Elmentünk ugyanis egy sörmúzeumba, ami egyébként sörfőzdeként is üzemel, csak látogatható, ahol az egyik tulajdonos hatalmas lelkesedéssel mesélt a kisipari, természetes módon előállított, nem cukorral telenyomott sörökről, amit a saját sörözőjében később meg is kóstoltunk. Nos... először is, én boros vagyok, másodszor nő, harmadszor egy sörrajongó szóba se állna velem, akinek a kedvenc söre a Heineken, abból is 3 pohárral iszok évente, de nem tudtam meginni a kézműves belga söröket. Savas volt, keserű, és igen, nagyon hiányzott belőle a cukor. Kicsit szégyelltem is magam, de azt hiszem ez is egy olyan tanulási folyamat része, mint a bor vagy a sajt. Dolgozni kell rajta.
Pedig írtam már erről egy cikket, úgyhogy nem adom fel:
Nem véletlen, hogy Belgiumban olyan sokféle sörrel találkozhatunk, hiszen rengeteg sörfőzde próbálja elnyerni a sörivók kegyeit. Családi hagyomány, hogy az asszonyoknak feladata volt a kenyér sütése, az étel főzése és meglepő módon a sör főzése is.

Nem csoda hát, hogy annyiféle sör alakult ki az idő során: minden asszony kötelességének érezte, hogy ő főzze a legjobb, legkülönlegesebb sört, dicsőséget szerezve ezzel a férjének, a családjának. A középkorban már a belga kolostorok is beszálltak a „versenybe”, saját söreikkel. A legrégebbi oklevél a sörfőzés alapításáról szól, ami 1068-ból származik. Természetesen az állam se akart kimaradni a sör hasznából, a XIII. században már komoly adóbevétel származott a sörből. A XX. század elején már 3200 sörfőzde volt Belgiumban, vagyis minden városra vagy falura egy főzde jutott. Sajnos az I. világháborúban lerombolták a sörgyárakat, de a háború után ember és nyersanyaghiánnyal is küzdöttek Belgiumban. A helyzetre egy megoldás kínálkozott, a pici gyárak és főzdék társultak, egybeolvadtak, hatalmas sörgyárakká nőttek. Szerencsére a II. világháború sem tudta elmosni a föld színéről a belga főzdéket, és az ősi receptek szerint készült sokféle sört ma is kóstolhatjuk.
Hogyan kóstoljuk a belga sört?
Ugyanúgy, mintha bort innánk: szemrevételezzük a sör színét, világosságát, vagy sötétségét. Ebből a maláta pörkölésének módjáról, érleléséről és arról kapunk információt, hogy szűrt, vagy szűretlen sörrel van-e dolgunk. A hab keménysége és tartóssága a sörbe belefőzött anyag koncentrációjára utal.
A belga sörök meglepően illatosak, esetleg szagosak, ez ízlés kérdése, de mindenképp érdemes beleszagolni kortyolás előtt, mert már ilyenkor sok fűszert kiérezhetünk a pohárból.
Belgasör gyorstalpaló:Apátsági sörök: Régi, apátsági receptek alapján készülő elegáns, finom, jól kiegyensúlyozott, erős ale típusú sörök.
Erős aranyszínű ale: Felső erjesztésű sörtípus, nevéhez méltó színnel, hatalmas testtel, és 8-10% körüli alkoholtartalommal.
Trappista sörök: Trappista szerzetesek által főzött világhírű sörkülönlegességek.
Belga búzasör: Malátázott és nyers búza, valamint árpa keverékéből készült könnyed, fűszeres és nagyon friss sörök.
Lambic (spontán erjedésű) sörök: A legősibb, napjainkban is létező sörfőzési stílus. A lambic sörök sörélesztő használata nélkül, a levegőben élő mikroorganizmusok hatására erjednek alkoholos itallá. Ezt az ősi módszert ma már csak a belga Brabant tartományban található
lambic sörfőzdékben alkalmazzák.
Gyümölcssörök: Gyümölcsökkel, vagy természetes gyümölcslével együtt érlelt sörök. Ezek az italok rendkívül frissítőek, és legtöbbjük egyáltalán nem rendelkezik a sör megszokott ízjegyeivel. Alkoholtartalmuk alacsony, általában 3% körül mozog. Az alap meggyestől kezdve a
feketeribizlisen át a kókuszosig minden fajta megtalálható: málnás, barackos, (csokis), banános mangós stb. alacsony alkoholtartalmútól egészen a 8%-osig.
Belga ale: Felsőerjesztésű sörtípus, átlagos, 5% körüli alkoholtartalommal. Elegáns, mindennapi sörök, belga módra.
Flamand vörös ale: Nyugat -Flamand felsőerjesztésű sörtípus. Elsődleges erjedését követően a sört hónapokig, vagy akár évekig is nyitott fahordókban érlelik, melynek hatására az ital spontán erjedésnek indul. Ennek köszönheti fanyar ízvilágát, rendkívüli szomjoltó erejét és frissítő hatását.
Erősen komlózott ale: Felsőerjesztésű sörtípus, melyben az ale típusú sörökre nem igazán jellemző, erősen keserű ízt helyezik előtérbe, számos esetben akár négy-öt különböző komlófajta felhasználásával.
Pilsner: A világ minden táján nagy elismerésnek örvendő, elegáns komlóaromával, keserűséggel és malátás karakterrel megáldott, ragyogóan tiszta, alsóerjesztésű sörtípus.
http://www.cantillon.be/br/3_1
Az úton a Brussels Airlines jóvoltából vehettem részt, akik nyáron szuper új, igazi nyaralós helyekre repülnek: Atén, Málta, Sevilla, Calgary, Bali, Montpellier, Korzika, Ajaccio, Bastia, Figari.

brusszel-poszt01.jpg

brusszel-poszt02.jpg

brusszel-poszt05.jpg

brusszel-poszt03.jpg

brusszel-poszt09.jpg

brusszel-poszt07.jpg

brusszel-poszt12.jpg

brusszel-poszt11.jpg

brusszel-poszt10.jpg

brusszel-poszt13.jpg

brusszel-poszt15.jpg

brusszel-poszt17.jpg

brusszel-poszt18.jpg

brusszel-poszt19.jpg

brusszel-poszt20.jpg

brusszel-poszt21.jpg

brusszel-poszt22.jpg

brusszel-poszt14.jpg

brusszel-poszt27.jpg

brusszel-poszt24.jpg

brusszel-poszt23.jpg

brusszel-poszt25.jpg

brusszel-poszt26.jpg

Ha tetszett, kövesd a Fűszer és Léleket a Facebookon is!

Butlers húsvét, és nyeremény

2014.04.12. 15:24, bejegyezte: Fuszeres Eszter Szólj hozzá!

Mit szólnátok holnap egy 5000 forintos Butlers utalványhoz? 
Megérkezett a húsvéti és a tavaszi kollekció a Butlersbe, gyönyörű dekorációk, tojástartók, terítők, sajttartók, piknikkosarak, annyi minden, amit felsorolni is nehéz. Ha szeretnétek ti is egy kicsit feldobni a dekorációt az ünnepre, vagy csak valamiújdonsággal fogadni a tavaszt, akkor itt a remek alkalom, nyerhettek egy 5000 forintos Butlers vásárlási utalványt, amit a Westendben lehet majd levásárolni. Sorsolás hétfőn.
A feladat csupán annyi, hogy írjátok meg, hány üzlete van a Butlersnek Magyarországon? A megfejtéseket a nyeremeny kukac fuszereslelek pont hu címre várjuk.

Hajrá!

butlers2014husvet-csirkecomb_6.jpg

butlers2014husvet-pite_2.jpg

butlers2014husvet-pite_1.jpg

butlers2014husvet-csirkecomb_3.jpg

 butlershusvet19_1.jpg

butlershusvet03.jpg

butlershusvet15.jpg

butlershusvet01.jpg

butlershusvet16.jpg

butlershusvet20.jpg

butlershusvet19.jpg

Ha tetszett, kövesd a Fűszer és Léleket a Facebookon is!

Grillezett fokhagymás salátaöntet

2014.04.07. 10:43, bejegyezte: Fuszeres Eszter Szólj hozzá!

roasted garlic.jpgÁrválkodott egy fél gumó zeller a hűtőben. Eredetileg levesbe szántam, de a leves elmaradt, és gyorsan kezdeni kellett vele valamit, mielőtt tönre megy. Igazából köret volt a saláta, de annyira finom, hogy simán megállja a helyét hús nélkül is.
Sőt, tulajdonképpen annyira jól sikerült, hogy egy héten belül harmadszor esszük, egyszerűen csak rájárunk a hűtőben. A lényeg az öntet, bármire jó, de szerintem zellerrel igazán különleges.
A csirke mellett sütöttem 2 fej fóliába tekert fokhagymát, szép lassan, krémesre. Ez volt az öntet alapja. És mivel grillezett fokhagymával minden jobb, a zeller is tökéletes lett tőle.

Hozzávalók:

1/2 nagy gumó zeller, vékonyan lereszelve

2 fej fokhagyma

2 ek extraszűz olívaolaj
csipetnyi nagyszemű só
frissen őrült bors

1 citrom leve és reszelt héja
10 dkg tejszínes krémsajt
1 dl tejszín
frissen reszelt szerecsendió
csipetnyi cayenne bors
kevés petrezselyem

10 dkg durvára vágott dió

A fokhagyma tetejét levágtam, majd alufóliába göngyöltem, sóztam, borsoztam és meglocsoltam kevés olívaolajjal. 180 fokra előmelegített sütőbe tettem 40 percre, majd megnyitottam a csomagot, és további 20 percig sütöttem, hogy egy kis színe is legyen.
A héjából kinyomkodtam fokhagyma gerezdeket, és botmixerrel pépesítettem a citrommal, krémsajttal, tejszínnel és a fűszerekkel. Miután az öntet selymes állagú lett, belekevertem a diót is.
A zellert lereszeltem, és elkevertem az öntettel. Jót tesz neki, ha áll egy órát.

zellersalata.jpg

 

Ha tetszett, kövesd a Fűszer és Léleket a Facebookon is!

Címkék: saláta vega tavaszi étel

Nagyi vs. mosogatógép

2014.04.03. 15:40, bejegyezte: Fuszeres Eszter Szólj hozzá!

56gedishwasher.jpgAmikor kislány voltam, megbeszéltük anyai nagyanyámmal, hogy milyen hülyeség már a mosogatógép. Igaz, hogy négy éves lehettem csupán, de tökéletesen egyetértettem nagyival abban, hogy nehogy már egy gép olyan gondosan elmosogasson, mint a nagyanyám, aki ha észreveszi, hogy valami rá van száradva a tányér szélére, akkor levakarja. Mert egy gép mit vesz észre? Semmit.
Aztán tőle tudtam meg sok évvel később, hogy teljesen felesleges volt salátacentrifugát vennem, a salátára ugyanis ecetes-cukros víz kell, minek megszárítani?
Mama nem vette elő a tekerős habverőt, ha két tojásból kellett habot verni az egérkéhez, mert fel lehet azt verni villával is. Én már neki nem állnék ilyesminek, és meg kellett állapítanom, amikor egyszer 6 deci tejszínből vertünk habot egy apró habverővel hárman, hogy meglehetősen puhányak vagyunk, mert kétpercenként adtuk át az edényt egymásnak, annyira kifáradtunk a végére.
Aztán volt még az a korszak, amikor mi is büszke fagyasztóláda tulajdonosok lettünk. Apu unokatestvére el is magyarázta, hogy a fagyasztás mindent teljesen tönkretesz, főleg a húst, nehogy bármit is lefagyasszunk a jégkockát kivéve. Természetesen fél év se telt bele, nekik is lett egy ládájuk, terítővel a tetején.
Kíváncsi lennék, hogy amikor elterjedt a mosógép, akkor is voltak-e olyanok, akik nem bíztak a működésében? Mert azért arra még emlékszem, hogy a mamának keverőtárcsás gépe (nekünk is van egy egyébként, és milyen jól jött pár hete) plusz centrifugája volt, és nem egy ötperces történet volt nála a mosás: áztatni, vizet melegíteni, mosni, öblíteni, öblíteni, öblíteni, centrifugázni. Nem tiltakozott az automata ellen.
Manapság szinte minden elképzelhető problémára vagy feladatra van gép: vizet forralni, rizst főzni, füvet szellőztetni, kapálni, krumplit pucolni, egyedül a háztartási, jól működő vasalógépet nem találták még fel a nagy bánatomra.

Ha tetszett, kövesd a Fűszer és Léleket a Facebookon is!

Világbajnok marha curry

2014.04.01. 09:49, bejegyezte: Fuszeres Eszter 1 komment

legjobb curry3.jpgSzerencse, hogy a gyerekeknek még nem nagyon vannak gátlásaik, így nem csak szóba állnak bárkivel, de egy pillanat alatt el is mondják nekik, ami eszükbe jut. Most épp az első szembejövő indiainak azt, hogy nálunk is marha curry lesz vacsorára.
Én persze soha nem mernék ilyet megemlíteni egy idegen indiai nőnek, de Dávidot az ilyesmi egyáltalán nem érdekli. Ő nem gondolkodik azon, hogy curryről beszélni egy indiainak mennyire kínos, hiszen biztosan egyáltalán nem akar ezzel foglalkozni, meg különben se kéne az én currymet currynek hívni egy indiai előtt...
Márpedig curry nálunk minden héten van, ugyanis húsz méterre lakunk Budapest legjobb indiai éttermétől, és gyakran van az utcán, de az udvarunkban is isteni curry illat. Van amikor tudatos, hogy az illat hatására főzök indiait, de van amikor az illat el se jut az agyamig, csak veszem elő a hozzávalókat.
Viszont marha curryt már tényleg régen főztem, ahhoz előre kell gondolkodni, de legalábbis jó marhanyakat szerezni valahol.
Most megvolt a nyak, a curryhez is bevásároltam, amikor Dávid szóba elegyedett a nagyon kedves indiai nővel. A hány éves a kistesódra adott válasz után kapásból be is jelentette, hogy másnap marha curry lesz a vacsora. Utána megbeszélték, hogy csakis csípősen finom, és Dávid is szereti a csípőset, de Záli még nem tudja megenni. És akkor elhangzott a titok, ami persze csak számomra volt ebben a formában ismeretlen. 
A kész curryhez keverjünk sok mangó chutney-t és főzzük össze kókusztejjel.
Elképesztően jó lett! Az mondjuk mellékszál, hogy csípős mangó chutney-t vettem, így Záli továbbra se tudott enni belőle, de majd legközelebb!

Hozzávalók:
1 kg marhanyak falatnyi darabokra vágva
3 szárított chili
5 centis friss gyömbér , meghámozva
2 db 5 centis fahéj
1/2 teáskanál kardamom mag
5 egész szegfűszeg
3 gerezd fokhagyma
2 evőkanál fehér mák
2 tk római kömény
1,5 ek koriander mag
125 ml víz
125 ml marhahúsleves, jobb esetbe alaplé
1 közepes hagyma, felaprítva
4 ek tisztított vaj (ghee), esetleg olívaolaj
1/2 tk sáfrány szál
1 ek  limelé

20 dkg kész mangó chutney
2-3 dl kókusztej

Joghurt, gránátalma és koriander zöld a tetejére

A száraz fűszereket enyhén megpirítottam egy száraz serpenyőben, majd az összes fűszert összeturmixoltam a vízzel, és összekevertem a hússal. A sáfrányt egy kis forró vízbe áztattam, majd félre tettem.
Megpirítottam a hagymát a gheeben, amíg aranybarna nem lett. Hozzáadtam a húst, a sáfrányt és a húslevest is, majd nagyon lassan elkezdtem párolni.
Kb 2 óra alatt lett tökéletesen puha, és addigra főtte el a levét is. Ekkor kevertem hozzá a mangó chutney-t és a kókusztejet is. Akkor lesz igazán jó, ha hagyjuk állni egy egész napot.
Gránátalmával, joghurttal, és korianderrel tálaltam. Mehet rá kesudió is.
Ilyenkor egyébként isteni indiai gránátalmákat lehet kapni! 

legjobb curry1.jpg

Ha tetszett, kövesd a Fűszer és Léleket a Facebookon is!

Címkék: hús egytál főétel

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...