Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

Hirdetés

Fűszeres kontakt

Szezonális receptek

Fűszeres könyv

Fűszeres könyv

Feedek

Fűszer és lélek App mobilon

Pácolt sajt üvegben

2012.06.28. 09:56, bejegyezte: Fuszeres Eszter 15 komment

pácolt sajt2.jpgImádom a pácolt sajtokat, annyira nyári hangulata van kibontani egy üveggel, majd az utolsó csepp olajat is feltunkolni egy darab kenyérrel, vagy rácseppenteni egy édes paradicsomra.
A legnagyobb hiba, amit egy pácolt sajttal elkövethetünk, hogy nem dugjuk jó mélyre a hűtőben, és megeszi a család, vagy hogy nem feledkezünk meg róla egy hétig, és mi magunk esszük meg. Átlagosan egy hét pácolás tesz jót neki, és az sem, ha két hét alatt elfogy, de egyszer sikerült egy hónapig a hűtőben tartani véletlenül, ugyanis tényleg elfelejtettem, és semmi baja nem történt.
Fontos, hogy a levegőbuborékokat rázogassuk ki belőle, aztán adjuk meg neki az időt, amíg az olaj elvégzi a dolgát: a sajtból és a fűszerekből egy nagyon kellemes elegyet képez.
Milyen sajtot lehet pácolni? Tulajdonképpen bármilyet, de egy trappistát nem nagyon érdemes. Volt ilyen próbálkozásom, chilibe, köménybe, és oregánóba pácoltam, némi sóval és fokhagymával. Jobb lett, de még így is inkább csak az olajat lehetett értékelni, úgyhogy szerintem maradjunk a nagy klasszikusoknál:
feta, és más fehér sajtok
juhsajt vagyis gomolya
camembert vagy más lágy sajtok
keményebb kéksajtok
grillezni való sajtok

Egyik kedvencem a pácolt kéksajt.


Hozzávalók:
20 dkg kéksajt (én az olcsóbb Danish blue-t választottam)
5 szem borókabogyó
3 szem egészbors
1 kk mustármag
1 szál újhagyma
3 zsályalevél
2 gerezd fokhagyma
2 dl extraszűz olívaolaj

A kéksajt meglepően finom a borókabogyóval! Szerintem ez alap mellé, aztán a többi opcionális, lehet cserélgetni, elhagyni pótolni. Én a fokhagymát mindig egyben teszem bele, és csak egy kicsit ellapítom, ugyanúgy, mint a borókát. Ha kerül bele zöldfűszer, mint esetünkben a zsálya, akkor azt egy picit elmorzsolom a tenyereim között, hogy az olaj jobban átvegye a fűszer illóolajait.
Van egy jó pácreceptetek? A Globus oldalán nyerhettek vele! Hajrá!

Ha tetszett, kövesd a Fűszer és Léleket a Facebookon is!

Címkék: szabadtűzön nyári étel

A bejegyzés trackback címe:

http://fuszereslelek.blog.hu/api/trackback/id/tr574616228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben.

párnalárva 2012.06.28. 13:29:57

Nem egy fogyókúrás kaja!

Fuszeres Eszter · http://www.fuszereslelek.hu/ 2012.06.28. 13:33:12

Nem is fogyókúrázunk! Viszont ha paradicsommal eszed, akkor alig van benne szénhidrát, úgyhogy lehet bátran tolni befelé!

Bartush 2012.06.28. 14:39:37

Tetszik! Amint végre hazaérek, és lesz konyhám megint megcsinálom.

mangorlo 2012.06.28. 14:39:46

mink csináltunk ilyet és olyan 5 év után ettem meg a már nyitott üveg alján levő utolsó sajtokat (házi juhsajt kemény fajta)

lorsi 2012.06.28. 16:08:17

Esetleg egy olyan pácot is megosztasz ami nem penészes sajtokhoz jó (gomolyahoz pl)? Koszi

Aiasz 2012.06.28. 16:08:17

...és ezt hogy kell enni, ha elkészül? Kenyérre kenve vagy piritósra? Sajt nem olvad fel, lágyul el nagyon az olajban? Tömény olajba mártogatod a kenyeret? Ez tényleg kicsit durva kalória. :))

Fuszeres Eszter · http://www.fuszereslelek.hu/ 2012.06.28. 16:17:40

Egy hét alatt nem oldódik fel a sajt az olajban. Azért a képen létszik, hogy nagyrészt sajt, kisebb rész olaj. Egy kenyérre mondjuk annyi olaj jut, mint egy jó olasz bruschettara.
Pirítóson, és jó fehérkenyérrel is finom :-)
thepioneerwoman.com/cooking/2012/01/bruschetta/

kutya vacsorája 2012.06.28. 16:47:35

@Aiasz: miért töményebb, mint a zsíros vagy vajas kenyér? szokás kérdése, mediterrán országokban ez a tipikus gyerektízórai. paradicsommal a legjobb. mondjuk nem a floriol.

jeeka · http://lmv.hu/tudatostulfogyaszto 2012.06.28. 23:57:49

Lehet trappistát is pácolni, és nagyon érdemes! Csak éppen nem abban az állapotában, ahogyan hazaviszed a közértből. Mi egy éve szoktunk rá, hogy megveszünk egy egész guriga trapkót, (fontos, hogy bontatlan legyen, légmentesen lezárva!) lerakjuk a pincébe 1-2 hónapra - igyekszünk elfelejteni, ezt is nehéz -, és a végeredmény egy meglepően ízes, ínycsiklandó, érett sajt lesz, ami sokkal lágyabb, mint volt, még a színe is megváltozik.

mivel ilyenkor egy komplett gurigát (kb. 1,5 kg) kell megenni, még mielőtt megeszi a rosseb, én gyakran pácolom (jóféle, termelői olívaolajban), leginkább bazsalikommal, és hát isteni. akinek nincs pénze szuper sajtokra, azoknak különös szeretettel ajánlom!

gusson 2012.06.29. 12:14:47

Ezt a fajtát még nem próbáltam, de annak idején, az első cseh utamon nagyon megkedveltem a hermelínt, ezt az aromás, büdös, mennyei sörkorcsolyát. :)

Pierr Kardán 2012.07.04. 18:27:55

@jeeka: Jó recept, csak a kezdéssel van a baj, ami ugye úgy szól, hogy végy egy pincét...

Hűtőben is lehet érlelni 1-2 hónapig, vagy ott kiszárad fólián keresztül is?

Fuszeres Eszter · http://www.fuszereslelek.hu/ 2012.07.04. 18:30:40

@jeeka:
apám is érleli a trappistát, ő a hűtő tetejére teszi a melegbe, persze nem most, hanem amikor 20-22 fok van, és ott hagyja egy hétig. Valóban javít a minőségén, de nekem a piros fóliával van bajom. Olyan rossz, hogy abban érlelem a sajtot :-)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...