Hirdetés

Fűszeres kontakt

Szezonális receptek

Fűszeres könyv

Fűszeres könyv

Feedek

Fűszer és lélek App mobilon

Született bűnözők (mozi nyeremény)

2014.09.01. 16:49, bejegyezte: Fuszeres Eszter Szólj hozzá!

10634280_842210062464137_1484398664_n.jpgAhogy látom, nem az egész országban ilyen botrányos az időjárás. De remélem a pestieket kicsit megvigasztalja ez a nyereményjáték. 5 páros jegyet nyerhettek, a film és könyvbemutatóra. Jó lesz!
Írjatok egy mailt a nyeremeny kukac fuszereslelek pont hu címre, ha szeretnétek jönni.
Időpont: szeptember 10, 20 óra.

A Jackie Brownból jól ismert Ordell Robbie-nak és Louis Garának sok közös vonása van. Ugyanabban a börtönben ültek autólopásért, most pedig együtt készülnek a nagy balhéra. Egy kőgazdag detroiti építési vállalkozó feleségét akarják elrabolni, hogy aztán felmarkolják a váltságdíjat, és elhúzzanak délre. Arra azonban egyikük sem számít, hogy az iszákos férj éppen válni készül fiatal szeretője miatt, és esze ágában sincs kifizetni a pénzt. Az pedig meg sem fordul a fejükben, hogy a szomorú, de jó karban lévő háziasszony torkig van már férje üzelmeivel, és bosszúra szomjazik…


Veszélyes és különc figurák, borotvaéles fekete humor, zseniális párbeszédek és hihetetlen feszültség tökéletesen összegyúrva – ez a Született bűnözők, ELMORE LEONARD klasszikus meséje minden idők egyik legfurcsább emberrablásáról. A számos meglepő csavart tartogató, fergeteges humorral megírt történetet felveszi a versenyt a műfaj örök klasszikusaival, Dashiell Hammett, Raymond Chandler, John D. MacDonald, James M. Cain vagy Robert Parker regényeivel. ELMORE LEONARD igazán elemében volt, amikor papírra vetette az elhanyagolt háziasszony történetét, aki egy szedett-vedett bűnbanda segítségével áll nemes bosszút csalfa férjén és annak szeretőjén.

 

„Napjaink legnagyobb krimi írója, sőt, valószínűleg minden idők legnagyobb krimi írója!” – The New York Times Book Review

„A legnagyobb mester.” – The Detroit News

„A kedvenc Leonard regényem… Így írna ma Hammett vagy Chandler, csak Leonardnak karcosabb a humora és ütősebbek a párbeszédei.” – Dallas Morning News

10654093_842207982464345_1694602174_n.jpg

Ha tetszett, kövesd a Fűszer és Léleket a Facebookon is!

Csípős csirkeszárny vigasz

2014.09.01. 12:02, bejegyezte: Fuszeres Eszter Szólj hozzá!

csirkeszarny1.jpgBelevágok a közepébe.
Annyi nyomasztó, stresszes dolog volt az utóbbi 2 hónapban, hogy egyszerűen nem volt kedvem az élet naposabb oldaláról írni, de most rájöttem, hogy ha nem szedem össze magam, akkor bezárhatom a blogot. Úgyhogy megajándékoztam magam pár csirkeszárnnyal, egy jó pohár borral, és újra a jóra koncentrálok. Vagy ha nem, akkor arról is írni fogok.
Mától a blog kicsit megváltozik majd, az is lehet, hogy nem lehet majd gasztroblognak nevezni, de ezt majd eldöntitek ti (azért lesz sok recept, nincs ok aggodalomra!). És remélem nem csak a receptekért jöttetek eddig, hanem minden más is érdekel majd benneteket. Azért ígérem továbbra se politikáról, számítástechinkáról, (arról ír a férjem) vagy rockzenéről lesz szó.
Szóval most még egy recept. Ezzel rángattam ki magam tegnap este az iskolakezdős stresszből. Jó csípős lett, szerintem így jó, és most ezt magamnak sütöttem.

Hozzávalók:
50 dkg csirkeszárny
1 lime leve és reszelt héja
4 ek olívaolaj

1 dl cider
1 ek fehérbor eset
1 dl sűrű paradicsomlé
2 gerezd fokhagyma
4 szegfűszeg
2 szegfűbors
2 ek szójaszósz
2 ek méz
2 kk füstölt chilipaprika por
2 ek Worcestershire szósz

2 ek szezámmag
A csirkeszárnyakat bepácoltam a lime levébe és reszelt héjába, a sóba és az olívaoljaba.
Egy éjszakát a hűtőbe tettem. Másnap a többi hozzávalót összekevertem, és lassan főztem negyed órát. Megkentem a páccal a szárnyakat, majd serpenyőben 5-5 percig sütöttem mindkét oldalát. Közben 200 fokra melegítettem a sütőt, végül a szárnyakat 20 perc alatt befejeztem a sütőben.
Beleforgattam a maradék pácba, majd megszórtam a szezámmaggal, és visszatoltam a lekapcsolt, de még meleg sütőbe 10 percre.
Fehér kenyérrel, káposztasalátával, csemegeuborkával. Hmmmmmmmm.

Ha tetszett, kövesd a Fűszer és Léleket a Facebookon is!

Ajánló, nyereménnyel!

2014.08.28. 14:11, bejegyezte: Fuszeres Eszter Szólj hozzá!

10610710_947882261905612_7617466773919650384_n.jpgGyerekkorom álma teljesült, amikor megkaptam a Rákóczi túrósomat az Albaparkban. Akkora volt, mintha 2 nagy szeletet tettek volna a tányérra. És a túró benne...

Igazi, házi túró, ritkán találkozni ilyen jóízűvel, még a tejesnél se. Tudtam, hogy jó lesz, múltkor már kóstoltam, és akkor mesélték, hogy helyi a túró, azért ennyire finom. Aztán megláttam a másik nagy kedvencemet a túrógombócot.
Végül a süti győzött, talán a baracklekvár miatt, vagy mert a sütihez választottam levest, ki tudja. Persze a szemem nagyobb volt, mint a szám, nem tudtam megenni, de elvittem a maradékot ;-)

Az étteremnek volt ideje tökéletesíteni a süti receptet, hiszen a nyolcvanas évek óta működik családi vállalkozásként, először az édesapa, majd a fia vitte tovább a helyet. Nem véletlen nyerték meg a legjobb autópálya étterem címet Magyarországon! Reggelizni, meg vacsorázni is érdemes letérni hozzájuk a pályáról, de azt mondom, ebédelni a legjobb, akkor van a legnagyobb friss választék. Az napi ebédmenü nagyon olcsó, de minden más fogás is abszolút a megfizethető kategóriában van, és tényleg jó.

Ilyen apróságok lehet, hogy csak engem hoznak lázba, de leírom: a grillzöldség tényleg grillzöldség, ami ráadásul akkor készül, nem tocsog az olajban, nem hideg, nem nyers, pont jó. Vagy a konfitált libacomb húsa, ahogy leomlik a csontról...

Egyébként - csak hogy legyen mihez hasonlítani a minőséget és az árakat -, épp Balatonról jöttünk haza, ahol a szombati ebédet egy csárdában kicsit több, mint négyszer ennyiért ettük a családdal, ott is fejenként két fogást, vagyis ketten levest és desszertet, ketten levest és főételt. De nem csak az ár összehasonlíthatatlan, hanem a frissesség és a minőség is az, az Albapark javára, pedig az egyik ugye étterem, az utóbbi pedig “csak” egy önkiszolgáló étterem. Talán az lehetne a szlogenjük, hogy térjen be hozzánk, meg fog lepődni milyen jók vagyunk.

Bónusz extra: tiszta, teljesen felszerelt pelenkzó, és szuper gyerekjátszó.
Nyereményjáték:
írd meg a nyeremeny kukac fuszereslelek pont hu címre, hogy milyen díjat nyert az Albapark étterem. Hétfőn kisorsolunk egy 5000 forintos konyhafelszerelési utalványt!

Az Albapark modern autópálya-étterem a balatoni sztráda fehérvári pihenőjében (M7-es autópálya 60-as pihenő). http://www.albapark.hu/

(x)

Ha tetszett, kövesd a Fűszer és Léleket a Facebookon is!

Programajánló Sárospatakon

2014.08.10. 07:53, bejegyezte: Fuszeres Eszter 2 komment

130673_spatak_01.jpgSoha nem éltem kisvárosban, de mindig is vágytam rá. Van benne valami romantikus, ami simán lehet, hogy csak a turista beleképzelgése, de számomra mégis hívogató.
Persze ehhez történelmi kisváros kívántatik, aminek vagy egy romantikus, régi belvárosa van, vagy áll benne egy gyönyörű vár, legjobb esetben mindkettő.
A kisvárosban van kávézó, esetleg könyvesbolt is, de könyvtár mindenképp. Ősszel elindul pár szakkör, és néha be lehet ülni a helyi vendéglőbe is, viszont tíz perc sétával már a “külvárosban” találjuk magunkat, ami tulajdonképpen falu, és karnyújtásnyira a természet.
Kedvenc kisvárosom Sárospatak. Itt folyik a Bodrog, itt áll a Rákóczi-vár, és ide vittem rendszeresen a külföldi barátainkat borospincét nézni. Na jó, borozni.
Mert Sárospatak nem csak szép, de a Tokaji-Borvidék közepe is, a kisváros, ahol már csak a régi színes kapuk miatt is érdemes pár órát sétálni, majd újra inni egy pohár furmintot.
Remélem a jövő héten sokan jöttök Hegyaljára, fantasztikus programok lesznek!

Idén először borterasz Sárospatakon!
2014. augusztus 8 – 17 között első alkalommal kóstolhatnak kiváló Tokaji borokat a Sárospataki Borterasz vendégei a Zempléni Fesztivál ideje alatt. Négy kitűnő helyi borászat, a Tokaj-Portius, a Pajzos-Megyer, Kiss Csaba és a Harsányi pincészetek boraival ismerkedhetnek a látogatók a nemrégiben felújított Makovecz Imre téren felállított modern teraszon. Esténként a fesztivál keretében jazz koncerteket is hallgathatunk.

Sárospatak kiváló boraival és elhivatott fiatal borászaival újra elfoglalja régi, meghatározó helyét a tokaj-hegyaljai bortérképen. A Bodrog-parti Athén-nek is nevezett festői kisvárosban most először összefogtak ezek a borászok és saját finanszírozásból keltik életre a Borteraszt a nemrégiben felújított, hangulatos főtéren. A cél, hogy együtt, igényes környezetben mutassák be a helyieknek és a Zempléni Fesztivál ideje alatt a városba érkező vendégeknek a helyi borokat. 

10356701_10202167770581907_3244532834627485740_n.jpgA minőségi borkészítés korántsem új keletű errefelé: a Tokaji Borvidék festői kisvárosa környékén található szőlőhegyekről évszázadok óta nagyszerű borok születnek. A szőlőt köztudottan értő kézzel művelő szerzetesrendek, a pálosok és a jezsuiták is gondoztak itteni területeket és készítettek Tokaji bort, csakúgy, mint a Sárospataki Református Kollégium. A borkultúra fejlesztésében fontos szerepe volt a Lorántffy családnak és a Rákócziaknak is. A kiváló adottságú, régi szőlőhegyek jelentős hányadát ma fiatal, elhivatott borászok művelik, akik kezei között a Tokaji hagyományoknak és a nemzetközi borászati trendeknek is megfelelő koncentált, minerális, karakteres száraz és jól iható, szép savtartalmú édes borok születnek.

A Borterasz négy fiatal, tehetséges borásza: Hörcsik Richárd, Bai István, Balogh Zoltán és Kiss Csaba boraihoz a telkibányai Aranygombos Fogadó készít majd finom borfalatokat.

Kiváló Tokaji borok és borfalatok, számos kulturális program és koncert, könnyed időtöltés színvonalas környezetben – ezzel várja vendégeit a Sárospataki Borterasz idén augusztusban.

A Borterasz 2014. augusztus 8 – 17 között, 17:00 – 24:00 óráig várja a bor- és gasztronómia kedvelő vendégeket.

Sárospataki Borterasz info.jpg

Ha tetszett, kövesd a Fűszer és Léleket a Facebookon is!

Címkék: ajánlom zemplén tokaj-hegyalja

Szilvás galette

2014.08.08. 08:00, bejegyezte: Fuszeres Eszter Szólj hozzá!

galette3.jpgMondhatnám, hogy végre itt a szilva szezon, de azért van bennem egy kis szomorúság is, mert ez bizony azt jelenti, hogy közeleg a nyár vége. Már látványosan korábban sötétedik, és most valahogy egyáltalán nem várom az őszt, úgy érzem, még el se kezdődött a nyár, annyi minden összejött.
A szilvás galette kötelező augusztusi süti nálunk, különösen veres szilvából, sőt, tulajdonképpen minden gyümölccsel elkészül, de szilvával többször is. Idén annyi az újdonság benne, hogy Ági barátnőm elárulta a nagy titkot, ami lehet, hogy mindenki más előtt ismert, de nekem óriási újdonság volt, és nem is értem, hogy miért nem jöttem rá magamtól: a hideg vajat nagy lukú reszelőn kell lereszelni, úgy a legkönnyebb elmorzsolni a liszttel. Mentségemre szóljon, hogyha két galettet sütök, akkor én előkapom a késes robotgépet, és azzal keverem össze a vajat a tésztával tökéletesen, de egyhez nem szoktam bepiszkolni, tovább tart elmosogatni. Remélem legalább egy embernek sikerül ezzel a praktikával újdonságot mondanom ;-)
Szinte az összes gyümölccsel működik, ami megterem Magyarországon. Vaníliát mindegyikhez teszek, fahéjat viszont a bogyós gyümölcsökbe nem. Régebben őrölt fahéjat használtam, de valahogy a fahéjrúdtól sokkal kellemesebb, alig észrevehetőbb lesz a fűszerezése, mégis az illatát nagyon feldobja. Persze télen az almás és körtés változathoz őröltet használok.

160 g simaliszt
115 g hideg vaj
0,5 kk só
1,5 kk cukor
1/2 citrom reszelt héja
0,5 dl tejföl
1-2 ek jeges víz, ha szükséges (általában 1 kell)

50 dkg szilva
6 ek cukor (ízlés szerint)
1 rúd fahéj
1 rúd vanília
1 ek kukorica keményítő

1 egész tojás

A vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd gyorsan beledolgozzuk a többi hozzávalót. Fontos, hogy nem szabad túlgyúrni, mert ha a vaj nagyon megolvad, nem lesz jó a tészta. Két perc az egész.
A kész tésztát fóliába csomagoljuk, és betesszük a hűtőbe 30-60 percre.
A szilvát kimagozzuk, és hacsak nem nagyon puha, egy lábosban összeforraljuk a cukorral, kikapart vaníliával és a fahéjjal. Amikor az első buborék megjelenik a lábosban, már el is zárjuk alatta a lángot. Nem megfőzni kell!
Ekkor keverjük hozzá a keményítőt is. Hagyjuk kihűlni.
Közben a sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tésztát lisztezett lapon kinyújtjuk kb. 3 mm vastagságúra, és a közepére halmozzuk a szilvát úgy, hogy körben 7-8 centis peremet hagyunk. Ezt a peremet hajtogatjuk fel 5-6 részben. Nem kell se egyformának, se túl szépnek lennie. Ez tényleg egy rusztikus, házi süti. Csak semmi faxni! A tészta tetejét megkenjük tojással, és 20 perc alatt szép pirosra sütjük. Langyosan a legfinomabb. És persze házi vaníliafagyival, de az most elmaradt.

galette5.jpg

Ha tetszett, kövesd a Fűszer és Léleket a Facebookon is!

Címkék: desszert nyári étel

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...