Hirdetés

Fűszeres kontakt

Szezonális receptek

Fűszeres könyv

Fűszeres könyv

Feedek

Fűszer és lélek App mobilon

Selin Kiazim a Globalistán!

2015.01.24. 16:55, bejegyezte: Fuszeres Eszter Szólj hozzá!

tripkitchen_pomegranateglazedlamb_1_.jpgAz a helyzet, hogy elkezdtem körülményes lenni. Kevés a szabad esténk, így alaposan megválogatom, hogy melyik programon veszek részt. Mielőtt sznobnak kiáltanátok ki, el kell áruljam, hogy én is meglepődtem, amikor világossá vált, hogy nem is a hely számít. Valahogy felértékelődtek a barátok, a kedves ismerősök, azok a telefonhívások, amikor 15-30 vagy 45 percig tartanak. Oké, ilyet csak Mariannal szoktam ;-)
A csapból is az folyik, hogy mindent átvesz az internet, nem jut időnk a valódi emberi kapcsolatokra. Én tényleg máshogy látom. Valóban megváltoztak a dolgok, mert nem csak személyesen tudunk ismerkedni, hanem akár egy kommentfolyamban is egymásra akadhatunk, de ezerféle módon találhatunk olyan barátokra  a neten, ami valóban értékes. Ilyen, és "régimódon szerzett barátokkal" is tele szokott lenni a Globalista vacsora. Azt kell mondjam, valahogy úgy alakult, hogy sokan járnak oda azok közül, akik nekem kedvesek. Szerencsére olyanok is, akiket nem ismerek, csak a véletlen sodorja az én asztalomhoz. Szeretem ezeket az alkalmakat. Most csütörtökön megyünk, mert megint egy nekem nagyon tetsző menü lesz, és már tudom is, hogy kik jönnek, kivel ülök majd.
Szóval csak azt szerettem volna itt hosszú bekezdésekben elmesélni, hogy megint egy remek estének (kettőnek) nézünk elébe a Laufer Judit-Balázsy Panna páros jóvoltából. Ha van kedvetek, gyertek ti is, és találkozzunk ott január 29-én vagy 30-án

selinkiazimtripkitchen_b_w_lr_1_.jpgEgy kis kedvcsináló tőlük:
Sokszor és sokan kérdezitek, hogy hogyan választjuk a szakácsokat, akiket elhívunk a Globalista Konyha vacsoráira. Valószínűleg az internet, facebook, instagram nélkül nem menne, de előfordul az is, hogy egyszerűen csak belebotlok egy fantasztikus szakácsba, aki imádja a szakmáját és úgy gondolja, hogy egy budapesti meghívást mindenképp el kell fogadni. Selin Kiazim ilyen, akit nem úgy találtam, hogy a gép előtt ültem és a kritikákat olvasgattam. Aztán persze az is megtörtént és öröm volt látni, milyen elismeréssel írnak róla.
Próbálom felidézni, hogy mikor volt, de nem nagyon emlékszem. Karen-t és Carolina-t vittem el Spiró György: Prah című darabjára, aminek a Covent Gardenben volt valahol az angol nyelvű bemutatója. Szinház után egy kicsit megéheztünk és gondoltuk, beülünk valahova, ahol nem kell sokat rendelni, finom, lehet egy kicsit iszogatni és persze, ahol kapunk helyet.. Végül nagy szerencsére éppen felálltak a Kopapa pultjánál egy páran, amikor odaértünk, így az időzítés is tökéletes volt. Nekem új volt a hely, még soha nem hallottam róla. Aztán, ahogy ott ültünk és beszélgettünk sorra derültek ki a részletek. Pl. az, hogy ez is egy Peter Gordon étterem, mint a The Providores a Marylebone High Streeten, ahol még soha nem kaptunk asztalt amikorra szerettünk volna, mert folyamatosan tele van.
A Kopapa nagyon hangulatos kis hely, kellemes fényekkel és a mérete is pont jó,  nem túl hangos. A kellemes meglepetés mégis az étlap volt mert a tradicionális fogásokat nagyon új, izgalmas hozzávalókkal újította. Gondoltam, hogy meg kellene néznem ki itt a főszakács, mert még jól jöhet. Persze a csajok rendeltek egy üveg bort, én pedig 2 pohár után már csak az ágyamra vágyom.
És ahogy egy jó színdarabban is, itt lép közbe a sors, mert mégis összehozott a Kopapa akkori főszakácsával, Selinnel, aki azóta a saját lábára állt és nem mások nevét, hírnevét öregbíti izgalmas konyhájával.  Londonban nem könnyű megtalálni a tökéletes helységet egy saját étteremhez, és amig azt keresi (ha már meg nem találta), pop up vacsorákon főz, mint a Trip Kitchen (egy londoni kultikus hely) és a Carousel, ami a tökéletes hely minden fiatal szakácsnak, aki ki szeretné próbálni magát és persze a főztjét.
Azt hiszem, hogy nagyon jó időben kaptuk el és kértük fel, hogy jöjjön el Budapestre. A következő 2-3 évben biztos nem less rá ideje, mert már így, étterem nélkül is, elismerő szavakkal írnak róla a nagy lapok étel/étteremkritikusai, ami nem hinném, hogy megváltozik. Selin ciprusi török, aki Angliában született, de az otthon ízeit mégis a török konyha jelenti számára.
A török konyha szerintem közel áll mindnyájunk szívéhez, hiszen rengeteg olyan ételünk ered tőlük, aminek az illata visszavisz minket a gyerekkor legszebb pillanataihoz. Fantasztikusan izgalmasnak találom, ha valaki képes arra, hogy a tradicionális ételeket egy pici csavarral megújítsa, vagy elfeledett ételeket életre keltsen. Azt hiszem Selin Kiazimnak megvan ehhez a tehetsége, és higgyetek nekem, használja is. Én már csak tudom, hiszen decemberben végigettem a teljes menüt.
Majd elfelejtettem, hogy ez a mostani is egy igazi, igazi pop up lesz az Interni Budapestben, ami egy gyönyörű designbolt Budapest szívében. Az Akadémiától 1 percre, egy gyönyörűen felújított bérház, üveggel fedett belső udvarán lesz. Izgalmas a tér, a szakács, és a menü is. A mobilkonyhát a Miele-től kapjuk, így aki korán érkezik, vagy napközben benéz hozzánk igazán bepillanthat a kulisszák mögé. A borok Badacsonyból érkeznek a Csobánci Bormanufaktúrából.
Minden egyéb részlet megtalálható: www.globalistakonyha.com
A foglalásokat várjuk a globalistakonyha@gmail.com e-mail címre.
Kövessetek minket: www.facebook.com/aglobalista
Feta hab, muhammara, sült salotta és petrezselyem saláta, gránátalma öntet
Pácolt padlizsán, keserű saláta levelek, padlizsán püré és füstölt mandula
Pisztácia kéregben sült tőkehal, karfiol krém, uborka, rókagomba és kandírozott citrom öntet
Sumac-kal marinált kacsamell, kacsacomb és árpagyöngy pite, édes savanyú datolya, grillezett káposzta, sherry jus
Vérnarancs, fehér csokoládé ganache, körte és karamellizált réteslap

Menő, nem? :-)

tripkitchen_balikekmek_1_.jpg 

 

Ha tetszett, kövesd a Fűszer és Léleket a Facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

http://fuszereslelek.blog.hu/api/trackback/id/tr477105147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...