Hirdetés

Fűszeres kontakt

Szezonális receptek

Fűszeres könyv

Fűszeres könyv

Feedek

Fűszer és lélek App mobilon

Programajánló Sárospatakon

2014.08.10. 07:53, bejegyezte: Fuszeres Eszter Szólj hozzá!

130673_spatak_01.jpgSoha nem éltem kisvárosban, de mindig is vágytam rá. Van benne valami romantikus, ami simán lehet, hogy csak a turista beleképzelgése, de számomra mégis hívogató.
Persze ehhez történelmi kisváros kívántatik, aminek vagy egy romantikus, régi belvárosa van, vagy áll benne egy gyönyörű vár, legjobb esetben mindkettő.
A kisvárosban van kávézó, esetleg könyvesbolt is, de könyvtár mindenképp. Ősszel elindul pár szakkör, és néha be lehet ülni a helyi vendéglőbe is, viszont tíz perc sétával már a “külvárosban” találjuk magunkat, ami tulajdonképpen falu, és karnyújtásnyira a természet.
Kedvenc kisvárosom Sárospatak. Itt folyik a Bodrog, itt áll a Rákóczi-vár, és ide vittem rendszeresen a külföldi barátainkat borospincét nézni. Na jó, borozni.
Mert Sárospatak nem csak szép, de a Tokaji-Borvidék közepe is, a kisváros, ahol már csak a régi színes kapuk miatt is érdemes pár órát sétálni, majd újra inni egy pohár furmintot.
Remélem a jövő héten sokan jöttök Hegyaljára, fantasztikus programok lesznek!

Idén először borterasz Sárospatakon!
2014. augusztus 8 – 17 között első alkalommal kóstolhatnak kiváló Tokaji borokat a Sárospataki Borterasz vendégei a Zempléni Fesztivál ideje alatt. Négy kitűnő helyi borászat, a Tokaj-Portius, a Pajzos-Megyer, Kiss Csaba és a Harsányi pincészetek boraival ismerkedhetnek a látogatók a nemrégiben felújított Makovecz Imre téren felállított modern teraszon. Esténként a fesztivál keretében jazz koncerteket is hallgathatunk.

Sárospatak kiváló boraival és elhivatott fiatal borászaival újra elfoglalja régi, meghatározó helyét a tokaj-hegyaljai bortérképen. A Bodrog-parti Athén-nek is nevezett festői kisvárosban most először összefogtak ezek a borászok és saját finanszírozásból keltik életre a Borteraszt a nemrégiben felújított, hangulatos főtéren. A cél, hogy együtt, igényes környezetben mutassák be a helyieknek és a Zempléni Fesztivál ideje alatt a városba érkező vendégeknek a helyi borokat. 

10356701_10202167770581907_3244532834627485740_n.jpgA minőségi borkészítés korántsem új keletű errefelé: a Tokaji Borvidék festői kisvárosa környékén található szőlőhegyekről évszázadok óta nagyszerű borok születnek. A szőlőt köztudottan értő kézzel művelő szerzetesrendek, a pálosok és a jezsuiták is gondoztak itteni területeket és készítettek Tokaji bort, csakúgy, mint a Sárospataki Református Kollégium. A borkultúra fejlesztésében fontos szerepe volt a Lorántffy családnak és a Rákócziaknak is. A kiváló adottságú, régi szőlőhegyek jelentős hányadát ma fiatal, elhivatott borászok művelik, akik kezei között a Tokaji hagyományoknak és a nemzetközi borászati trendeknek is megfelelő koncentált, minerális, karakteres száraz és jól iható, szép savtartalmú édes borok születnek.

A Borterasz négy fiatal, tehetséges borásza: Hörcsik Richárd, Bai István, Balogh Zoltán és Kiss Csaba boraihoz a telkibányai Aranygombos Fogadó készít majd finom borfalatokat.

Kiváló Tokaji borok és borfalatok, számos kulturális program és koncert, könnyed időtöltés színvonalas környezetben – ezzel várja vendégeit a Sárospataki Borterasz idén augusztusban.

A Borterasz 2014. augusztus 8 – 17 között, 17:00 – 24:00 óráig várja a bor- és gasztronómia kedvelő vendégeket.

Sárospataki Borterasz info.jpg

Ha tetszett, kövesd a Fűszer és Léleket a Facebookon is!

Címkék: ajánlom zemplén tokaj-hegyalja

Szilvás galette

2014.08.08. 08:00, bejegyezte: Fuszeres Eszter Szólj hozzá!

galette3.jpgMondhatnám, hogy végre itt a szilva szezon, de azért van bennem egy kis szomorúság is, mert ez bizony azt jelenti, hogy közeleg a nyár vége. Már látványosan korábban sötétedik, és most valahogy egyáltalán nem várom az őszt, úgy érzem, még el se kezdődött a nyár, annyi minden összejött.
A szilvás galette kötelező augusztusi süti nálunk, különösen veres szilvából, sőt, tulajdonképpen minden gyümölccsel elkészül, de szilvával többször is. Idén annyi az újdonság benne, hogy Ági barátnőm elárulta a nagy titkot, ami lehet, hogy mindenki más előtt ismert, de nekem óriási újdonság volt, és nem is értem, hogy miért nem jöttem rá magamtól: a hideg vajat nagy lukú reszelőn kell lereszelni, úgy a legkönnyebb elmorzsolni a liszttel. Mentségemre szóljon, hogyha két galettet sütök, akkor én előkapom a késes robotgépet, és azzal keverem össze a vajat a tésztával tökéletesen, de egyhez nem szoktam bepiszkolni, tovább tart elmosogatni. Remélem legalább egy embernek sikerül ezzel a praktikával újdonságot mondanom ;-)
Szinte az összes gyümölccsel működik, ami megterem Magyarországon. Vaníliát mindegyikhez teszek, fahéjat viszont a bogyós gyümölcsökbe nem. Régebben őrölt fahéjat használtam, de valahogy a fahéjrúdtól sokkal kellemesebb, alig észrevehetőbb lesz a fűszerezése, mégis az illatát nagyon feldobja. Persze télen az almás és körtés változathoz őröltet használok.

160 g simaliszt
115 g hideg vaj
0,5 kk só
1,5 kk cukor
1/2 citrom reszelt héja
0,5 dl tejföl
1-2 ek jeges víz, ha szükséges (általában 1 kell)

50 dkg szilva
6 ek cukor (ízlés szerint)
1 rúd fahéj
1 rúd vanília
1 ek kukorica keményítő

1 egész tojás

A vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd gyorsan beledolgozzuk a többi hozzávalót. Fontos, hogy nem szabad túlgyúrni, mert ha a vaj nagyon megolvad, nem lesz jó a tészta. Két perc az egész.
A kész tésztát fóliába csomagoljuk, és betesszük a hűtőbe 30-60 percre.
A szilvát kimagozzuk, és hacsak nem nagyon puha, egy lábosban összeforraljuk a cukorral, kikapart vaníliával és a fahéjjal. Amikor az első buborék megjelenik a lábosban, már el is zárjuk alatta a lángot. Nem megfőzni kell!
Ekkor keverjük hozzá a keményítőt is. Hagyjuk kihűlni.
Közben a sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tésztát lisztezett lapon kinyújtjuk kb. 3 mm vastagságúra, és a közepére halmozzuk a szilvát úgy, hogy körben 7-8 centis peremet hagyunk. Ezt a peremet hajtogatjuk fel 5-6 részben. Nem kell se egyformának, se túl szépnek lennie. Ez tényleg egy rusztikus, házi süti. Csak semmi faxni! A tészta tetejét megkenjük tojással, és 20 perc alatt szép pirosra sütjük. Langyosan a legfinomabb. És persze házi vaníliafagyival, de az most elmaradt.

galette5.jpg

Ha tetszett, kövesd a Fűszer és Léleket a Facebookon is!

Címkék: desszert nyári étel

Ma péntek, akkor Aperol! Ha nyár, akkor is Aperol! (x)

2014.08.08. 07:23, bejegyezte: Fuszeres Eszter 1 komment

Aperol_Spritz and Food.jpgTavaly, vagy tavaly előtt kezdődött a nagy magyar Aperol őrület? Azt hiszem Budapesten ezt nem lehetett nem észre venni, mert a színe miatt eszméletlen látványos a dolog. Úgy emlékszem, mindenki Aperol Spitzt ivott. Legalábbis ezt láttam a facebook falamon, és a városban sétálva is.
Én a Szentistván körúton kóstoltam először, kedvenc ebédelős helyemen, ami azóta sajnos bezárt. Idén pedig úgy tűnik, az Akvárium Klubban a helyem, ott nyílt meg ugyanis az Aperol Garden. Az Aperol Spritz neve ne vezessen félre senkit: hamisítatlan itáliai találmányról van szó – az Aperol alapú, habzóborral és egy kis szódával készült ital az olasz nyitottságot, és természetesen a mediterránok számára nagyon fontos barátságot is szimbolizálja. Nem mellékesen pedig remek hűsítő egy forró nyári nap után, melyben az Aperol édes-kesernyés ízét a prosecco bársonyos buborékjai lágyítják.

Az Aperol…

A név mindent elárul: az Aperol a tökéletes aperitif. Színe élénk narancssárga, ízvilága egyedi, könnyű, gyümölcsös-kesernyés. Olaszországban szinte megalkotásának pillanatától kezdve – azaz lassan száz éve! – töretlen népszerűségnek örvend: a Barbieri testvérek Padova városában 1919-ben, a Nemzetközi Vásáron mutatták be először az italt. Az összetevők között megtaláljuk az édes és keserű narancsot, a rebarbarát, de a jácintot, enciánt és számos gyógynövényt is. A recept, mely garantálja az ízek tökéletes összhangját,  az igazán nagy hagyományokkal rendelkező italokra jellemzően természetesen szigorúan titkos, és közel száz éve változatlan.

…és a Spritz

A Spritz pontos eredete nem tisztázott, de az első változatait már az 1800-as években is fogyasztották, Olaszország osztrák megszállása alatt. A spritz szó valószínűleg a német spritzen rövidítése, amit mi magyarok is átvettünk “spriccel” formában. A Wachau híres borait túlságosan erősnek találó osztrák katonák egy kis szódával tették kellemesebbé, és az általuk kedvelt sörhöz hasonló alkoholtartalmúvá. Aztán az évek során valamikor egy kis Aperolt is adtak a frissítő italhoz – így született az Aperol Spritz első változata.

3-2-1: kész az Aperol Spritz

jég

3 rész Prosecco (olasz habzóbor)

2 rész Aperol

1 rész  szóda

egy szelet narancs

Legjobban fehérboros pohárban mutat.

Aperol Spritz-bérlet az Aperol Gardenben!

A nyár közepén megnyíló, szezonális „pop-up” bár a budapesti Erzsébet téren található Akvárium Klub garantáltan különleges színfoltja lesz. Az Aperol Gardenben a dizájn, a hangulat tökéletesen adja vissza az „Aperol-életérzést”, amelyet nem csak Olaszországban járva, de meleg nyári estéken már itthon is átélhet bárki. Ha téged is csábít az itáliai napfény és életstílus, mindenképp látogass el ebbe a teljesen újszerű, szabadtéri szórakozóhelyre.

Az Aperol Spritz bérlet – stílusosan – hat (3-2-1) alkalomra szól. Figyelem! A bérletet nem lehet megvásárolni, csak megnyerni – részletekért kövesd az Aperol Facebook–oldalát, nehogy lemaradj!

Aperol_Spritz_3-2-1.jpg

Ha tetszett, kövesd a Fűszer és Léleket a Facebookon is!

Úton + nyeremény játék (x)

2014.08.04. 04:02, bejegyezte: Fuszeres Eszter Szólj hozzá!

 shanghai contemporary6.jpgItt most az autópálya éttermekről kéne írnom, de ahogy gyűjtöttem hozzá az anyagot, annyi minden eszembe jutott. Hogy valahogy az úton mindig enni kell. És attól függően, hogy mivel közlekedünk, egyáltalán nem mindegy, hogy mit.
Amikor kislány voltam, és nagyanyámmal jöttem le Erdőbényére, majdnem mindig személyvonattal jöttünk. Nem tudom miért, talán mert ráértünk, vagy mert nem kellett átszállni, és a mama inkább elüldögélt 4-5 órát a vonaton, minthogy egy kisgyerekkel plusz csomó pakkal le föl szálljon a vonaton. Így amikor a vonat elindult, már tudtam, hogy mama nemsokára előveszi a rántott húst. Na és persze az is igaz, hogy a gyorsvonaton fülkék voltak, hol nem illet enni, a folyosón állva pedig kinek van kedve rántott húsozni, nem igaz?
Amikor apuval jöttünk mamához, akkor viszont mindig megálltunk éttermezni. Zsigulival országúton 240 kilométer nem éppen két órás út volt, mint manapság. Sőt, gyakran két helyen is megálltunk. Először kávézni és üdítőzni, utána pedig Mezőkövesden enni, de csak akkor, ha megígértem, hogy nem mondom el a mamának, aki már hajnalban tyúkot vágott, és almás pitét sütött.

Mióta viszont jó utakon, nagyrészt autópályán lehet jönni, csak kávézni tudunk megállni, mert az M3-on egyszerűen nincs értelme másnak. A kutak büféi tényleg csak végszükség esetén alkalmasak, mondjuk Dávid mindig előadja az éhhalált, amikor bemegyünk, de azért általában sikerül meggyőzni, hogy nem érdemes fagyasztott pogácsát vacsoráznia.
roadfood.jpgHa nagy ország lennénk, mondjuk az USA, akkor persze hosszan lehetne a témába írni, itt van pl. Jane és Michael Stern, akiknek könyveik jelentek meg az országúti éttermekről, műsoruk, és weboldaluk működött, ahol leírták mit, és hol ettek, mennyire ízlett, milyen volt az út és a kiszolgálás. A témával foglalkozó könyvükben egyébként 900 helyet teszteltek, és 11 kiadást élt meg.
Nem véletlen, hogy pont az USA-ban alakult ki ennyi országúti étterem, akkor se, ha leszámítjuk a hatalmas távolságokat, és rengeteg embert. Ott ugyanis tényleg van múltja a gyorséttermeknek. És itt most nem csak a hamburgerezőkre gondolok, hanem arra, amikor 10 percen belül megkapjuk az ételt.
orszagut.jpgMert milyennek kell (kéne) lennie egy autópálya melletti étteremnek? Szerintem először is gyorsnak, hiszen különben is sietünk, nem a pályán szeretnénk tölteni a hétvégét, hanem meg akarunk már érkezni valahova. Másodszor (vagy először?) olcsónak. Ezen nincs nagyon mit magyarázni, épp elég a benzinköltség, a pályamatrica, a kétpercenként elhangzó mikor érünk már oda, nem akarunk még vagyonokat is fizetni egy gyors ebédért.
Harmadszor legyen benne tiszta mosdó és pelenkázó. Na jó, legyen benne egy gyerekjátszó is, ahol 10 percet játszhat a gyerek, mielőtt visszaszíjazom a gyerekülésbe, és elkezdheti újra a mikor érünk már oda mantrát.
Negyedszer, először pedig legyen jó az étel. Nem várok fine diningot, de mindenki jó szívvel ehesse meg, amit választott!

 

Ilyen hosszúra nyúlt bevezető után jöjjön egy kis játék első felvonása, amit egy magyar autópálya étterem támogat, méghozzá az Albapark. A kvízre válaszolók között 5000 forintos konyhafelszerelés utalványt sorsolunk ki.

 

3 kérdés az Albaparkról:

Hányadik alkalommal lett a legjobb autópálya étterem az Albapark?1, 2, vagy 3?

Hol található az M7 Bisztró Albapark?

M7-es autópálya 60-as km, M1-es autópálya 60-as km, M3-as autópálya 60-as km?

A hét hány napján van nyitva az Albapark?
7, 6 vagy 5?

A menet a szokásos, emailben várom a válaszokat a nyeremeny kukac fuszereslelek pont hu címen.

 

Hajrá!

Ha tetszett, kövesd a Fűszer és Léleket a Facebookon is!

Ééééés a nyertes:

2014.08.01. 16:00, bejegyezte: Fuszeres Eszter Szólj hozzá!

nespresso nyertes2.jpgAzt hiszem, a Rakottkert blog tulajdonosa Kósa Gabi nagyon boldog lesz ezekben a percekben, ugyanis megnyerte a Nespresso Coffee Challenge szakmai díját! Nem tudom, voltak-e már idén nyaralni, ha igen, akkor azért jó, mert elmehetnek újra, ha nem akkor pedig akár holnap indulhatnak!
Miközben a nyertest kerestük, annyira lelkesek lettünk, hogy muszáj volt elkészítenem nekem is a desszertet (ez van a fenti képen). Érdemes volt!
Az ízekben találkozik a markáns, kakaós keserű íz a kávé ízével, a szerecsendióval és a narancs gyümölcsösségével. A textúrák találkozás is izgalmas ízélményt nyújt – krém omlóssága a morzsa ropogósságával.

De nem csak egy nyertes született, hanem a közönségszavazás is befejeződött. Itt az Ahogy eszik, úgy puffad blog tulajdonosa Kandikó Éva tudhatja magáénak a legtöbb szavazatot, így ők mehetnek a Michelin csillagos Borkonyha étterembe vacsorázni.

És persze lesz még egy nyertes a szavazók között is, aki egy Nespresso U kávégéppel lesz gazdagabb, de az ő nevét még nem tudom. 

Köszönöm a többi remek receptet is, érdemes megnéznetek, és kipróbálnotok mindegyiket, mert nem csak kávé mellé érdemes főzni, de kávéval is! 

 

Ha tetszett, kövesd a Fűszer és Léleket a Facebookon is!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...