Hirdetés

Fűszeres kontakt

Szezonális receptek

Fűszeres könyv

Fűszeres könyv

Feedek

Fűszer és lélek App mobilon

Jesája bablevese

2015.01.26. 21:52, bejegyezte: Fuszeres Eszter Szólj hozzá!

kep41bkeresztur.jpg
Amikor Weinstock Sára kislánykorában lesétált a Bodroghoz Kisfaludon, félúton mindig leült egy kidőlt fára, ott, ahonnan látni lehetett a lusta folyót, de nem kellett a sűrűn benőtt részre bemerészkedni. Nem sokkal feljebb hatalmas csordákban legeltek a marhák, teljesen tisztán tartva a cserjéktől, szúrós bokroktól az árteret. Ha úgy fújt a szél, akkor hallani lehetett a pásztor mudiszerű kutyájának a csaholását, ahogy azokkal a barmokkal perlekedett, akik azt gondolták, van saját akaratuk. A tűhegyes, gyors fogsor hamar a lábszárukba mart, és egy pillanat alatt odalett  a nagy akarat.
Sári is úgy érezte, saját akarata van, és majd ő megmutatja az apjának, hogy Kassára megy férjhez a nagyvárosba. Leginkább a széles főutca vonzotta a sok rőfössel, gombossal, a jó női szabókkal,  és a kalapszalonnal.
De az öreg Izsák másképp gondolta a jövőjét. Hatalmas megtiszteltetésnek érezte, hogy lányát a Liszkán tanult Jesája Steiner kérte feleségül.
Egy csapásra odalett az álom a szép kalapokról, nehéz selyemruhákról.
Nem sokat beszéltek akkoriban a szerelemről. Meg kellett élni, így vagy úgy, házasodni kellett, gyerekeket nemzeni, és dolgozni, ki mennyit bírt. A szerelem vagy megjött magától vagy nem, nem múlott rajta semmi.
Az 1870-es évek közepén amikor Sári és Jesája összeházasodtak, még nem tudták hogy lesz. Sári szép volt, és szorgalmas, Jesája pedig igencsak kiemelkedett a korabeli fiatal fiúk közül. Éles eszű volt, már bócher korában ő volt a legfogékonyabb tanítvány.
Pár év alatt hallatlan népszerűségre tett szert, amit nem csak puritán életmódjának, vagy a szegények iránt érzett nagy részvétének köszönhetett, de  látnoki képességeit már egészen fiatal korában megmutatta. Majdnem ő lett a rabbi Liszkán, de aztán máshogy alakult, mennie kellett. Csakhogy nem ment egyedül. Sokan tartottak vele, hogy pár faluval arrébb a közösségét gyarapítsák, amikor megérkezett Keresztirbe.
Sári eleinte maga is csodálkozott, hogy hétről-hétre egyre több bablevest kell főznie a sábeszi vacsorára, és később már annyi barheszt sütött, hogy alig fért be egyszerre a kemencébe. A morzsákat is összeszedte, akinek már csak az jutott, sőt örültek, ha találtak valamit, amit sirájimként, szerencsehozó, betegségűző amulettként tartották maguknál. 

jesaja.jpgA rengeteg vendég miatt annyi bor fogyott a háznál, hogy nem győzték már adóval. Így aztán 1914 március 27-én délelőtt  a keresztiri községházánál megtartott rendes tavaszi közgyűlésen Steiner Saje bodrogkeresztúri lakos kérvénye került az előjárók elé, melyben fogyasztási adóra nézve kéri a képviselőtestületet, hogy pausale kiegyezhessen tekintettel arra a körülményre, hogy a házánál elfogyasztott bort nem egyedül használja el, hanem legtöbbnyire a szegényeknek minden ellenszolgáltatás nélkül osztja ki. Az elöljáróság tekintettel azon körülményre, hogy kérvényező tényleg nem maga fogyasztja az általa behozott bormennyiséget, hanem szegényebb sorsú hittársai között minden ellenszolgáltatás nélkül osztja ki, javasolja, hogy kérvényezővel évi 150 korona megváltási összegben az egyezség megköttessék.
Sok-sok bableves főtt Sári tűzhelyén péntekenként az évek során, csak néha adta ki a kezéből ezt a munkát, egészen pontosan ötször az életben. Először, amikor Avrumele született, majd még négyszer.
Szombatonként csólent is került az asztalra, ott sültek össze az ízek a kemencében az udvaron. Hol kacsával, hol libával, esetleg egy kövér tyúkkal. Hátul volt a füstölő, mindig lógott benne valami, comb, mell, vagy csak a csont, amitől olyan jó ízű volt a gerslileves hétköznap. 

Sári fejtettbab levese: (4 főre)
2 ek shmalcz (tyúkzsír vagy liba vagy kacsa)
1 ek liszt
2 tk pirospaprika
1 közepes hagyma
2 gerezd fokhagyma
40 dkg fejtettbab (ilyenkor fagyasztott)
2 szál sárgarépa
1/4 kicsi zellergumó
1/2 kicsi karalábé
1 petrezselyemgyökér
1 babérlevél
só, szemes bors
ecet ízlés szerint

A csipetkéhez:
1 tojás, és annyi liszt, amivel kemény tésztát kapunk. (kb 8 dkg)

A csipetketésztából lisztes kézzel csipetkéket készítünk.
A babot kb. 2 liter vízben feltesszük főni a babérlevéllel, sóval, szemes borssal együtt. Ha már félig puha, hozzáadjuk a répát, zellert, gyökeret és karalábét is.
A zsírt felforrósítjuk, zsemleszínűre pirítjuk benne a lisztet, majd lehúzzuk a tűzről és belekeverjük a felkockázott hagymát, és összezúzott fokhagymát. Kicsit visszatoljuk a tűzre, majd újra lehúzva belekeverjük a pirospaprikát is. Kevés hideg vízzel felöntjük, csomómentesre keverjük. Ha a bab puha, a rántást a levesbe öntve besűrítjük, pár percig főzzük.
Ekkor tesszük bele a csipetkét, és ha van, kevés libakolbászt is.
Ebbe a levesbe nem tettek tejfölt, csak kevés ecettel savanyították. 

keresztur_temeto1.jpg 

Ha tetszett, kövesd a Fűszer és Léleket a Facebookon is!

Címkék: zsidó kóser bodrogkeresztúr tokaj-hegyalja

Selin Kiazim a Globalistán!

2015.01.24. 16:55, bejegyezte: Fuszeres Eszter Szólj hozzá!

tripkitchen_pomegranateglazedlamb_1_.jpgAz a helyzet, hogy elkezdtem körülményes lenni. Kevés a szabad esténk, így alaposan megválogatom, hogy melyik programon veszek részt. Mielőtt sznobnak kiáltanátok ki, el kell áruljam, hogy én is meglepődtem, amikor világossá vált, hogy nem is a hely számít. Valahogy felértékelődtek a barátok, a kedves ismerősök, azok a telefonhívások, amikor 15-30 vagy 45 percig tartanak. Oké, ilyet csak Mariannal szoktam ;-)
A csapból is az folyik, hogy mindent átvesz az internet, nem jut időnk a valódi emberi kapcsolatokra. Én tényleg máshogy látom. Valóban megváltoztak a dolgok, mert nem csak személyesen tudunk ismerkedni, hanem akár egy kommentfolyamban is egymásra akadhatunk, de ezerféle módon találhatunk olyan barátokra  a neten, ami valóban értékes. Ilyen, és "régimódon szerzett barátokkal" is tele szokott lenni a Globalista vacsora. Azt kell mondjam, valahogy úgy alakult, hogy sokan járnak oda azok közül, akik nekem kedvesek. Szerencsére olyanok is, akiket nem ismerek, csak a véletlen sodorja az én asztalomhoz. Szeretem ezeket az alkalmakat. Most csütörtökön megyünk, mert megint egy nekem nagyon tetsző menü lesz, és már tudom is, hogy kik jönnek, kivel ülök majd.
Szóval csak azt szerettem volna itt hosszú bekezdésekben elmesélni, hogy megint egy remek estének (kettőnek) nézünk elébe a Laufer Judit-Balázsy Panna páros jóvoltából. Ha van kedvetek, gyertek ti is, és találkozzunk ott január 29-én vagy 30-án

selinkiazimtripkitchen_b_w_lr_1_.jpgEgy kis kedvcsináló tőlük:
Sokszor és sokan kérdezitek, hogy hogyan választjuk a szakácsokat, akiket elhívunk a Globalista Konyha vacsoráira. Valószínűleg az internet, facebook, instagram nélkül nem menne, de előfordul az is, hogy egyszerűen csak belebotlok egy fantasztikus szakácsba, aki imádja a szakmáját és úgy gondolja, hogy egy budapesti meghívást mindenképp el kell fogadni. Selin Kiazim ilyen, akit nem úgy találtam, hogy a gép előtt ültem és a kritikákat olvasgattam. Aztán persze az is megtörtént és öröm volt látni, milyen elismeréssel írnak róla.
Próbálom felidézni, hogy mikor volt, de nem nagyon emlékszem. Karen-t és Carolina-t vittem el Spiró György: Prah című darabjára, aminek a Covent Gardenben volt valahol az angol nyelvű bemutatója. Szinház után egy kicsit megéheztünk és gondoltuk, beülünk valahova, ahol nem kell sokat rendelni, finom, lehet egy kicsit iszogatni és persze, ahol kapunk helyet.. Végül nagy szerencsére éppen felálltak a Kopapa pultjánál egy páran, amikor odaértünk, így az időzítés is tökéletes volt. Nekem új volt a hely, még soha nem hallottam róla. Aztán, ahogy ott ültünk és beszélgettünk sorra derültek ki a részletek. Pl. az, hogy ez is egy Peter Gordon étterem, mint a The Providores a Marylebone High Streeten, ahol még soha nem kaptunk asztalt amikorra szerettünk volna, mert folyamatosan tele van.
A Kopapa nagyon hangulatos kis hely, kellemes fényekkel és a mérete is pont jó,  nem túl hangos. A kellemes meglepetés mégis az étlap volt mert a tradicionális fogásokat nagyon új, izgalmas hozzávalókkal újította. Gondoltam, hogy meg kellene néznem ki itt a főszakács, mert még jól jöhet. Persze a csajok rendeltek egy üveg bort, én pedig 2 pohár után már csak az ágyamra vágyom.
És ahogy egy jó színdarabban is, itt lép közbe a sors, mert mégis összehozott a Kopapa akkori főszakácsával, Selinnel, aki azóta a saját lábára állt és nem mások nevét, hírnevét öregbíti izgalmas konyhájával.  Londonban nem könnyű megtalálni a tökéletes helységet egy saját étteremhez, és amig azt keresi (ha már meg nem találta), pop up vacsorákon főz, mint a Trip Kitchen (egy londoni kultikus hely) és a Carousel, ami a tökéletes hely minden fiatal szakácsnak, aki ki szeretné próbálni magát és persze a főztjét.
Azt hiszem, hogy nagyon jó időben kaptuk el és kértük fel, hogy jöjjön el Budapestre. A következő 2-3 évben biztos nem less rá ideje, mert már így, étterem nélkül is, elismerő szavakkal írnak róla a nagy lapok étel/étteremkritikusai, ami nem hinném, hogy megváltozik. Selin ciprusi török, aki Angliában született, de az otthon ízeit mégis a török konyha jelenti számára.
A török konyha szerintem közel áll mindnyájunk szívéhez, hiszen rengeteg olyan ételünk ered tőlük, aminek az illata visszavisz minket a gyerekkor legszebb pillanataihoz. Fantasztikusan izgalmasnak találom, ha valaki képes arra, hogy a tradicionális ételeket egy pici csavarral megújítsa, vagy elfeledett ételeket életre keltsen. Azt hiszem Selin Kiazimnak megvan ehhez a tehetsége, és higgyetek nekem, használja is. Én már csak tudom, hiszen decemberben végigettem a teljes menüt.
Majd elfelejtettem, hogy ez a mostani is egy igazi, igazi pop up lesz az Interni Budapestben, ami egy gyönyörű designbolt Budapest szívében. Az Akadémiától 1 percre, egy gyönyörűen felújított bérház, üveggel fedett belső udvarán lesz. Izgalmas a tér, a szakács, és a menü is. A mobilkonyhát a Miele-től kapjuk, így aki korán érkezik, vagy napközben benéz hozzánk igazán bepillanthat a kulisszák mögé. A borok Badacsonyból érkeznek a Csobánci Bormanufaktúrából.
Minden egyéb részlet megtalálható: www.globalistakonyha.com
A foglalásokat várjuk a globalistakonyha@gmail.com e-mail címre.
Kövessetek minket: www.facebook.com/aglobalista
Feta hab, muhammara, sült salotta és petrezselyem saláta, gránátalma öntet
Pácolt padlizsán, keserű saláta levelek, padlizsán püré és füstölt mandula
Pisztácia kéregben sült tőkehal, karfiol krém, uborka, rókagomba és kandírozott citrom öntet
Sumac-kal marinált kacsamell, kacsacomb és árpagyöngy pite, édes savanyú datolya, grillezett káposzta, sherry jus
Vérnarancs, fehér csokoládé ganache, körte és karamellizált réteslap

Menő, nem? :-)

tripkitchen_balikekmek_1_.jpg 

 

Ha tetszett, kövesd a Fűszer és Léleket a Facebookon is!

Semmi sem tart örökké

2015.01.19. 10:00, bejegyezte: Fuszeres Eszter 4 komment

2015_elso_poszt1.jpgMint ahogy már jeleztem, nem haltam meg, csak évvégén kidöltem, annyira, hogy a leveleimet se tudtam elolvasni, és szinte teljesen lecsatlakoztam az internetről. Nagyon jó volt be kell vallani. Aztán január elején annyira beborított a munka, hogy nem jutott időm ide írni.
Éjjel kettőkor keltem, reggel hatig-hétig tudtam dolgozni, utána kelnek a gyerekek, és kénytelen vagyok alávetni magam Záli akaratának, és csak vele foglalkozni. Azt hiszem, ez elfogadható igény egy kétévestől az anyukája felé.
De ennek vége, ugyanis jövő héten bölcsődés beszoktatás lesz, február elejétől pedig bölcsi. Egy korszak ezzel lezárul, vége a kismamaságnak, újra dolgozó anyuka leszek. Ez egyébként vicces, mert Zálival soha nem hagytam abba a munkát, csak nem tudtam annyit vállalni. Amikor megszületett, épp lapzárta volt a Stahl magazinnál, de egy újszülöttel még remekül lehet dolgozni. Alszik, eszik, és a legjobban akkor érzi magát, ha szorosan az édesanyjára van kötve. Simán végignyomtam vele egy rendes munkanapot, igaz azért este úgy döltem be az ágyba, mint egy kivágott fa.
Viszont hogy fejlődik a baba, egyre több igénye van, játszik, kommunikál, lassan el kezd helyet változtatni, már nem akar az anyján lógni órákig, és bevallom, én se bántam, hogy a szőnyegen henteregtünk, báboztunk, vagy egy darab celofánnal csörögtünk órákig. Még így is volt többször 20-30 percem, amikor a gép elé tudtam ülni, vagy főzni.
Na ez teljesen megszűnt kb. 9 hónapja. Már folyékonyan beszél, szóval tart. Énekelünk, mesélünk, olvasunk, sétálunk, focizunk, és minden mást, de ha megszimatolja, hogy kicsit leülnék a géphez, kiborul. Különben is kicsit már unalmas vagyok a kisasszonynak, tökéletesen óvódaérett lett. Igen, ovi, és nem bölcsi, de hát még csak 28 hónapos, szeptemberig bölcsibe lesz kénytelen járni.
Voltunk próbanapon, maradni akart, mondta, hogy ő oda jár, én menjek haza. Haza is jöttem két órára, és nem hiányoztam. Nem mondom, hogy nem fájt a szívem, de amikor hazaértem, és leültem a fotelba, csak ültem ott egy órát, csöndben, és a könyvespolcot fixíroztam. Az jutott eszembe, hogy februártól nem kell éjjel dolgoznom, így este nem ájulok bele az alvásba, hanem végre lesz időm olvasni. Regényeket.
Hogy az nekem mennyire hiányzik! Az utóbbi másfél évben - leírni se merem, de két regényt sikerült elolvasnom, plusz 5-6 más könyvet, de az nem irodalom. Pedig imádok olvasni, teljesen kikapcsol. Tegnap írtam is egy tízes listát magamnak, az első tíz regényből, amit a legjobban sajnálok, hogy kihagytam az utóbbi években.
Egyébként a dolgozó kismamaság hozadéka volt pl. az, hogy kikapcsolódásként tekintettem az egyik munkámra, vagyis a vasárnaponként tartott városismereti sétáimra. Más volt, mint a hét többi hat napja, ugyanis bár gasztronómiáról beszélek három órán keresztül (zsidó gasztronómia, kóserság) mégse én főzök, vagy írok, hanem séta közben jár a szám.

Furcsa, hogy nyolc éve, amikor elkezdtem ezt a blogot, akkor is gyesen voltam itthon. Mennyire más napok voltak! Nem dolgoztam mellette, éltem a 100%-os kismamaéletet. Olyannyira, hogy még unatkoztam is, amikor Dávid aludt. De hát ebből lett a blog :-)
Egy szó, mint száz: újra a fedélzeten vagyok, és úgy érzem nagyon jól indult az év.
Minden jót nektek is, BÚÉK, találkozunk később, ahogy Zálika mondja.2015_elso_poszt11.jpg

Ha tetszett, kövesd a Fűszer és Léleket a Facebookon is!

Süssek neked egy cheesecake-et 23-án?

2014.12.16. 10:42, bejegyezte: Fuszeres Eszter 1 komment

zalika_elso_szulinap_3.jpgVan olyan ember, aki december utolsó két hetében nincs elúszva mindennel?
Nem elég, hogy ilyenkor otthon is helyt kell állni, de a munkahelyen is év végi hajtás van, 16 órányi munkának kéne beleférnie a nyolc órába.
Arra gondoltunk, hogy biztosan lenne köztetek olyan, akinek nagy segítség lenne, ha sütnék helyette egy Philadelphia cheesecake-t az ünnepi asztalra. Mert a cheesecake mindig jó! Nálunk ez volt Záli első szülinapján, Dávid nyolcadik szülinapján, szilveszterkor és a házassági évfordulónkon is.
Ez lehet édes, klasszikus, vagy kifejezetten karácsonyi, vagy sós, esetleg gluténmentes is,  vagy felnőtteknek való tojáslikőrrel, szóval, arra kérlek titeket, hogy aki szeretne nyerni, az csütörtök éjfélig írjon a nyeremeny kukac fuszereslelek pont hu címre, másnap délig pedig kisorsoljuk a tortát, amit egy futár házhoz is visz 23-án. A kérdés, amire a választ várjuk:

Milyen két új ízzel bővült a Philadelphia krémsajt márka?
A helyes választ itt megtaláljátok: www.white-lake.hu

sos_blogra.jpgA kedvenc sós sütés nélküli sajttortám pedig:

Hozzávalók az alaphoz:
20 dkg sajtos keksz
5 dkg vaj

Hozzávalók az első réteghez:

25 dkg natúr Philadelphia krémsajt
10 dkg paprikás szalámi
1 gerezd fokhagyma
1 pici chili

Hozzávalók az második réteghez:
25 dkg snidlinges Philadelphia krémsajt
5 dkg kéksajt
3 ek kapribogyó
10 dkg darált dió

A tetejére:
10 dkg reszelt cheddar
1 csokor petrezselyem

A kekszet összetörjük, és összedolgozzuk a vajjal, majd egy 22 centis tortaforma aljába nyomkodjuk. Erre jön az első sajtréteg, amibe beledolgozzuk a fokhagymát, apróra vágott szalámit és kéksajtot, 30 percre betesszük a fagyasztóba, majd rásimítjuk a második réteget, ahol a sajtba dolgozzuk a kaprit, a kéksajtot és a diót. Újabb 30 perc fagyasztás után óvatosan kivesszük a formából, és megszórjuk a reszelt sajttal és a petrezselyemmel.
A poszt a Philadelphia krémsajttal közös kooperációban készült.

david_8_torta3.jpg (x)

Ha tetszett, kövesd a Fűszer és Léleket a Facebookon is!

Laktózmentes karácsonyi menü (x)

2014.12.13. 11:40, bejegyezte: Fuszeres Eszter 2 komment

magic_milk1.jpgNem egyszerű az élet a fiúkkal nálunk, ugyanis a laktózérzékenységük miatt nem ehetünk mindent. Itthon szerencsére nincs gond, tudom miből főzök, mit főzök, és mit eszünk. A gond akkor van, amikor spontán szeretnénk megoldani az étkezést, kirándulás, nyaralás, vagy csak egy szabad este során. 
A laktóz mindenben ott van, ami kész vagy félkész étel, szóval az első utunkba kerülő helyre nem tudunk beugrani egy hamburgerre. Azért megoldjuk valahogy, de többet kell készülni ilyesmikre. 
Az évvégi ünnepek se egyszerűek, mert sokan, akiknek nincs gondja a laktózzal nem is tudják, hogy a kenyérbe, a felvágottba, és szinte mindenbe beleteszik valamilyen formában. A másik, hogy sokan elbagatellizálják a dolgot, megkérdezik, mi történhet, ha a gyerek eszik egy kis fagyit? Beteg lesz másnap? Nem, akkor nem kínozzam már... Na, ettől egy időben kész voltam, de mára nagyon türelmes lettem, és el tudom mesélni, hogy a gond azzal van, hogy a hosszútávon állandóan gyulladásban lévő emésztőrendszer nagyon komoly problémákat okozhat.
Szerencsére itthon nincs semmi gondunk, kitapasztaltuk már, hogy mit ehetnek olyat, ami nem laktózmentes, még sincs baj belőle (pl kemény sajt, joghurt) és mi az, amiből mindenképp laktózmentes kell: tej, tejszín).

Ezt a posztot a Naszálytej Zrt-vel és a Tetra Pakkal közös kooperációban írom, és a Magic Milk laktózmentes termékeit használom a menühöz. 
Kicsit mást szerettem volna készíteni, mint a teljesen hagyományos karácsonyi ételek, de azért ünnepit.

Tokaji borleves, mézeskalácsos tejszínhabbal

Hozzávalók:

5 dl tokaji késői szüret 

5 dl 100%-os fehér-szőlőlé

1 citrom reszelt héja

1 vaníliarúd 

1 szem csillagánizs

1/4 fahéjrúd

2 tojás sárgája 

1+1 evőkanál porcukor 

3+2 dl Magic Milk tejszín 

2 evőkanál liszt

5 dkg mézeskalács 


A szőlőlét és a bort a kikapart vaníliarúddal, csillagánizzsal, fahéjjal és a citrom héjjal együtt felforraljuk. A tojást a cukorral kikeverjük, hozzáadjuk a tejszínt, majd a lisztet is, és simára keverjük.
A szőlőlés levet leszűrjük, lehúzzuk a tűzről és szűrőn keresztül beleöntjük a tojásos lét, úgy hogy közben kevergetjük, nehogy összekapjon. Alacsony lángon főzzük még öt percig. Teljesen lehűtjük.
Közben a maradék tejszínből kemény habot verünk, a mézeskalácsot pedig késes robotgéppel morzsává daráljuk. Óvatosan összekeverjük a kettőt, és a tejszínhabot a leves tetejére kanalazzuk.


magic_milk7.jpgMandulás, karácsonyi marharagu fűszeres túrógombóccal
Hozzávalók:
1 kg marhalábszár
2 nagy fej hagyma
3 ek libazsír
0,5 l barna sör
1 ek őrölt kömény
só, bors
2 ek magos mustár
1 ek cukor
3 babérlevél
4 gerezd fokhagyma
erős paprika ízlés szerint
5 dkg durvára vágott mandula

A hagymát felkockázom, sózom, és a zsíron megpirítom. Rászórom a cukrot, hagyom egy kicsit karamellizálódni, hozzáadom a felkockázott húst. Kicsit lepirítom a húst, majd beledobom a babérlevelet, hozzákeverem a köményt, majd felöntöm a sör felével, és lefedve egészen kicsi lángra állítom. Néha megkeverem, közben a sört folyamatosan pótolgatom. Amikor 90%-ban elkészült már, vagyis a hús tökéletesen puha, de még nem esik szét, ha villával megnyomom, akkor sózom, és borsozom és hozzáadom a mustárt. A mandulát csak a végén adom hozzá.

A túrógombóchoz:

1 kg Magic Milk túró
5 tojás, szétválasztva
12 dkg búzadara 
egy csipet só
1 kk kakukkfű
1 csokor petrezselyem

15 dkg panko morzsa

Összetörtem a túrót, hozzáadtam a grízt, a tojások sárgáját és a fűszereket. A petrezselymet nagyon apróra vágtam, és azt is hozzákevertem. Közben a fehérjét kemény habbá vertem és óvatosan a masszához forgattam. Letakarva két órát pihentettem a hűtőben.
Felforraltam 4 liter vizet, és vizes kézzel diónyi gombócokat formáltam. Miután feljöttek a gombócok a víz tetejére, még 2 percig főztem, majd óvatosan az enyhén megpirított panko morzsába forgattam. 

Narancsos madártej

1 l tej Magic Milk tej
8 tojás
4+8 evőkanál cukor
12 ek kukoricakeményítő
2 rúd vanília kikapart magjai
3 ek narancslekvár
1 narancs reszelt héja

A tojásokat kettéválasztottam. A fehérjét kemény habbá vertem 4 evőkanál cukorral. Egy nagy, víztől nedves tányérra 4 kanálnyit halmoztam belőle amilyen messze csak tudtam, majd adagonként 40 másodpercig mikróztam a legnagyobb teljesítményen a habokat.
A tojássárgát habosra kevertem a 8 ek cukorral, hozzákevertem a keményítőt a vaníliát, a narancslekvárt és a narancshéjat.
A tejet felforraltam, majd hozzáöntöttem folyamatos keverés mellett vékony sugárban a sárgájához, végül az egészet visszatettem a tűzre, a legalacsonyabb lángra, és állandó keverés mellett besűrítettem. Forralni nem szabad már!
Teljesen behűtve tálalom, legjobb, ha 24 órát áll az erkélyen, akkor talán nem esszük meg idő előtt.

magic_milk3.jpg

Ha tetszett, kövesd a Fűszer és Léleket a Facebookon is!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...