Hirdetés

Fűszeres kontakt

Szezonális receptek

Fűszeres könyv

Fűszeres könyv

Feedek

Fűszer és lélek App mobilon

A krantz

2014.10.24. 08:09, bejegyezte: Fuszeres Eszter Szólj hozzá!

babka01.jpgLátszik, hogy közeleg a november, elkezdtem többet sütni. De most komolyan, mikor máskor érdemes ilyesmivel foglalkozni, mint ilyenkor? Ha csak nem muszáj, nem megyünk ki az utcára, mert vagy éppen szakad, vagy olyan szél fúj, hogy még nézelődni se lehet, mert neki kell feszülni a szélnek, hogy haladni lehessen. Akkor inkább egy jó kis süti, nem igaz?
Hála Ottolenghi Jerusalem című könyvének, a babka, más néven Krantz süti egycsapásra az egész világ egyik kedvenc kalácsféléje lett, pedig ez sem egy mai recept, de úgy tűnik, most érett meg rá az emberiség.
Eredetileg orosz és lengyel zsidó sütemény volt, amit magasabb formában sütöttek, de amikor felvágták, hasonló volt a mai babkákhoz. Általában csokis és fahéjas ízben sütötték, de tulajdonképpen mehetett bele bármi, ami édes, dús, és tömény. Senki nem fog meglepődni, ha elárulom, hogy a babka nagymamát jelent. Tényleg van valami nagymamás a sütiben, olyan dús szeretet, amit csak a mamák karjaiban érezhetünk, aki csak szeretni és kényeztetni akarja az unokáját, a nevelésével bajlódjanak a szülei :-) Nekem is sütött ilyet a nagymamám, persze soha nem cifrázta túl, abba bizony se dió, de mogyoró nem került a csokin túl, mégis az volt a világ legjobb csokoládés kalácsa!
Én most meggybefőttel és étcsokival készítettem, tetején egy kevés mandulával, de persze bármi mással is finom. Van még egy hatalmas kedvencünk, azt pár hét múlva újrasütöm.

babka08.jpgHozzávalók:

53 dkg sima liszt
2 kk instant élesztő
1 citrom reszelt héja
3 nagy tojás
1,2 dl langyos víz
10 dkg cukor
nagy csipet só
A hozzávalókból tésztát dagasztunk, majd duplájára kelesztjük.
3 mm vastag téglalappá nyújtjuk, megszórjuk a töltelékkel:
10 dkg jó minőségű étcsokoládé, felaprítva
1 üveg magzott meggy befőtt (7dl-es), lecsepegtetve (lehet fagyasztott is)
5 dkg mandulaforgács

babka03.jpgA tésztát feltekerjük, majd hosszában félbe vágjuk. Az így kapott két részt összetekerjük, elfelezzük, és 1-1 téglaformába tesszük, a tetejét is megszórjuk mandulaforgáccsal. 20 percet pihentetjük, majd 180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük.

FullSizeRender.jpeg(fotó az Ottolenghi könyvből)

Ha tetszett, kövesd a Fűszer és Léleket a Facebookon is!

Címkék: desszert

Rugelach másképp

2014.10.22. 09:29, bejegyezte: Fuszeres Eszter Szólj hozzá!

rugelach 25.jpgNa szóval, amerikai barátnőm szerint az igazi jó rugelach nem kifli alakú, hanem henger. Olyan, mint egy mini bejgli. Úgyhogy most kipróbáltam, hogy milyen, ha keksszerűen lapos. Azt kell mondanom, hogy meglepő, de semmit se változtat az állagán.
Kicsit a tésztát is megvariáltam az eddigihez képest, de csak azért, mert volt a hűtőben egy nagy doboz mascarpone, és nem akartam még külön krémsajtra is költeni. Tökéletesen működik, tényleg elképesztően jó lett a végeredmény.
Szerintem ez a nap már menthetetlen, süssétek meg ti is, garantálom, hogy jobb lesz utána az idő is!

Hozzávalók a tésztához:
40 dkg mascarpone
3 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 nagy csipetnyi só
25 dkg liszt
1 citrom reszelt héja

Összegyúrjuk, és minimum 2 órát, de inkább egy éjszakát pihentetjük a hűtőben. Másnap vastagon lisztezett deszkán  kb. 3 mm vastag téglalappá nyújtjuk, és megszórjuk a töltelékkel:

10 dkg kandírozott narancshéj
5 dkg aszalt áfonya
10 dkg reszelt étcsokoládé
5 dkg mandula forgács

Feltekerjük, majd 2 centis szeleteket vágunk belőle. Sütőpapírra fektetjük, megkenjük egy felvert tojással, és megszórjuk még mandulaforgáccsal.

180 fokon sütjük amíg szép piros nem lesz. (kb. 20 perc)

rugelach 21.jpg

Ha tetszett, kövesd a Fűszer és Léleket a Facebookon is!

Címkék: desszert őszi étel

Parmezános gombóc

2014.10.21. 15:44, bejegyezte: Fuszeres Eszter 7 komment

parmezanos gomboc2.jpgA tiroli szalonnás gombóc húsmentes, extra változata. Míg az eredeti inkább köret, ez maga a főétel. Nagyon laktató étel, este hat után tilos!
A parmezán nem valami olcsó sajt, ha megtehetitek, ne sajnáljátok rá a pénzt, de hétköznap valami olcsóbb sajt is megteszi helyette.

Hozzávalók:
3 db zsemle
2 tojás
1,5 dl tej
10 dkg csiperke
1/2 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 kk szárított kakukkfű
2 ek vaj
1/2 kk őrölt szerecsendió
só, bors

4 ek vaj
4 dl tejszín
10 dkg frissen reszelt parmezán
1 ek őrölt trombitagomba por (esetleg el is maradhat)
1 gerezd fokhagyma
só, bors

A zsemléket apró kockákra vágjuk, a tojásokat elkeverjük a tejjel, és a zsemléhez adjuk. Negyed óráig állni hagyjuk, néha megkeverjük, hogy mindenhol beigya a tojásos tejet.
A csiperkét nagyon apró kockákra felaprítjuk. A hagymát nagyon finomra vágjuk. Serpenyőben vajon megfonnyasztjuk a hagymát és a gombát, majd ráreszeljük a fokhagymát is, végül az egészet összekeverjük a beáztatott zsemlével. Fűszerezzük, majd vizes kézzel gombócokat formálunk a masszából. Kb. 15 perc alatt puhára főzzük.
Közben a vajat megolvasztjuk, és erre szedjük a kifőtt gombócokat. Rázogatva enyhén megpirítjuk, felöntjük a tejszínnel, amit előzőleg elkevertünk a fokhagymával, gombaporral és a fűszerekkel. A tetejére szórjuk a sok parmezánt, amit enyhén elkeverünk, de csak úgy, hogy a gombócok tetején is maradjon belőle. 10 percre grill alá toljuk.
parmezanos gomboc1.jpg 

 

Ha tetszett, kövesd a Fűszer és Léleket a Facebookon is!

Címkék: vega őszi étel

Zubrowka, a "bölényes vodka"

2014.10.21. 07:58, bejegyezte: Fuszeres Eszter Szólj hozzá!

Mondtam már, hogy imádom a lengyeleket? :-)

De mielőtt folytatnám, nézzétek meg ezeket a fotókat, a Bialowieza Nemzeti parkról:

Különben nem most kezdődött, és nyilván az is benne van, hogy Lengyelországból (is) jöttek az őseim. De mindez a Krowkával kezdődött, az egészen biztos. És én nem csak az ízét szerettem, hanem teljesen odavoltam a csomagolásáért már három évesen. Az a tehén valahogy zseniális volt. És akkoriban láttam először a mostani kedvencemet a Zubrowkát is, ami bizony nem tejkaramella, hanem vodka. A bölényes lengyel vodka, amiben van egy fűszál. Anyuék kaptak egy üveggel, és hetekig nem tudtam levenni a szemem a bölényről a címkéjén. Azt hittem, valami amerikai, indiánok által készített ital, annyira összenőtt a fantáziámban az indiánokkal a bölény.

bolenypark2.jpgMostanság pedig a fűszáltól vagyok oda, annyira zseniális ötlet. Van benne egy pici valami, amitől mindig a természet, a szabadság jut az eszembe. Egyébként érdekes, hogy a lengyelek a kovászos uborkába is tesznek valami zöldet az uborkán és a kapron kívül, méghozzá egy tölgyfalevelet. Az is annyira természetközeli szép dolog, egyszerűen jó dolog ezekre az üvegekre ránézni!

ZUBROWKA a fűben.jpeg
A bölényfű, vagy más néven illatos szent perje, ami a Zubrowka vodka egyik alapanyaga, nem csak egy látványosság a vodkás üvegben, hanem ez adja az ital jellegzetes ízét és színét is. A lengyel-fehérorosz határ környékén fekvő Białowieża Nemzeti Park (Puszcza Białowieska) tisztásain nő, és a vadon élő ritka európai bölény előszeretettel legelészi. A hagyomány szerint nyaranta kézzel szedik a füvet, és a napon szárítják. A bölényfüvet egyébként ágynemű illatosítására is használták. Na, ez is olyan, amit annyira szívesen kipróbálnék: a bölényfűvel illatosított ágynemű :-)
boleny.jpgA fű egyébként bólék, krampampuli ízesítésére is jó vaníliás-kókuszos aromája miatt. Németül pont az illata miatt vanillegrasnak is hívják, de angolul is létezik a sweetgrass, vanilla grass, és manna grass elnevezése is.
Én a vodkát jéghidegen, mélyhűtőből kivéve szeretem, még a poharat is be szoktam hűteni, de az az igazság, hogy a Zubrowka valóban nagyon jó almalével keverve! Ki hogy szereti, de nekem long drinkként jött be a legjobban, 2 deci almalé, fél deci Zubrowka.
Az időjárás szerint a hosszú hétvége csak két napos lesz, de nekem most akkora kedvem támadt legalább Zakopánéig elmenni!
Itt pedig természetközeli nyereményeket lehet nyerni, érdemes megnézni!bolenypark.jpg

Ha tetszett, kövesd a Fűszer és Léleket a Facebookon is!

Citromos húsgombóc-leves

2014.10.16. 12:25, bejegyezte: Fuszeres Eszter Szólj hozzá!

Húsgombóc-levesben menő vagyok, minden kétséget kizárva. Olyan gyakran kell ilyeneket főznöm a srácoknak, hogy álmomban is tudom, 50 deka darált húsból 22 darab diónyi gombóc lesz. És persze lehet a leves bármilyen, ezt mindig megeszik a gyerekek. Nem akarja valaki erről írni a szakdolgozatát? Nagyon hosszú kérdőívekre is hajlandó vagyok válaszolni.

husgomboc leves1.jpgA gombóchoz:

50 dkg darált pulykahús
1/2 fej hagyma nagyon apróra vágva
2 gerezd fokhagyma lereszelve
1 kk őrölt római kömény
1 gész tojás
4 ek zsemlemorzsa
1/2 citrom reszelt héja

A leveshez:
1 fej hagyma felkockázva
4 ek étolaj
2 szál sárgarépa
kb. 2 csészényi fagyasztott zöldbab
kb. 1 csészényi fagyasztott zöldborsó
3 ek sűrített paradicsom
1 citrom leve
1 babérlevél
só, bors

 

A hagymát megdinsztelem az olajon, rádobom a zöldségeket, és 10 percig lefedve párolom, majd felöntöm vízzel, és a paradicsommal, citrommal és a fűszerekkel ízesítem.

Elkészítem a húsgombócokat, és óvatosan a levesbe teszem. 15 percig főzöm, majd kiszedem a zöldség felét, és leturmixolom, ezzel adok egy kis testet a lének.
Joghurt illett volna hozzá szerintem, de nem ettünk hozzá.

Ha tetszett, kövesd a Fűszer és Léleket a Facebookon is!

Címkék: leves

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...