Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

Hirdetés

Fűszeres kontakt

Szezonális receptek

Fűszeres könyv

Fűszeres könyv

Feedek

Fűszer és lélek App mobilon

Kétszáz éves töltött karalábé-recept

2012.08.29. 09:41, bejegyezte: Fuszeres Eszter 5 komment

Czifrai István 1829-ben megjelent szakácskönyvéből való a recept, vagyis majdnem kétszáz éves. Nekünk nagyon ízlett, de nem maradhat titokban, hogy édesapám csak azért gyűrt le belőle egy fél adagot, hogy nehogy megbántódjak, majd közölte, hogy jól lakott, végül negyed óra múlva kilopózott a konyhába, hogy egyen valami „normálisat”. 

dutch-oven-stuffed-peppers-21358154.jpgEgyik este olvasgattuk a recepteket a fiammal, és azt játszottuk, hogy ő eldönti, finom-e az étel, vagy sem, amikor a töltött karalábé került sorra. Megbeszéltük a technikai részleteket, hogy szerintem amikor a rézlábosra alul-felül pártüzet kell tenni, az hasonlatos a „dutch ovenben” főzéshez, ami nálunk már nem szokás, de ezek szerint ez is ismert technika volt, most talán az elektromos sütő alul-felül funkciója helyettesíti, amikor eljutottunk az utolsó mondtaig, amin percekig nevettünk.

Első, vagy talán második olvasatra is kissé bonyolultnak tűnik a recept, főleg a mostani töltött karalábék mellett. Minden apró részletet megtárgyal, elrontani lehetetlen. Aztán egyszercsak befejezi ezzel: s adj hozzá rántott csirkét. Mi van? Olyan furcsa leütése ez az előző soroknak, mintha azzal fejezné be, hogy mindenképp duplacsokis brownie előtt tálaljuk.

Meg is kellett főznünk sürgősen, igaz, a rántottcsirke elmaradt utána.

118. Töltött karalábé

Főzd a gyenge kalarábét sós vízben, míg félig puha nem lesz, vágd le a tetejét, szedd ki a belsejét, s töltsd meg a következő töltelékkel: végy egy darab sült vagy fojtott borjúhúst, egy keveset a kalarábénak kiszedett beléből, fél téjben áztatott zsemlyét, egy kis zöldpetrezselymet s mogyorónyi nagyságú vereshagymát, aprítsd mindezt jól öszve; rákfarkakat vagy zöldborsót is vehetsz hozzá; tedd mindezt medencébe, adj hozzá egy egész tojást, két tojásszéket, két kanál téjfelt, egy kevés tört borsot, sót s egy kis szerecsendió-virágot, keverd jól öszve, töltsd meg ezzel a kalarábét, s tedd reá a tetejét. Azután pedig vajmártást csinálj ekképpen: Melegíts meg egy darab vajat rézlábasban, de vigyázz, hogy forró ne legyen, adj hozzá két kanál lisztet, pergeld meg, töltsd fel'jó levessel, adj hozzá egy kevés tört szerecsendió-virágot s két kanál téjfelt, tedd bele a kalarábét; tégy a rézlábasra egy árkus fejér papirost, ennek felibe pedig vas-fedőt, rakj alul-felül egy kis pártüzet, hagyd egészen lassan felforrni, hogy szép fejér maradjon. De ha barnára akarod fojtani, akkor forrald fel a vajat, tégy bele nagyjában tört cukrot, mely megbarnulván, add hozzá a töltött kalarábét is, melyet már előbb fonállal öszvekötöttél, pergeld meg mindegyik oldalán, vedd ki azután, tégy a rézlábasba egynehány szelet vereshagymát és sárgarépát, hints reá egy kis lisztet, öntsd fel egy kevés levessel, s hagyd jól elfőni; tedd a kalarábét más rézlábasba, szűrd reá a mártást, tedd pártűzre, s ha felforrott, tálald ki szépen, s adj hozzá rántott csirkét.

 töltött karalábé6.jpg

Nálunk így készült:

4 db zsenge karalábé kivájva

A töltelékhez:

A karalábé kivájt belseje apróra vágva

20 dkg főtt marha (levesből) nagyon apróra vágva

½ tejben áztatott zsömle

¼ vöröshagyma apró kockákra vágva

1 egész tojás

2 ek petrezselyem zöld apróra vágva

só, bors, szerecsendió-virág őrölve

1 ek tejföl

A mártáshoz:

5 dkg vaj

1 szál újhagyma vékonyan szeletelve

1 szál sárgarépa vékonyan szeletelve

2 ek liszt

1 kk cukor

7 dl átszűrt húsleves

1 dl tejföl

1 dl tejszín

¼ citrom leve és reszelt héja

1 ek friss tárkony

Kivájtam a karalábét, majd megtöltöttem az összedolgozott töltelékkel. Egy nagy vaslábosban megolvasztottam a vajat, és megfonnyasztottam rajta a hagymát és a nagyon vékonyan felszeletelt sárgarépát. Meghintettem a cukorral és a liszttel, majd felöntöttem a húslevessel. Óvatosan beletettem a karalábékat, és alacsony lángon, épp csak gyöngyözve főztem kb. 40 percig lefedve.

Kiszedtem a karalábét, a maradék lét elkevertem a tejföllel, tejszínnel és a citrom levével, héjával, majd leturmixoltam és átszűrtem. Visszatettem a karalábékat, összeforraltam, és utána fűszereztem.

Nem tettem a szószba is szerecsendió-virágot, viszont nekem kívánkozott bele a citrom és a friss tárkony, így azt adtam hozzá, pedig nem írta a recept. Azóta már újra elkészült, legutóbb csombort is tettem a töltelékbe, de kimaradt a friss tárkony mert nem volt.

Ha tetszett, kövesd a Fűszer és Léleket a Facebookon is!

Címkék: nyári étel

A bejegyzés trackback címe:

http://fuszereslelek.blog.hu/api/trackback/id/tr1004738943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben.

400m2 2012.08.29. 13:44:26

Te Eszter, nagyon klassz a recept is, de nekem ez a duch oven fogta meg igazán a fantáziám, bocs. Van neked ilyen? Szoktál főzni benne?
Köszi

Fuszeres Eszter · http://www.fuszereslelek.hu/ 2012.08.29. 13:49:28

Igazi duch ovenenm nincs, de van egy hatalmas öntöttvas kacsasütőm, azzal próbáltam már hasonló dolgokat főzni. Minden sikerült benne, kivéve a kenyér, amiben nem is bíztam, de állította a recept, hogy működik. A széle rommá égett természetesen.
exorphinjunkie.blogspot.hu/2010/08/everyday-bread-54-camp-bread-in-dutch.html
próbálkozom még, mert tetszene a tábortűzön sütés.

Vestris · http://lattam.blog.hu 2012.08.29. 16:48:14

Három kérdésem lenne:

Mi az a tojásszék?
Hát a medence ebben e szövegkörnyezetben?
Na és a pártűz?

Köszi előre is.

Fuszeres Eszter · http://www.fuszereslelek.hu/ 2012.08.29. 16:50:20

@Vestris:
tojásszék: a tojás sárgája
medence: keverőtál
pártűz: parázs

ArtificialEye 2012.08.29. 20:35:22

Szerintem edesapad nem akart megbantani, azert nem tette szova , hogy csak korettel kinalod s az adj hozza rantott csirket resz mar elmaradt a talalaskor. :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...