Hirdetés

Fűszeres kontakt

Szezonális receptek

Fűszeres könyv

Fűszeres könyv

Feedek

Fűszer és lélek App mobilon

Török style lecsó vagy mi

2014.07.14. 09:17, bejegyezte: Fuszeres Eszter Szólj hozzá!

torok lecso4.jpgKét poszttal is tartozom a hétévégéről azoknak, akik eljöttek a Gönci Barack Vigasságra. Az egyik a jótékonysági lecsó receptje, a másik a szombati Mátyás királyos játékon kipróbált mártások leírása. Az előbbivel kezdem, mert sokkal gyorsabban megvan, és ma még sok dolgom lesz.
Idén is, mint tavaly, lecsót főztünk két hatalmas üstben, ezt adtuk a látogatóknak, amiért ők adományt fizettek, amit ebben az évben a boldogkőváraljai játszótér felújítására fordítanak majd. Idén a téma adott volt: Mátyás király, törökök. Bár többen javasolták, hogy tegyek bele barackot is, ennyire bátor azért nem voltam, még így is voltak jópáran, akiket elriasztott a padlizsán és a cukkini gondolata is, de volt olyan bátor éhes ember is (naná, hogy az erdőbényei kádár) aki azt mondta, hogy ő se a cukkinit, se a padlizsánt nem eszi meg, de különben nagyon ízlett neki, és mondjuk el mi volt benne.
Külön köszönettel is tartozom, mert nem csak a helyi erők segítettek a 20 kiló hagyma pucolásában, karikázásában és hasonlókban, hanem a látogatók is beálltak keverni, üstöt cipelni, tányért kirakni, sőt, kiszolgálni, és ajánlani is az ételt.

torok lecso1.jpg

torok lecso3.jpg

Úgyhogy jöjjenek a nevek, tényleg megérdemlik a tapsot szerintem. Pálninkázni, zenét hallgatni jönnek, és beállnak dolgozni: Dombi Krisztina aki a legmesszebbről jött, az egész Merker család: Zsófi, Vera, Iván és Viktor, és persze Kiss Dénes, akit Frank Mariann után találtunk merőkanállal a kezében. Köszönjük!

De jöjjön a recept:
1 kg hagyma
2 dl olívaolaj
só és bors ízlés szerint
4 gerezd fokhagyma
1 kk koriander mag
1/4 kk római kömény
1/2 kk kömény
2 kk kakukkfű
50 dkg padlizsán
50 dkg cukkini
50 dkg hámozott paradicsom (konzerv: egyrészt még nincs igazán édes paradicsom, másrészt 200 adaghoz meghámozni a paradicsomot nem 2 perc)
tetejére szezámmag
aki szereti, annak chili vagy erőspaprika

A hagymát félkarikákra vágtuk, majd az olajon megdinszteltük a fűszerekkel együtt. Először a felkockázott padlizsánt tettük bele, majd kicsit később a cukkinit, és amikor megpuhult, mehetett bele a paradicsom konzerv.
Tálalásnál szezámmaggal és chilivel szórtuk meg. 

torok lecso2.jpg

 

Ha tetszett, kövesd a Fűszer és Léleket a Facebookon is!

Címkék: vega nyári étel gönci kajszi

Ma van a nap, a barack napja!

2014.07.12. 06:44, bejegyezte: Fuszeres Eszter Szólj hozzá!

Nyilván nem ilyen időről álmodott senki se a hétvégére, de ma déltől semmi csapadékot nem jósolnak a meteorológusok. Ez nagyon jó hír, és az is, hogy 23 fok lesz és nem 32, mert ki akar kánikulában pálinkázni? És 23 fokban? Mindenki!
Legalábbis akik itt vannak Boldogkőváralján és a környékén.
Én már megsütöttem a pecsenyét, készítettem hozzá ötféle Mátyás korabeli mártást, van mellé lepénykenyér, hogy lehessen tunkolni, és egy kis játékra hívlak benneteket: találjátok ki, melyik az, amelyiket nem ehette Mátyás király? Lesz persze nyeremény is a végén, mégpedig szakácskönyv, és Bestillo pálinka, de a gyerekeknek is érdemes lesz megkeresnie minket, még ha nem is isznak pálinkát, mert nekik készülünk egy Mátyás királyos fűszeres játékkal, amiért pedig mesekönyvet lehet nyerni.
Este Budapestbár, meg rengeteg szuper koncert, közben jó ételek az Anyukám mondtától és a Sárga Borháztól (többek közt), és vigasság hajnalig.
Vasárnap viszont jöjjön vissza mindenki, mert török lecsót főzök, ápolva a tavalyi hagyományt, és jótékonysági adományt gyűjtünk a helyi játszótér javára, ami a falu központjában épül majd a gyerekeknek.
Szeretettel, sok barackkal, sok pálinkával, finom falatokkal, és nagyon jó zenékkel várunk mindenkit! (Én jelmezben leszek, mint Mátyás udvarában lakó nőszemély, konyhásnéni, előkóstoló, ilyesmi.)
GYERTEK! GYERTEK, GYERTEK!_6240367.jpg

Ha tetszett, kövesd a Fűszer és Léleket a Facebookon is!

Címkék: gönci kajszi

XV. századi magyar sárga mártás

2014.06.23. 10:35, bejegyezte: Fuszeres Eszter 2 komment

Elképesztően izgalmas dolgot találtam E. Kovács Péter, Hétköznapi élet Mátyás király korában című könyvében. Az állítólag akkoriban mindenki által ismert magyar sárga mártást említi, aminek a receptje sajnos nem maradt fenn, a könyvekben pedig nem írták le, annyira ismert, evidens volt. Pedig mekkora dolog lenne, ha előkerülne! Valami, ami nem csak Magyarországon volt világhírű, hanem tényleg ismerték határainkon is túl, és valami, ami egészen más, mint amit most magyar ízként ismerünk.
A könyvben ez áll:
Képernyőfotó 2014-06-23 - 10.32.43.pngAz általam ismert - és ez nem kevés - 15-16. századi itáliai szakácskönyvekben számos alkalommal említik a Hans Seybolt által is leírt magyar sárga mártást, de az elkészítés módját nem adják meg. Azt gondolom, teszik ezt azért, mert annyira evidens és ismert volt, hogy nem kellett magyarázni. A fennmaradt receptek olvasásából kiderül, hogy mértékegységeket nem használtak, csak a hozzávalókat sorolták fel, legfeljebb a főzés sorrendjére adtak utasításokat. Ezért a mai napig számos nyersanyagról, konyhai eszközről és ételkészítési módról nem sokat tudunk. A sárga mártás eseteben könnyítésként a kíváncsiskodó elmének: sáfrányt biztos használtak az elkészítéséhez. A 15.századi magyar konyhában az egyik jellegzetességnek az erős fűszerezés számíthatott. Jacobus Juvenalis de Ursinis reimsi érsek feljegyezte, hogy Zsigmond 1416-i párizsi tartózkodásakor 120 előkelő asszonyt magyaros lakomával vendégelt meg, ahol erősen fűszerezett ételeket és leveseket szolgáltak fel. A mértéktelen fűszerezésről GaleottoMarzio is említést tett. A magyar konyha másik meghatározó műfajának a mártások számíthattak. Egy, a 15. század második felében készült feljegyzésben jónéhány cseh és magyar receptet felsorolnak. Csuka, kappan, ponty, valamint egy vadhoz való mártás készítését örökítették meg német nyelven a müncheni kódexben… Max Rumpolt szakácskönyvében (1581)48 magyar étel szerepel. A szerző szerint a magyar módon készült ételekben rengetek a fűszer, többek között bors, gyömbér, köménymag, rozmaring, sáfrány, szerecsendió virága, tárkony, és illatos zöld füvek. Nem feledkezik meg a fok- és vöröshagymáról és az almáról sem. Véleménye szerint majdnem mindegyik magyar recept végén ez áll:
“Jól gyömbérezd, borsozd, és sáfrányozd meg!”
curried_apricot_pork.jpgAnnyira izgalmas, annyira keleti, olyan illatos lehetett. Azt gondolom róla, hogy közelebb állhatott a ma indianak ismert ízhez, mint a csirkepaprikáshoz. Nemrég hallottam egy indiai séftől egyébként, hogy mindenki a csípős, csilis ízre gondol, amikor az indiai ízekről van szó, pedig náluk pont olyan “új” a csili, mint a magyaroknál a piros paprika használata, és nem is olyan régen még volt egy másik, sokkal kevésbé csípős, csilimentes indiai gasztronómia is.
Megfőztem a saját magyar sárga mártásomat, alma helyett aszalt sárgabarackkal, sok-sok sáfrány helyett viszonylag kevés sáfránnyal, és némi kukrumával, de azt kell mondjam elképesztően jó lett. Érdemes az alappal kísérletezni még!


Hozzávalók:
1 kg bárány lapocka felkockázva
30 dkg aszalt sárgabarack
1 nagy fej hagyma
7,5 dkg vaj
10 gerezd fokhagyma
3 dl édes tokaji bor (furmint)
10 szál sáfrány
2 kk őrölt kurkuma
3 ek friss, reszelt gyömbér
1 kk mozsárban megtört fekete bors
1 kk őrölt szerecsendió virág
2 kk őrölt kömény

2 marék szeletelt mandula

A hagymát felkockáztam, és vajon lassan megdinszteltem, majd rádobtam a húst. A fokhagyma gerezdeket egy óra alatt lefedve, nagyon alacsony lángon megpároltam. A húshoz öntöttem a borban főtt fokhagymát a borral együtt, és hozzáadtam a maradék hozzávalókat is. 1,5 óra alatt főztem puhára. (Pitával ettük.)

Ezt a receptet pont nem, de egy reneszánsz hamburgert készítek a Gönci Barack Vigasságon július 12-13-án. Azt is érdemes lesz megkóstolni! 
2014 a reneszánsz barack éve a Fűszeresen!
Barack élőben: http://www.goncibarack.hu

Ha tetszett, kövesd a Fűszer és Léleket a Facebookon is!

Címkék: gönci kajszi reneszánsz konyha

Áfonyás, rumos baracklekvár

2014.06.20. 16:57, bejegyezte: Fuszeres Eszter Szólj hozzá!

afonya barack lekvar2.jpgSokféle lekvárt főzők be minden évben, és ennek nem az az oka, hogy túl szeretném szárnyalni a szomszédasszonyt, hanem az, hogy szeretjük a változatosságot. Annyira, hogy egy-egy fajtából 4 kicsi, maximum 2 decis üveggel készítek, ebből kettőt aztán a tél folyamán jó eséllyel tovább is ajándékozok valakinek. Így kóstolhatunk sokfélét, sütibe, fagyiba, palacsintába, vagy egy jó szelet sajtra csurgatva őket. Ebből az áfonyás barackból se lett sok, és az egyik felét félre is tettem vasárnapra, amikor fagyit készítek majd belőle.
Szokták kérdezni, hogy hogy vagyok képes ilyen sokfélét befőzni, de az az igazság, hogy 30 perc alatt meg van mindennel együtt, az pedig nem egy nagy munka. Egy kicsi előkészületet igényel talán, ha azt is beleszámolom, hogy az üvegeket beteszem a mosogatógépbe a tetőkkel együtt, és úgy időzítem, hogy kb. akkor járjon le a program, amikor megfő a lekvár. Miután az üvegeket kivettem a gépből, még öntök az aljukba egy ujjnyi forró vizet a vízforralóból, rátekerem a tetejét, összerázom, majd öntöm is ki belőle a vizet, jöhet a helyére a forró lekvár. Ezzel is megfordítom az üveget, és így hagyom kihűlni. Mehet a kamrapolcra.
Ez most egy áfonyával és fehér rummal bolondított sárgabarack lekvár, ami palacsintába a legjobb. Így készül:

 

Hozzávalók:
1,3 kg sárgabarack
0,5 kg Koronás 3:1 befőző cukor
1 lime leve és reszelt héja
0,25 kg áfonya
0,5 dl fehér rum

 

A barackot leforrázom a vízforralóban gyorsan felmelegített vízzel, majd 2 perc után leszűröm, lehúzom a héját, és kiveszem a magját. A felét botmixerrel pépesítem, a felét negyedekre vágom. Felteszem főni az elkevert befőző cukorral, és amikor felforrt, belekeverem a lime-levet és héjat is. Öt percig alacsony fokozaton rotyogtatom, és ekkor keverem csak hozzá az áfonyát és a rumot. További öt percig főzöm, majd a tiszta üvegekbe töltöm.

 

Ha tetszett, kövesd a Fűszer és Léleket a Facebookon is!

Címkék: befőzés nyári étel gönci kajszi

Ezt csúnyán eltoltam

2014.06.16. 14:02, bejegyezte: Fuszeres Eszter Szólj hozzá!

Végre használhatom az egyik, számomra legszörnyűbb gasztrosznob szót a túlkészült-et.
Arra gondoltam ugyanis valamelyik este, hogy olyan rendesen dolgozunk Gáborral minden hajnaltól kb. éjfélig, hogy igazán megérdemlünk egy normális vacsorát, amit mellé le kell ülni, és kicsit arrébb tolni a “vegyes” feliratú és a “konyhai törékeny” dobozokat.
Vettem is egy jóféle hátszín darabot, behűtöttem a mellé gondolt bort, előkerestem húszperces munkával a kedvenc borsomat, és sütöttem a húsra egy tökéletes kérget.
Utána betettem a sütőbe.
A hátszínt úgy szoktam sütni, hogy kb 5 centis szeletekre vágom, 2-2 perc alatt serpenyőben kérgesítem, majd 230 fokon sütőben 8 percig sütöm, végül 20 percig pihentetem. Ehhez képest most betoltam a sütőbe, és gondoltam kipakolok mág pár dobozt, újravasalok pár ruhát a gardróbba. 20 perc múlva csaptam a homlokomra.
Ez a hús bizony túlkészült. TÚLKÉSZÜLT. Nem égett meg, de kiszáradt, teljesen átsült, szaftos rózsaszínsége oda lett. Először majdnem sírtam, ami nyilván a hiszti és a fáradság volt, aztán elképzeltem, hogy serpenyővel szétverem a sütőt, végül a fejemet verem a falba. Aztán inkább ittam éhgyomorra két pohár vörösbort, és rögtön sokkal szebb lett a világ. A húst betettem a hűtőbe, és ettünk egy gyors paradicsomos spagettit, amit Gábor főzött.
Másnap reggel felszeleteltem a hátszín szeleteket amilyen vékonyan csak tudtam. Pirítottam egy száraz serpenyőben mogyorót és kókuszreszeléket, amit a húsra szórtam. Dobtam rá egy fél fej nagyon apróra vágott hagymát, chilit, nyomtam rá lime-ot, és megszórtam sok-sok koriander zölddelés kevés apróra vágott mentával, majd némi sóval. Összeforgattam.
Kevertem mellé egy “thai majonézt”, és pirítós kockákkal ettük meg végül. Azt kell mondjam, luxus reggeli lett. 

 

Hozzávalók:
40 dkg hátszín (nem kell elrontani direkt :-)
1 ek étolaj
1 ek vaj
só, bors

 

1 lime leve
5 dkg kókuszreszelék
7 dkg földimogyoró

1 pici chili
1/2 fej hagyma vagy 3 szál újhagyma
1 nagy csokor koriander zöld
5 levélke menta

 

Thai style majonéz:
1,5 dl kész majonéz
1 thai citromfű nagyon vékonyan felkarikázva
1 ek zöld curry paszta
1/2 lime leve és reszelt héja

 

4 szelet kenyér felkockázva, megpirítva

Ha tetszett, kövesd a Fűszer és Léleket a Facebookon is!

Címkék: reggeli uzsonna nyári étel

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...