Hirdetés

Fűszeres kontakt

Szezonális receptek

Fűszeres könyv

Fűszeres könyv

Feedek

Fűszer és lélek App mobilon

A SÉF, premier előtti vetítés nyeremény

2014.09.19. 07:51, bejegyezte: Fuszeres Eszter Szólj hozzá!

Chef-Movie-Food-Truck.jpgJaj, hogy én ezt mennyire várom! 
Nyilván imádom ez evős, főzős, receptes, utazós kedves filmeket, de ez szerintem ki fog emelkedni a többi közül. 
Amikor Zálival terhes lettem, onnan tudtuk, hogy valami nem stimmel a hormonháztartásommal, hogy hetekig minden nap megnéztem a Bor, Mámor, Provance-t :-) Azt hiszem, ez is olyan lesz, amit többszöri megnézés után se fogok megunni! 
A sztori: Carl Casper (Jon Favreau) egy híres séf, aki mindent tud az ételről, de egyre kevesebbet a fiáról és az életről. A twitterről pedig azt sem tudja, hogy eszik-e vagy isszák. Döbbenten veszi tudomásul, hogy ezrek olvasták a sületlenségeket, amit egy komisz ételkritikus pikírt kritikájára válaszolt. Mikor munkanélküli lesz, volt neje (Sofía Vergara) unszolására elhatározza, hogy elfogadja a nagyképű volt pasijának (Robert Downey Jr.) a segítségét és megvalósítja egy régi álmát: nekivág Amerikának egy büfékocsival. Az útra elkíséri a kisfia és hűséges séf barátja (John Leguizamo), hogy együtt segítsenek Caspernek rájönni miért is érdemes élni. Természetesen a kubai szendvicscsodákon kívül. Plusz, feltűnik a fimben Dustin Hoffman és Scarlett Johannson is, úgyhogy lesz mit várni a vászon előtt. 
Különben is, ez kicsit olyan gasztroblogos dolog, nem? Séf, evés, ivás, twitter, étteremkritika, és jó kis kubai hangulat. 
Igen, nyerhettek páros belépőket a premier előtti vetítésre, méghozzá 4 párnak kedvez majd a szerencse. 
Írjatok egy mailt a nyeremeny kukac fuszereslelek pont hu címre a nevetekkel. Vasárnap este sorsolunk, a vetítés szeptember 29-én hétfőn, 19 órakor lesz. Kérlek titeket, hogy csak olyan írjon, aki ráér, és tényleg van kedve velünk mozizni! Köszönöm!

Ha tetszett, kövesd a Fűszer és Léleket a Facebookon is!

Szeresd a hűtőd, és nyerj egy Bosch hűtőszekrényt!

2014.09.18. 09:24, bejegyezte: Fuszeres Eszter Szólj hozzá!

1hungary fuszeres eszter lecso soup and Pastry filled with Lecso.jpgBevallom, én mindig igyekszem felhasználni a maradékot, és azt hiszem, ez a legnagyobb gondom is a konyhában: nem mindig sikerül, így sokkal több ételt dobunk ki, mint amennyit szabad lenne. Vagyis többet a nullánál.
De idén ősszel újabb fogadalmam volt, és bár kis lépés ez, de szeptemberben még nagyon jól csinálom, eddig semmi se végezte a kukában! #lovemyfridge :-)
A Bosch felkérésére kicsit gondolkodtam azon, mi az, amit mi magyarok a legtöbbet eszünk nyáron, és mit lehet ezzel az étellel tenni, ha marad belőle. Persze, este be lehet tenni a hűtőbe, majd lehet belőle újra enni, de utána tovább lehet görgetni. Nyilván a lecsóra gondolok!
Másnap készülhet belőle leves, nálunk a gyerekek első nap is így eszik meg a lecsót, harmadnap pedig lehet lecsós rétes. Na, ezt viszont imádják a srácok is.
A recepteket a a Bosch oldalán találjátok, és nem csak magyar, hanem egy egész nemzetközi blogválogatást a témával kapcsolatban.
De hogy igazán érdemes legyen kattintani,  kisorsolnak öt gyönyörű Bosch hűtőszekrényt. Jaj, tényleg annyira szép! Nyerjétek meg ti! Én is szeretném, de sajnos nem indulhatok.

Hogy nyerhetsz?
Ezen az oldalon nézd meg a kis videót.
Készíts te is képet, videót, majd oszd meg a saját történeted Facebookon, Instagramon, Tweetteren, úgy, hogy használod a #lovemyfridge hashtaget. Regisztráld a megosztást itt is, ez nagyon fontos!
Az öt legkreatívabb beküldő mindegyike nyer 1-1 hűtőt, ezek közül az egyik 5000 Euró értékű. (Úristen!)
Hajrá, hajrá, hajrá! Határidő szeptember 30.

Ez egy szponzorált poszt. (x)

Bild 08.jpg

Ha tetszett, kövesd a Fűszer és Léleket a Facebookon is!

Címkék: #lovemyfridge

Olvas, nem olvas, ki az?

2014.09.16. 10:01, bejegyezte: Fuszeres Eszter 10 komment

sohanincs.pngNagy baj ha nem olvas a gyerek? Nekem igen, mert én sokat olvasok, és fantasztikus olvasói élményeim vannak gyerekkoromból, az átolvasott napokról nyáron, vagy amikor kamaszkoromban azzal borítottam ki a szüleimet, hogy az étteremben se voltam képes letenni egy nagyon izgalmas regényt, és két fogás között olvastam. Persze nem az olvasás volt a baj, hanem hogy átlagos kamaszhoz méltóan, nem igazán vettem részt a beszélgetésben. És nem csak egy regény erejéig, hanem pár évig...
www.globonet.jpgViszont olvastam, méghozzá mindent, ami kezembe került. Az elképesztő gagyi, egy nap alatt kiolvasható ponyváktól kezdve a szépirodalomig. Sőt, egyszer titokban elolvastam egy Júliát is, és be kell vallanom, hogy tetszett. Nem tudom ki emlékszik ezekre a romantikus “regényekre”? Száz oldal lehetett kb, és havonta jelent meg valamikor a rendszerváltás után. Hatalmas sikere volt. Én csak azért nem olvastam belőle többet, mert azt nagyon cikinek tartottam volna, ha valaki ezzel a kezemben lát, úgyhogy kimaradt az életemből, pedig...pedig az egyik barátnőm ezekkel a szuper történetekkel csiszolta német nyelvtudását, és hetente fordította németről magyarra a szerelmes regényeket. Az ötvenedik után úgy érezte utálja az emberiséget.
Három könyv fogott ki rajtam igazán, az egyik a Légy jó mindhalálig, a másik a Kőszívű ember fiai, a harmadik pedig egy volt pasim által ajánlott személyiségfejlesztő regény volt. Mondanom se kell, nem volt egy hosszú kapcsolat, nem fejlődött eléggé a személyiségem, pedig a főszereplőt Joynak hívták. Hahaha. Viszont cserébe bevallom, hogy hetedikben imádtam az Aranyembert.
Dáviddal nehezebb dolgom volt, mert a férjem egyáltalán nem emlékszik, hogy mit olvasott 14 éves kora előtt, én pedig hiába jönnék egy 8-9 éves kisfiúnak a Két Lottival, vagy Lakner Artúr Édes mostohájával, körberöhögne. Így magamnak kellett kitalálni, hogy mi lehet számára a kellően izgalmas, amit már maga is hajlandó elolvasni, vagy lehet közösen, felváltva olvasni belőle. Egy éve Erdőbényén egyik esős napon még a szekrény tetején talált, Szent Péter esernyőjét is megpróbáltam felolvasni Dávidnak, de a huszadik oldalon feladtam, a százhuszadik megmagyarázandó fogalom után. Egyszerűen élvezhetetlen volt. Most azt gondolom, hogy 10-12 éves korig, egyszerűen kortárs irodalmat kell a gyerek kezébe adni. Rengeteg fantasztikus kortárs író van, aki ennek a kiskamasz korosztálynak ír, magyar is, de szerencsére a külföldi sikerekből is elég sokat lefordítanak magyarra.
Tényleg öröm látni, amikor egy negyedikest egyszerűen beszippant egy regény, de azt gondolom, hogy a mai gyerekek -tisztelet a kivételnek- maguktól nem lesznek olvasó emberek. Kell a szülői presszió, az első 20 oldalnál. Mert utána, ha jó a könyv, akkor nem ereszti a gyereket. És én megértem, hogy gyorsabb, könnyebb szórakozás az Xbox, meg hogy jó néha a tévé előtt bambulni. Olyannyira, hogy mi támogatjuk Dávidot a számítógéphasználatban.
Na és persze néha megvesszük őt, hogy olvasson. Szó szerint is, képletesen is.
És akkor pár konkrétum 8-10 éves fiúknak, ami nekünk nagyon bejött (volt pár nem túl sikeres próbálkozás, erről nem írok):

Jeff Kinney: Egy ropi naplója (sorozat, naponta 1 könyv)
Francesca Simon: Rosszcsont Peti (sorozat, hétvégente 1 könyv)
Berg Judit: Rumini (Nálunk kötelező olvasmány volt)
Csukás István: Nyár a szigeten (kötelező volt)
Csukás István: Vakáció a halott utcában
Goscinny, Sempé, Kategória: A kis Nicolas
És most nyáron már komolyabb regények:
Matthew Dicks: Egy képzeletbeli barát naplója
Patrick Ness: Sohasincs vége

Mivel én imádok ajánlásra olvasni, szeretném, ha megosztanátok, mit olvastak örömmel a 8-12 éves gyerekeitek. Lesz, aki nem örül ennek, de szerintem vannak fiús és lányos könyvek is, szóval az se baj, ha megírjátok, hogy kinek ajánljátok! 

Köszönöm!

 

Ha tetszett, kövesd a Fűszer és Léleket a Facebookon is!

Címkék: család gyerek

Blumenthal tökéletes posírozott tojása és a gombászás

2014.09.08. 13:19, bejegyezte: Fuszeres Eszter Szólj hozzá!

varganya tojas7.jpgA gombászásról akartam írni, mert úgy látom, kétféle ember van: aki retteg a vadontermő gombáktól, és aki imádja. Én az utóbbi tábort erősítem nyilván, és nem csak elfogyasztani szeretem amit találunk, hanem keresni is. Sőt, azt talán jobban.
Gombászni igazi kikapcsolódás. Nem kell hozzá semmi, csak egy bicska, egy könnyű kosár, és némi szúnyog riasztó. Na és persze egy erdő. Erdőt járni pedig a világ legjobb dolga. Ha kettesben megyünk a férjemmel, órákig tudunk némán bandukolni, vagy éppen pont ott kell megbeszélnünk valami számunkra fontos dolgot, amit otthon folyton megzavar a telefon, egy beérkező email, vagy épp az éhes, álmos, jókedvű, rosszkedvű gyerek.
Viszont a gyerekeket is el kell vinnünk néha, először is, mert a család részei, másodszor pedig így sikerül átadni nekik az élményt.
Amikor Dávid kicsi volt (persze azóta is), be nem állt a szája, folyamatosan beszélnie kellett az erdő közepén is. Ez nekünk még akkor is meglepő volt, amikor ő már 4-5 éves volt. Nem értettük, hogy amikor mi végre kiszakadhatunk a városból, a mókuskerékből, akkor a gyerek miért nem élvezi a csendet, a madárdalt, miért akar állandóan a Thomas a gőzmozdonyról, vagy a csodálatos Pókemberről beszélgetni. Pár alkalommal sikerült megviccelnünk azzal, hogy maradjon már csendben, mert elijeszti a gombákat. Aztán hamar rájött a turpisságra.

Most pedig a kislányom lett pont két éves, vagyis a szája folyamatosan jár, még hamar felfárad, és fogni kell a kezét a nehezebb terepen. Pedig az utóbbi években már épp kezdett helyreállni a gombászós kis világunk rendje, erre gondoskodunk újabb felfordulásról.

Most hétvégén is betettük a kosarunkat a kocsiba, és elmentünk sétálni, gombászni, kicsit kikapcsolódni. Szerencsénk is volt, egy órás séta alatt tele lett a kosár: 5 nagyobb vargánya, két tálcányi trombitagomba, és sok-sok bimbós pöfeteg. Ez utóbbit nem szoktam szedni, de most annyi volt, hogy nem bírtam otthagyni. Recept belőle holnap lesz, gondolom mások is szinte kaszálják.
Szerencsére Záli is nagyon élvezte a programot, segített a gombákat betenni a kosárba, és külön örült mindennek az erdőben, kezdve a gyilkos galócától a mókusig.
Apropó, gyilkos galóca! Mindenféle gombából rengeteg van mostanában, így gyilkos galócából is. Ha csak egy gombát ismertek fel biztonsággal, akkor az legyen a gyilkos galóca! Illetve menjetek el egy gombaismereti tanfolyamra, ami mondjuk nem ad szakmai végzettséget, de nagy segítség a gombák beazonosításához. Mi is jártunk ilyenre Gáborral, és nagyon hasznos volt. Tudom, nagyszüleink soha nem végeztek ilyet, mégis rengeteg gombát szedtek. Csakhogy nagyszüleink nem szedtek le mindenféle gombát, csak azt a 4-5 félét, amit a környéken mindenki ismert, és generációkon át nagy biztonsággal szedtek. És sajnos régen is volt mérgezés, halálos is.
Kérlek benneteket, hogyha ti is gombásztok, a gombát vigyétek el bevizsgáltatni, jobb a biztonság!

Ennyi bevezető után íme a mai reggelink:

Tökéletes posírozott tojás, vargányával

Azt mindig is tudtam, hogy igazán jó csak akkor lesz a posírozott tojás, ha egészen friss tojásból készül, de eddig mindig az örvényes technikával készítettem, kevés ecettel a vízben. Most olvastam Heston Blumenthalnál, hogy ő hogy készíti.
Azt kell mondanom, vége a próbálkozásnak, itt a mindig tökéletes tojás!
Még most is igaz, hogy a lehető legfrissebb tojást kell használni. Ennek oka, hogy minél régebbi a tojás, annál több része vizesedik, folyósodik el a fehérjének, és ez a rész fut szét, amikor a vízbe tesszük. Hiába az örvény, hiába az ecet, nem lesz annyira szép, mint a legfrissebb tojás. És még a legfrissebb tojást is szűrőkanálba kell ütni, felhasználás előtt, majd lecsepegtetni. Ez a titok: szűrjük ki a folyékony részt a tojásból. Utána mehet az enyhén sós, gyöngyöző vízbe. A siker 100%. 3 perc után óvatosan kiemeljük a vízből, és már ehetjük is.
A vargányát vajon pirítottam nagy lángon, kevés kakukkfűvel, némi borssal, és egy gerezdnyi fokhagymával, amit csak a végén adtam hozzá.
Az egészet pirítósra halmoztam, majd enyhén megsóztam.
Jól kezdődött a hét.

varganya tojas5.jpg

Ha tetszett, kövesd a Fűszer és Léleket a Facebookon is!

Címkék: őszi étel

Karamellizált szőlő és csirkesaláta

2014.09.04. 09:08, bejegyezte: Fuszeres Eszter Szólj hozzá!

csirkesaláta1.jpgAnyuék kertjében 4-5 fürt szőlő terem minden évben, de az tényleg elképesztően finom, szőlőszemenként 1-1 maggal. A gyerekek mindig nagyon lelkesek, de aztán tíz szem után már nem kérnek többet, és mindig azon gondolkodom, hogy mi lenne tökéletes ebből a szölőből, ha már magában nem megy. A csípős csirke curry mindenesetre jó irány, úgyhogy ajánlom mindenkinek, akinek vagy egy adag curry vagy egy fél fürt szőlő árválkodik a hűtőjében. Nem fogja megbánni!
Nem tudtunk megegyezni abban, hogy mennyi szőlő kell  a salátába. Szerintem sok, mert én úgy képzeltem, hogy a szőlő a főszereplő. A férjem szerint csak pár szem, hogy néha megtörje a csípős ízt. Dávid viszont rájött, hogy milyen jó a szőlő mégis, és milyen kár, hogy beletettük a currybe. Legközelebb nem kérem ki a véleményüket.
Hozzávalók a csirke curryhez:
50 dkg csirkefeslőcomb-filé 
4 ek étolaj
1 kis fej hagyma
1 kk fekete hagymamag
1 kk őrölt római kömény
1 ek frissen reszelt gyömbér
1 ek frissen zúzott fokhagyma (4 gerezd kb)
1 kk őrölt koriander mag
1/2 kk kurkuma por
1 kk chili por

2 dl kókusztej

1 fürt nagy szemű szőlő
1 ek barna cukor 

6 nagy salátalevél vagy premetezetlen szőlőlevél a pohárba

A hagymát megdinszteltem az olajon, rádobtam a falatnyi méretűre vágott csirkecombot. Hozzáadtam a fűszereket, és negyed óra alatt megpároltam, sütöttem. Felöntöttem a kókusztejjel, összeforraltam, és hagytam langyosra hülni.
A sütőt grillfunkcióra kapcsoltam. A szőlőszemek felét félbevágtam, másik felét egészben hagytam. Megszórtam a cukorral, és 10 percre a grill alá toltam. A forró szőlőt elkevertem a csirkével.
Saláta vagy szőlőlevéllel bélelt pohárban tálalom.

Ha tetszett, kövesd a Fűszer és Léleket a Facebookon is!

Címkék: őszi étel

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...