Hirdetés

Fűszeres kontakt

Szezonális receptek

Fűszeres könyv

Fűszeres könyv

Feedek

Fűszer és lélek App mobilon

BUDAPESTI JULBORD

2014.11.26. 11:22, bejegyezte: Fuszeres Eszter Szólj hozzá!

1526395_1004520542906873_3755155627344955419_n.jpg-karácsonyi svédasztal-

Pár éve arról beszélgettünk a Facebookon, hogy egyszer szívesen lennénk az IKEA “katalógusemberek” helyében karácsonykor. Annyira hívogatóak a svéd karácsonyt bemutató fényképek! Először is már az nagyon tetszik, hogy nem csak a család, hanem nagyobb baráti társaságok ülnek le az asztalhoz, ahol nem egy fáradt házigazda szedi a töltött káposztát, és próbál rábeszélni a két gombócra a halászlé után, hanem olyan “svédasztalos” az egész. Mindenki felszabadult, semmi se kötelező. A dolog ott kezdődik, hogy a gyerekek valóban részt vesznek a készülődésben. Van idő és legfőképp van kedv és energia a velük való közös sütésre, főzésre, díszítésre. Bevallom, amikor sok vendéget várok, én se lelkesedem az ötletért, hogy a kétéves kislányom “segítsen” a konyhában, pedig a szívemmel tudom, hogy a legrosszabb, amit tehetek, ha nem engedem.
Bár egy évig életem Svédországban, a svéd karácsonyból nekem csak egy jutott, de azért leírom, amire emlékszek.
A fát nem mindenki ugyanakkor díszíti, van, aki korábban, van aki karácsonykor, de ez akár évente változhat. Jó ötlet, nem ugyanaznap van tele a baleseti várója vérző kezű apukákkal ;-)
A karácsonyi asztalt julbord-nak hívják, amire “svédasztal” szerűen tálalnak mindent, de ezt az asztal körül is ülik. Ami mindenképp van rajta: többféle hering, ebből akár 4-5 féle is. Céklasaláta, felvágottak, sonkák, pástétomok, füstölt halak, de angolna biztos, kaviáros tojás. És igen, van svéd húsgolyó is.
Ami viszont elmaradhatatlan, az a tejberizs.
Mindenféle italt isznak, a vodkától kezdve a sörig, de leginkább a glögg megy, ez a svéd forraltbor, ami hasonlóan van fűszerezve, mint amit Magyarországon megszoktunk, de kerül bele mazsola, illetve más aszalt gyümölcs, mandula, vagy bármi, ami olyan “karácsonyos”.
A legviccesebb azonban szerintem a svéd karácsonyban (ezen év közben is képes vagyok nevetni ha eszembe jut, annyira vicces), hogy kötelező karácsonyi program szenteste délutánján 3-tól 4-ig a Walt Disney összeállítás, ahol Donald kacsa és barátai boldog karácsonyt kívánnak a tévében. Kalle anka och hans vänner önskar God Jul = Donald kacsa ugyanis svédül Kalle anka, vagyis kb. Karcsi kacsa.
Én is elkészítettem egy svéd karácsonyi vacsorát (azért a svéd barátaitoknak ne áruljátok el, mert biztosan felszaladna a  szemöldökük). A menü persze semmiben nem hasonlít az eredetihez, de a családom szerint nagyon finom lett, “svédes” is, úgyhogy maradhat.
A legtöbb alapanyag az IKEA Svéd Finomságok Boltjából való. Kedvencem a kicsi, kész tésztakosárka, ebből nálunk egyébként mindig van itthon, tíz perc alatt olyan fingerfood falatkák dobhatóak össze benne, amitől mindig el vannak ájulva a vendégeim. Különben pedig megjegyzem, hogy lehet kapni kötözött sonkát is, méghozzá jó minőségűt, nem olyat ám, ami tele van nyomatva vízzel és az azt megkötő anyaggal. 

A vacsora 6 főre készült (de nyolcan is jóllaktunk volna belőle), az IKEA Svéd Finomságok Boltjában 14840 forintot költöttem, de vettem egy üveg GLÖGGöt is, ami nem alapanyag, de kötelező az asztalon. +alapanyag költség 2100 forint volt.

ikea karacsony107.jpgKéksajtos kosárkák (előétel)

Hozzávalók:
2 doboz tésztakosárka (Krustander)
12,5 dkg kéksajt (OST BLÅMÖGEL)
2 dl tejföl
1 nagy csokor petrezselyem
1 gerezd fokhagyma
10 dkg darált dió

A sajtot összetörtem a többi hozzávalóval, majd habzsákba töltöttem, és a tésztakosárkákba nyomtam. Megszórtam mág egy pici petrezselyemmel.

ikea karacsony111.jpgLazacos céklakrémleves hidegen

Hozzávalók:
1 kg cékla megtisztítva
1 fej hagyma
5 dkg vaj
só, cukor, bors
4 ek áfonyás almaecet
4 gerezd fokhagyma

A tetejére:
10 dkg füstölt lazacfilé (LAX KALLRÖKT)
6 ek tejföl
6 ek sült hagyma (Készen kapható ez is, ROSTAD LÖK)
1 ek friss kapor

A leveshez megdinszteltem a hagymát, majd rádobtam a felkockázott céklát. Felöntöttem 2 liter vízzel, fűszereztem, hozzáadtam az ecetet és a fokhagymát, majd puhára főztem. Amikor elkészült, még egy picit utána édesítettem, és tettem bele kevés ecetet. Teljesen lehűtöttem.
Tálalásnál minden tányér levesbe tettem egy kanálnyi tejfölt. A lazacot vékony csíkokra vágtam, és a tejföl tetejére halmoztam, majd megszórtam friss kaporral és a sült, ropogós hagymával. Valódi svéd kétszersülttel kínáltam.

ikeakaracsony13.jpgCiderben párolt sonka, tormakrémes krumplisalátával

Hozzávalók:
1 kg “karácsonyi sonka” JULSKINKA (A fagyasztóban található, és már meg van főzve, azonnal fogyasztható, de én kicsit tovább gondoltam...)
1 üveg GLÖGG ÄPPLE (fűszeres almaital, alkoholmentes)
2 pici chili
1,5 kg salátának való burgonya

1 üveg tormamártás SÅS PEPPARROT
1 kis fej hagyma
1 csokor kapor apróra vágva

A sonkát 30 perc alatt újrafőztem a GLÖGG ÄPPLE-ben a chilikkel, és a lében hagytam kihűlni, majd vékonyan felszeleteltem.
Közben megfőztem héjában a krumplit, majd megpucoltam, felszeleteltem, és még melegen összekevertem a tormamártással, a kaporral, és a felkockázott hagymával. Ezt is jól behűtöttem.

ikeakaracsony16.jpgNarancsos karácsonyi cheesecake

20 dkg zabkeksz KAKOR HAVREFLARN
7 dkg vaj
60 dkg krémsajt (tejszínes)
10 dkg tejföl
15 dkg porcukor
2 dl vanília öntet SÅS VANILJ
6 dkg étkezési keményítő
4 db tojás
15 dkg Narancs- és bodzavirágdzsem SYLT APELSIN & FLÄDER

A kekszet késes robotgéppel ledarálta, majd összedolgoztam a vajjal. Egy kapcsos tortaformát kibéleltem sütőpapírral, és a kekszes masszát belenyomkodtam. 160 fokon 10 percig sütjük.
A krémsajtot habverővel elkeverjük a többi hozzávalóval, majd a kissé kihült kekszes alapra öntjük. Az elkevert narancslekvárt kanalanként a krémbe csöpögtetjük, majd 160 fokon 60 percet sütjük. Teljesen lehűtjük, csak utána tálaljuk.

Ha tetszett, kövesd a Fűszer és Léleket a Facebookon is!

Az emberiség étvágya megváltoztatta a bolygónkat

2014.11.22. 09:31, bejegyezte: Fuszeres Eszter 1 komment

Képernyőfotó 2014-11-22 - 9.04.13.png
EAT: The story of food címmel kezdett új sorozatba a Natgeo. A sorozathoz fantasztikus weboldalt is készítettek: http://www.natgeoeat.com
Étel: ez hajtotta az emberiséget leginkább, mégse említik a történelemkönyvek. Kezdetben, az éhség hajtott minket vadászni, aztán, ez vezetett minket a növénytermesztéshez, és ebből lett a civilizációnk. Elfoglaltuk a földet, majd meghódítottuk az óceánt, végül uralmunk alá hajtottuk az egész világot az élelmiszerek miatt. Jól laktunk, de ez nem elégített ki minket. Az ízlésünk egyre kifinomultabb lett, így már nem csak élelmiszereket akartunk, hanem ízeket,  tudományt és a technológiát az ízek mögött, csak hogy csillapíthassuk a sóvárgásunkat a finom falatok után. Mindez odáig vezetett, hogy az emberiség étvágya szó szerint megváltoztatta a bolygót, a történelmet, és már most  megváltoztatta a jövőnket. A hat részes sorozat bemutatja történelmet az élelmiszerek mögött, és hogy hogyan befolyásolt mindez minket, embereket.

A sorozat részei itt.

PornBurger készítő kurzus itt.

Videók itt.

Jaj, nagyon izgatott vagyok, nagyon jó lesz! Remélem hamarosan megérkezik hozzánk is!

Eat1-dl_jpg_610x343_crop_upscale_q85.jpg

Ha tetszett, kövesd a Fűszer és Léleket a Facebookon is!

Csomboros zöldbableves

2014.11.21. 08:09, bejegyezte: Fuszeres Eszter Szólj hozzá!

csomboros zoldbableves.jpgNem ér kinevetni, de én még soha nem ettem “magyaros gombalevest”. Amikor menzán ebédeltem, szerintem nem volt gombaleves, otthon pedig édesanyám mindig a citromos-tejszínes, esetleg tejfölös változatot főzte, és én is azt szoktam, ha gombalevesről van szó. De mivel hatalmas kulináris fantáziával áldott meg a jóisten, én bizony el tudom képzelni a magyaros gombalevest.
Ezt gondoltam a magyaros zöldbablevesről is, amikor a barátnőm munkahelyi kantinjában ebédeltem, de tévedtem. A magyaros zöldbablevesnek ugyanis leginkább liszt íze volt, semmi más. Állítólag sokkal jobb szokott lenni, most biztosan azért volt rossz, mert én menetem. Hehehe.
Nem hagyott nyugodni a dolog, mert szeretem a zöldbablevest, úgyhogy tegnap elkészítettem a szerintem “magyaros” változatot. Sajtos pirítós volt mellé, mert nem volt második.

Hozzávalók:

1 fej hagyma
5 ek étolaj
2 szál sárgarépa
2 kk édes pirospaprika
50 dkg fagyasztott zöldbab
só, bors
2 ek lisz
2 dl tejföl
2 kk szárított csombor
1-2 ek ecet ízlés szerint

A hagymát megdinszteljük az olajon, majd rádobjuk a felkarikázott sárgarépát is. Öt percig dinszteljük, majd meghintjük a paprikával. Rádobjuk a babot, felöntjük vízzel, sózzuk, és puhára főzzük. 
Kiveszünk belőle egy merőkanálnyi levest sok zöldséggel együtt és a  liszttel, és a tejföllel együtt leturmixoljuk, majd visszaöntjük. Csomborral és ecettel ízesítjük, borsozzuk. (Bevallom, én nagyon szerettem az iskolai zöldbablevest anno, amiben mindig volt egy pici édesség is, nyilván cukortól. Ha teszünk bele egy kiskanálnyi cukrot, akkor édes nem lesz, de kiemeli az ízeket.)

 

Ha tetszett, kövesd a Fűszer és Léleket a Facebookon is!

Címkék: leves vega őszi étel

3 hagymás rigatoni

2014.11.20. 08:20, bejegyezte: Fuszeres Eszter Szólj hozzá!

philadelphia 3 sajtos4.jpg-Anyu, mi lesz a vacsora?
-Grillezett padlizsán és saláta.
-Nem kérek.
-Nem baj, valamit kell enned.
-Tudod, hogy utálom a padlizsánt.
-Tudom, de mi imádjuk, és néha túl kell élned ezt a borzalmat.Nem főzök kétfélét!
-És ha én megfőzöm magamnak amit szeretnék, akkor megehetem?
-Ha rend marad utánad a konyhában akkor igen.

És megfőzte, csak a receptet kellett neki mondani, miközben mi vacsoráztunk. Persze Záli is azt óhajtotta inkább, amikor meglátta mi készül. Egyre ügyesebb a 10 éves fiam a konyhában. Egyszer még egy lány nagyon hálás lesz ezért nekem ;-)
Hozzávalók 4 főre:
1 nagy fej hagyma
4 ek liszta
kb. 2 dl olaj a sütéshez

40 dkg rigatoni tészta
1 doboz Philadelphia krémsajt, snidlinges
2 dl tejszín
2 ek konyak
2 gerezd fokhagyma
reszelt szerecsendió
só, bors

A hagymát felkarikázzuk, majd a karikákat 2 centis darabokra vágjuk. Felforrósítjuk az olajat. Megszórjuk a hagymát a liszttel, és kis adagokban ropogósra sütjük. Fontos a több adag, különben puha lesz, és nem ropog. Szűrőkanálba szedjük, és felhasználásig abban is hagyjuk, így nem puhul meg sütés után se.
Kifőzzük a tésztát.
Közben egy serpenyőben összeforrósítjuk a krémsajtot, a tejszínt és a konyakot. Lefedve 3 percig főzzük, majd belereszeljük a fokhagymát, fűszerezzük. A kifőtt tésztát a mártásba szedjük, összeforgatjuk, és azonnal tálaljuk. A ropogós hagymát csak az utolsó pillanatban szórjuk a tetejére.
A poszt a Philadelphia krémsajttal közös kooperációban készült, annak alkalmából, hogy már Magyarországon is kapható a snidlinges változata.  (x)philadelphia 3 sajtos2.jpg

Ha tetszett, kövesd a Fűszer és Léleket a Facebookon is!

Címkék: vega tészta téli étel

Téli csicseriborsó leves

2014.11.17. 10:56, bejegyezte: Fuszeres Eszter 4 komment

csicseri leves2.jpgRégen volt már napi leves, és ennek az az oka, hogy egyik nyavalyából a másikba esek, hétvégén pl. a nulla felé közelített a kosztpénz kiadásunk, csak a gyerekek ettek, viszont olyan, de olyan sokat aludtunk, hogy azt elmondani se tudom. Sajnos így teljesen kimaradt a szombati Restaurant Day is, pedig úgy mentem volna! Majd legközelebb...
Remélem ettől a levestől szép lassan eljutunk hétvégére valami komolyabb fogáshoz is. Minden esetre a fokhagymát nem sajnáltam belőle, bár nem nagyon hiszem, hogy a gyógyhatása hőkezelés után is megmarad, de legalább finom.
Sok minden kell hozzá a kamrából, és a marokkói sóban eltett citrom kihagyhatatlan, az lesz igazából a lelke. Érdemes venni belőle egy üveggel, hűtőben nagyon sokáig eláll!

Hozzávalók:

4 ek olívaolaj
1 nagy fej fokhagyma
2 marék gersli
6 zsálya levél
1 doboz 540 grammos csicseriborsó konzerv
1 doboz 400 grammos paradicsom konzerv (aprított)
só, bors
1 sóban eltett citrom héja apróra vágva
6 szem szecsuáni bors
1/2 kk római kömény
1 késhegynyi fahéj

sűrű, lecsepegtetett joghurt
1 ek szezámmag

A fokhagyma fejet félbevágjuk, egyik felét egyben hagyjuk, a másikat cikkekre szedjük, és megpucoljuk. Egy vastag aljú lábosban nagyon alacsony lángon, 20 perc alatt aranybarnára pirítjuk. (Erről készítettem egy fotót, akkor jó, ha kb. így néz ki)
csicseri leves1.jpgKözben a gerslit sós vízben puhára főzzük. A fokhagyma gerezdeket villával összenyomjuk, rádobjuk a gerslit, a zsálya leveleket.  Hozzáadjuk a konzerveket, fűszerezzük, beletesszük a citromhéjat is, majd felöntjük annyi vízzel, hogy jó sűrű levest kapjunk.
Negyed óra alatt összefőzzük. Tálalásnál kanalazunk rá egy kevés joghurtot és megszórjuk szezámmaggal. Friss barna kenyérrel, vagy kevés reszelt pramezánnal kínáljuk. 

csicseri leves3.jpg



Ha tetszett, kövesd a Fűszer és Léleket a Facebookon is!

Címkék: leves vega téli étel

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...