Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

Hirdetés

Fűszeres kontakt

Szezonális receptek

Fűszeres könyv

Fűszeres könyv

Feedek

Fűszer és lélek App mobilon

Sárgabarackos gombóc egyszeregy

2012.06.21. 09:19, bejegyezte: Fuszeres Eszter 12 komment

barackos g.jpgA gombóc sokaknak nagy kihívás, félnek tőle, és inkább el sem kezdik. Pedig a sárgabarackos gombócból soha nem elég!
Nyugalom, nem egy bonyolult étel, olcsó is, finom is, talán kicsit időigényesebb, mint egy spagetti vagy egy bögrés sütemény összedobása, de semmiképp nem szükséges hozzá mesterszakácsnak lenni. Különben is, ismerünk olyan mesterszakácsot, aki a gombócairól híres? És nagymamát? Na ugye!
Én önző gombócfőző vagyok, soha nem hívok rá vendégeket. Nem úgy, mint Vili Erdőbényén, aki tíz vendégnek is képes folyamatosan gombócot gyártani, a vendégek legnagyobb boldogságára. Remélem olvassa, és idén is mehetünk! :-)
Gombócból soha nem főzök keveset, mert bár valóban frissen a legjobb, a nyári melegben nem rossz hűtőből elővéve, tányér fölé hajolva három hatalmas falatra betolni, miközben csöpög belőle az isteni gyümölcs, de jó átforrósítva is, a lényeg az, hogy sok legyen!

Apropó! Barackos vagy szilvás gombóc?

A tökéletes gombóc

  • “Régi” krumpliból a legjobb, ilyenkor az újkrumpliknak még nagyon magas a víztartalma.
  • Válasszuk a szétfövő fajtát, ez általában a sárga héjú, de a zöldséges meg tudja mondani (reméljük).
  • A gombóc zsírral vagy zsírral és vajjal készül, étolajjal soha nem lesz olyan finom.
  • Ne használjunk bolti prézlit, sokszor avas, ki tudja mit darálnak bele, sokkal jobb a házilag ledarált pékáru. Lehet kenyér is, de legjobb a kifli vagy a zsömle.
  • A legfontosabb talán, hogy krumplit mindig héjában főzzük, még melegen törjük át, és hagyjuk teljesen a kihűlni.
  • A gombóc kifőzéséhez a víz gyöngyözzön, ne legyen se hidegebb, se forróbb.

 

gomboc.jpg
Sárgabarackos gombóc:


1 kg krumpli héjában megfőzve
kb. 30 dkg liszt (lehet, hogy többre lesz szükség)
1 egész tojás
1 nagy evőkanálnyi zsír (esetleg vaj, de a zsír jobb)
nagy csipet só

érett sárgabarack
cukor
őrölt fahéj
(esetleg csokoládé kocka vagy darált mák, illetve dió, de méginkább marcipán)

zsemlemorzsa
vaj, vagy zsír
+porcukor

A krumplit főzzük meg héjában, de még melegen pucoljuk meg, így könnyebben lejön a héja, és áttörés után gyorsan elpárolog belőle a felesleges víz. Törjük át krumplinyomóval, terítsük szét egy tálcán, és hagyjuk kihűlni.
Készítsük el a zsemlemorzsát: egy nagy serpenyőben olvasszuk meg a zsírt, és folyamatosan kevergetve, alacsony lángon pirítsuk rajta aranybarnára a morzsát. Vigyázzunk, pillanatok alatt megég a magára hagyott morzsa!
A kihűlt krumplihoz keverjük hozzá a tojást, a zsírt, a lisztet és a sót. Gyúrjuk össze, a szükséges, tegyünk hozzá még egy kevés lisztet, de csak kis adagonként. Borítsuk lisztezett deszkára a tésztát, szórjuk meg a tetejét is liszttel, és nyújtsuk fél centi vastagra úgy, hogy közben folyamatosan forgatjuk a tésztát, kicsit megemelve a deszkától, és újra meglisztezve, nehogy leragadjon.
Tegyük fel forrni a vizet egy nagy lábosban.
A barack nagyságától függően vágjuk egyforma négyzetekre: minden négyzet közepére helyezzünk egy-egy kimagozott, a magja hején egy kiskanálnyi fahéjas cukorral megtöltött barackot, majd készítsünk belőle szép, gömbölyű gombócokat.
Aki nem elégszik meg az egyszerű fahéjas cukorral, tehet bele csokoládékockát, vagy cukros darált diót, mákot, illetve marcipán darabkát. Meg kell hagyni, a mákos, és a marcipános változat elképesztően finom!
Óvatosan helyezzük a gombócokat a gyöngyöző vízbe, és hagyjuk, hogy feljöjjön a víz tetejére. A tapasztalat azt mondja, hogy húsz gombócból egy ragad le, de az is megmenthető, ha nagyon lassan, óvatosan nyúlunk alá egy lapos fakanállal.
A víz tetejére feljött gombócokat még három percig hagyjuk főni, majd egyesével - nehogy a kiszedés közben szakadjanak ki - szedjük át a zsemlemorzsára. Itt is hagyjuk pihenni öt percig, amíg kicsit megdermed, majd óvatosan rázogassuk, hogy a zsemlemorzsa mindenhol befedje.

Ha a saját gombóc elfogyott, akkor bombázzuk levelekkel Dórát, a Dióbisztróban, és követeljük tőle, hogy július 14-én főzzön gombócot is Boldogkőváralján a barackfesztiválon! (Bocs Dóra, de a kedvenc étel, az kedvenc étel!)
Aki pedig igazi gönci barackot szeretne befőzni télire, az figyelje a Fűszeres facebook csoportját a pontos dátumért, amikor egy hatalmas teherautónyi gönci kajszi érkezik Budapestre. Ha marad ez a jó idő, akkor július 7-én szombaton, de ez még változhat.

182118_315512131870477_1113759519_n.jpg

Ha tetszett, kövesd a Fűszer és Léleket a Facebookon is!

Címkék: nyári étel gönci kajszi

A bejegyzés trackback címe:

http://fuszereslelek.blog.hu/api/trackback/id/tr314602056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben.

Bridget 2012.06.21. 13:36:23

Hát sárgabarackos... Vágtam rá kapásból, azután elkezdtem gondolkozni. Már nem tudom eldönteni. :)
Szombaton, ahogy jöttünk haza Telkibányáról, örömmel állapítottam meg útközben, hogy ugyan még zöldek, de szépen kerekednek a sárgabarackok.
Mi is onnan szoktunk venni ismerősöktől. Viszont erről a fesztiválról még nem hallottam, köszi, hogy feltetted a felhívást.
(Bio)Brigi

Buci-Bigyo (törölt) 2012.06.21. 15:00:39

Én úgy tudom ezeket a gombócos recepteket, hogy 2/3 krumpli, 1/3 liszt az arány.

HUN_Sector 2012.06.21. 15:00:40

Epresben is hasonlóan egyedi, nagyon finom :)

Fue · http://www.english-hungarian.com 2012.06.21. 15:01:19

Hajjaj, nagymamám saját fáról főzte, marha finom volt.

Ne meg a lekvár, olyant sem kapni a boltban. Vannak ilyen dolgok.

Bartush 2012.06.21. 19:04:54

Én még soha nem ettem sárgabarackos gombócot. Nálunk csak szilvás volt.

Azusa 2012.06.21. 20:25:09

Anyukám szokott szilvásat, epreset, ribizliset, feketeribizliset és málnásat is csinálni és imádom mindet. Gombócot pedig kézzel jó enni, vétek hagyni, hogy a tányérra folyjon a leve :)

Fuszeres Eszter · http://www.fuszereslelek.hu/ 2012.06.21. 20:28:13

Hú, nem adod kölcsön anyukádat? :-)

medvedr 2012.06.24. 22:43:11

Van, aki nem rak tojást a tésztába.( Szerintem is jobb tojással.) Nálunk a gulyásleves + barackos/szilvás gombóc egy bevált kombináció. Morzsát olajon szoktam pirítani-én barbár. Porcukor- az sok kell rá.

Micirka 2012.06.24. 22:43:11

Oh... az az elso foto az sziven utott... nyam! :)

Pedig most ettem magam betegre rantott brokkolival. Ezt csak azert gondoltam kozolni veled, mert Neked koszonhetem... A minap itt olvasgattam ugyanis es "rabbeszeltel", hogy megkostoljam vegre. :D

anima_trix 2012.06.27. 15:05:07

Eddig mindig szilvából készítettem a gombócot, de tök jó ötlet lehet barackból is. Veszek egy kilót, és a maradékból készítek turmixot mint a sexi pasi a videón minu.me/-mosoly

lincike_ 2012.06.28. 16:08:17

Eddig szilvából ettem, de ez a barackos megihletett. Viszont az anyósomék nógrádban a szilvás gombócot mákba forgatják és mézet csorgatnak rá. Ajánlom mindenkinek, teljesen más dimenzióba kerül tőle a gombóc!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...