Hirdetés

Fűszeres kontakt

Szezonális receptek

Fűszeres könyv

Fűszeres könyv

Feedek

Fűszer és lélek App mobilon

Csodát építenek

2012.05.30. 05:47, bejegyezte: Fuszeres Eszter 20 komment

Mocorgó Abaúj I. – A hernádszentandrási példa

A falu egyetlen esélye a mezőgazdaság – vallja államférfiakat megszégyenítő bölcsességgel az az ország egyik leghátrányosabb helyzetű településének polgármestere. A harminckét éves helyi politikus tapasztalata szerint van az a pont, ahonnan már nincs hová hátrálni, s kendőzetlenül hozzáteszi: - Mi elértük ezt a pontot.

0003.JPG
Távol az országúttól

Ha egy településen nincs kiemelkedő kulturális, vagy gazdasági potenciál, szerencsés esetben pedig mindkettő, akkor a megélhetés a kereskedelemre épül. Az áthaladó forgalom megnyitja a maga fogadóit, autószerelő és gumijavító műhelyeit, hamarosan helyi szakértők ajánlják magukat az átutazóknak, bizsubolt települ a bálás ruha mellé és idővel talán egy benzinkút is a nyolckincs-mártásos gyorsbüfével szemben.

Hernádszentandrást azonban mindig elkerülték az utak. A tokaji aszút Kassára, majd a Dukla-hágón át Krakkóba és Oroszországba vivő fő kereskedelmi, a mai 3-as út és a zempléni hegyláb alján, a Hernád másik oldalán lévő másodlagos vásárút egyaránt kilométerekre fut a falutól. A közel 500 fős álmos agrártelepülésnek csak a csend és a pacsirták éneke jutott, erre a grófok sem járatták hintóikat. Itt nincsenek hangos kézműves műhelyek, népszerű szolgáltató egységek, csupán két kisbolt van meg egy kocsma. Más üzlet nincs. 1994-ben a helyi iskolát is bezárták. A faluból, aki tehette elment, ki Budapestre, ki Kanadába. Egyedül a Hernád jött. Legutoljára ’89-ben, elpusztítva a fél falut, hajléktalanná téve tíz családot.


Értékeken ülve

A falunak kiváló adottságai vannak. – vallja mindezek ellenére Üveges Gábor polgármester, rácáfolva a válságrégió kilátástalansága miatt a helyieken is megülő apátiára. A Hernád völgye talajtanilag az Alföld legészakibb nyúlványa. A völgy közepén található település körül olyan 20 aranykoronás földek vannak, amilyenekről Tokaj-Hegyalja szőlősgazdái is csak álmukban mernek gondolni. A középkötött réti öntéstalaj a Hernád hordalékával gazdagodott évszázadokon át. A régi falusiak szerint a folyó olyan volt, mint a Nílus; mindig megtermékenyítette a földeket. Persze nem lenne a Tátrából érkező hegyi patak, ha időnként nem vitt volna magával embert és állatot egyaránt. 


View Larger Map

Látkép.jpg

Szentandrást - az abaújiak így nevezik a települést - három folyó veszi körbe. A Hernád, a Kis-Hernád és a Bársonyos csatorna, amelyek vízhozamát egykor 14 vízimalom fogta munkára. Volt is mit őrölni, hisz a földek nagy része első osztályú gabonaföld, de a nyolcvanas években bolgárkertészettel is foglalkoztak, az egykori dohányszárító pajta azóta a falu közepén állva némán mesél a daliás időkről. Ugyanakkor a rendszerváltással itt is minden megváltozott. A téesz összeomlásával Szentandrás elveszítette az értelmes munka reményét, a faluszervező agrárvállalkozás szerepét húsz évig semmi nem pótolta.

Az adottságok újrafelismeréséhez új generációra volt szükség. Tizennyolc hónappal ezelőtt Szentandrás zöldségtermelő biokert létesítésére adott be pályázatot s el is nyerte az eredetileg kitűzött összeg felét, 28 millió forintot. – Két évig gondolkodtunk, mi lehetne a pályázati pénz elfogytával is önfenntartó és tudtuk, hogy csak a mezőgazdaság ilyen. A kezdet azonban nem volt könnyű. A programban ugyanis senki nem hitt igazán.

Pont itt? Miért nálunk sikerülne? Ugyan ki fog itt dolgozni? záporoztak az ismert kérdések, a polgármester azonban leegyszerűsítette a vitát. Ez az utolsó esélye a falunak. Vagy ez van, vagy semmi. Végül talált 27 bizonytalan lelkesedőt, akik hajlandóak voltak kapát-kaszát ragadni a változásért.

A „Biocsapat”, ma már így hívják őket a faluban, hűen tükrözi a lakosság korösszetételét: Máté 17 évesen, Zoli bácsi 72 évesen lett biogazdálkodási tanuló. Férfiak és nők vegyesen, állással rendelkezők és munkanélküliek egyaránt. Ők vállalták a másfél éves képzést. A csapat mentorálását a gödöllői egyetemen oktató, 20 éve Magyarországon élő bioszakértő, Metthew Hayes látja el. Útmutatása alapján szerszámokat, vetőmagot, a kert elindításához szükséges eszközöket vásárolva belevágtak a programba. 

Bio 056.jpg

Amitől falu

A falu attól falu, hogy van saját termelése. – vallja a polgármester. A program sikeréhez ugyanakkor találni kellett a professzor mellé olyan agrárszakértőt is, aki beszél a falusiak nyelvén, és akit ők is elfogadnak szakmai irányítónak. A Szentandrás földjeihez 35 éve kötődő, pályafutását a szomszédos falu téeszében kezdő 57 éves Tamás Béla ideális jelölt volt a feladatra. Felesége ráadásul évtizedek óta a település óvónője és itt mindenki ismer mindenkit.

- Harmincöt év a mezőgazdaságban megtanított az ilyen vegyes összetételű társulattal is dolgozni. Nem is velük volt itt gond, inkább a falu többi részével. Lenézték, cselédnek csúfolták azokat, akik dolgozni indultak. Aztán ahogy alakult a kert, ahogy a növények elkezdtek kikelni a földből, elnémultak ezek a hangok. Ma már jönnének ők is, de nem úgy van az. Itt az fog aratni, aki vetett és művelte a földet. – mondja a Hernád völgy talajtana mellett az emberi viszonyokkal is tisztában lévő agrárszakember.

A gondosan előkészített, porhanyós földű magágy csalhatatlanul jelzi, nemrég gereblyézték. Mellette jóltartott hagymaágyak lengedeznek, zöldellik a fazékba szánt petrezselyem, a kerítés mentén kibújtak a levendula bokrok, a kertet körülvevő árvácskák frissen öntözöttek. 18 féle zöldségnövény rendezett ágyásai sorakoznak egymás mellett, mintha csak városi szemeknek szánták volna mintakertnek. A kezdeti hatezer négyzetétert gyorsan kinőtte a Biocsapat tettvágya, a földből előbukkanó fóliasátrak miatt újabb 1,5-2 hektáros önkormányzati terület bevonását tervezik, s már ássák a második kutat is. Ez ugyanis a Hernád völgy másik nagy kincse. Itt bárhol ásnak le, ivóvíz jön fel. A vízre pedig szükség van, a fóliákba ugyanis csepegtető öntözést terveznek.
2012 075.jpg

- Száraz év volt a tavalyi, de szép eredménnyel zártunk, így elégedettek lehetünk – lep meg már-már borászi erényeket csillogtatva Máté, a csapat legifjabbja, aki az édesanyja helyett ment el az elméleti oktatásra, aztán ottragadt a munkára is. – Három zsák hagymát és krumplit, 30 kiló sárgarépát vittem haza a családnak, de retket, fokhagymát, uborkát, karalábét és tököt is. Ha van valaki, akinek életére döntő hatással bírt a program az biztosan ő, ígéretes sportkommentátori ambícióit tűnik feladni ugyanis azért, hogy a debreceni egyetemen folytathasson agrártanulmányokat: - Csak azt nem tudom még, hogy állattenyésztéssel, vagy növénytermesztéssel akarok-e foglalkozni.


Közös munka

Üveges Gábor annak különösen örül, hogy a program nem csak gazdasági hozadékkal jár. – Két éve még felverte a gaz a portákat. Ma ilyet alig látni. Az is zöldséggel foglalkozik, aki nem nevezett be a programba. A falu 40 százaléka roma. A Biocsapat munkájából ők is kiveszik a részüket, a 27 főből tízen. Amilyen szinten van a falu, itt már nincs értelme cigányról és nem cigányról beszélni. Egyformán szegények vagyunk és ebben nincs köztünk különbség. Nem hiszek a kizárólagos romaprogramokban. A közös munkában, az együttélésben hiszek. – ad országos érvényű hitvallást, a pártoktól amúgy ódzkodó első ember.

A biokert ráadásul nem csupán plusz jövedelmet és közös élményeket adott, de hitet is a falunak. Ma már komoly identitásképző a biogazdálkodás, a szentandrásiak összetartóak lettek.

Tavaly a biokert teljes termését hazavitték a csapat tagjai. Idén 30 százalékát kapják meg, 70 százalékát helyi piacokon tervezik értékesíteni. Ehhez non-profit kft-t alapítottak, logót terveztettek, márkát építenek és zajlik az értékesítési kapcsolatok felderítése.

Május 003.jpg
Bekerülni a nagykönyvbe

Bioszentandrás földje idén ad először jelentős mennyiségű terméket. Alapvető konyhakerti zöldségekből heteken belül számottevő mennyiség lesz, így még időben megkeresték a környékbeli éttermeket, amelyeket ellátnának friss, szezonális áruval. Az encsi Anyukám mondta az elsők között volt. Az országosan jegyzett pizzeria elvárásának megfelelni rangot jelentene az abaúji biokertészeknek.

- Kíváncsiak vagyunk a szentandrásiak zöldségeire, mert már nagyon elegem van a pocsék belga hagymából és a holland répából. Éttermi működést tartósan nem lehet néhány öreg néni földjéből kihúzott pár szál növényére alapozni, bár így működünk. Jó minőségű, számottevő mennyiségű zöldségnek nagyon örülnék, különösen, ha ez helyi forrásból származna, mert ebben hiszek, ennek van jövője. – erősítette meg a felvett kapcsolat tényét Dudás Szabolcs, a szakácsművészetét Olaszországban pallérozó tulajdonos.

Bioszentandrás előtt távlati célok állnak. Az első év bevételeit gondosan visszaforgatják, ugyanis további fejlesztéseket kívánnak megvalósítani. A faluvédő körgátat rendszeresen kaszálni akarják, mert a szándékok szerint a biomassza fűti majd az őszi fóliasátrakat, s nekiláttak az éttermek folyamatos ellátásához szükséges terménytároló létrehozásának is. A falu feldolgozott termékekről beszél, saját márkás szörpökről, lekvárokról álmodik. A céloknak egy része nyilvános, a másik része egyelőre hétpecsétes titok. Ha bejön a nagy dobás, reményeik szerint sokan fogják megismerni a falu nevét és Bioszentandrás talán bekerül a hazai gasztronómia nagykönyvébe is. Addig meg elkészül a webshop, a Facebook-ot máris úgy használják, mint a locsolócsövet.  

Mikor ezek a sorok kikerülnek a blogra, a szentandrásiak kinyitják a régi iskola ajtaját, amit ’94 óta csak jelentősebb alkalmakkor tettek meg. Letelt a 18 hónap, „elballag” az első csapat. Az ez alkalomból tartott ünnepségen helyi közreműködők és messziről ideutazók előtt Üveges Gábor ezekben a percekben mondja el nyitóbeszédét: Ma nem történt és történik semmi. Palántáink csendben nőnek, miként tegnap is tették. Minden megy tovább, a munka csak most kezdődik!

DSC08572.JPG
Zárszó

A hernádszentandrási kezdeményezés példaértékű. Nem szól másról, mint őszinte helyzetfelismerésről, jövőbe tekintésről, tevékeny együttélésről és 27 biokertész szorgalmáról. A Hernád völgyi települések számára a minta adott, titkok nincsenek. A biokert program a falu sikerén túl személyes érintettséggel is jár, hisz a szentandrási gyerekkori nyaralásaim mezőgazdasági munkazajának ígéretét hordozza. Akkor még előre köszöntek egymásnak az emberek és mindenki iparkodott a dolgára, kinek Ináncs, kinek Pere felé, vagy a földekre vitt az útja. Anyai nagymamám, idén októberben lenne száz éves. Ha élne, tudom, hogy ott lenne a csapatban, az első lenne a közösségi veteményesben, s derűsen noszogatná a fiatalabbakat. Ha a déli harangszóval kapanyélre támaszkodva körbe nézne, büszke lenne a változásra. Kendőjét álla alatt igazgatva fentről biztosan figyeli már egy ideje, mi végre a nagy igyekezet Szentandráson. Úgy megmondanám neki: Nagymama, megint szép lesz a falu!

http://www.bioszentandras.hu/

Zempléni Pista

A bioszentandrási zöldségek kaphatóak lesznek június 10-én a Tokaj-Hegyalaji Piacon!

Ha tetszett, kövesd a Fűszer és Léleket a Facebookon is!

· 1 trackback

Címkék: zemplén

A bejegyzés trackback címe:

http://fuszereslelek.blog.hu/api/trackback/id/tr734554150

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Csodát építenek 2012.05.30. 18:42:01

Két éve még felverte a gaz a portákat. Ma ilyet alig látni. Az is zöldséggel foglalkozik, aki nem nevezett be a biokert-programba.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Canis Lupus Libertas (törölt) 2012.05.30. 08:32:51

De jó kis történet! Nagyon örülök, hogy olvashattam! További sok sikert a kis biocsapatnak!

dJw_ · http://rendszergazdak.blog.hu 2012.05.30. 11:08:10

gratulálok, nagyon megindító cikk és minden elismerés a szentandrásiaknak!

Yakk 2012.05.30. 11:08:43

Ez az! Csak így tovább. Nem otthon kell várni a sültgalambot, hanem nekimenni a munkának! Drukkolok nekik!

Egyasokkozul (törölt) 2012.05.30. 11:09:32

Öröm olvasni a törtéenet, biokertészetet minden faluba!

72-es 2012.05.30. 11:19:10

De jó lenne minden nap olvasni egy ilyen szép történetet a sok marhaság helyett!

TrollEmber 2012.05.30. 11:19:30

Végre egy kis lélekemelő történet. Gratulálok!

Tina0611 2012.05.30. 11:47:02

Büszkék lehetnek magukra a csapat tagjai, remélem, sokan követik a példájukat.

multi84 2012.05.30. 12:16:07

és csak 28 millió kellett ahhoz hogy beinduljon nem milliárdos tanulmányok... nah meg olyan emberek akik tenni is akarnak saját maguk érdekében ez az utóbbi a legfontosabb ha ez nincs akkor adhat az állam vagy akárki 100 milliókat is akkor sem lesz ott semmi...

Sok sikert a továbbiakhoz is, jó volt olvasni!

Vakmacska 2012.05.30. 12:19:41

Ennek tényleg csak örülni lehet, legyen nékik biztos felvevőpiacuk, hogy tényleg megérje ez a sok meló.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.05.30. 12:48:10

Ez nagyon kedves történet, gratula a polgármesternek, aki tulajdonképpen felrázta álmából a falut.
Sok sikert az ottani embereknek!

Pillangó Fejlesztések · http://www.bffd.hu 2012.05.30. 13:40:17

Nagy örömmel látjuk, hogy a Bioszentandrás program, ami az egyesületünk ötlete alapján, pályázatával és szervezésében indult el ilyen szép eredményeket ér el és ennyien járnak a csodájára. Büszkék vagyunk azokra, akik a nehézségek ellenére is kitartottak és most már a faluban is megbecsülésnek örvend, hogy gazdálkodnak – külön büszkék vagyunk Ödönre és Zoli bácsira, hogy csak két nevet említsünk. Nagy öröm továbbá, hogy a vegyszermentes zöldségtermelési tananyag, amit a mi közbenjárásunkkal készítettek el maguk is biogazdász egyetemi oktatók ilyen hatásosnak bizonyult. Ehhez természetesen fontos volt, hogy a helyi koordinátor, Tamás Béla maga is elkötelezett lett e termelési mód iránt és a gyakorlati praktikákra is meg tudta tanítani a résztvevőket.

Az egyesületünk a Pillangó Szabadfolyású Fejlesztések név alatt továbbra is azon dolgozik, hogy minél több faluban beindulhasson a ProLecsó program és ezt végig is kísérhessük.

Jelenleg Hejőszalontán dolgozunk a tananyag továbbfejlesztett verziójával és mindent megteszünk, hogy social business alapokon biztosítsuk a program fenntarthatóságát.

2012. június 9-én fogjuk a Szalontai Bio-ünnepet ülni, 11 órai kezdettel. Lesz dinom-dánom, felszólalások, kerekasztalbeszélgetés és mintakertészet látogatás. Mindenkit szeretettel látunk!

További információ: www.bffd.hu/blog/meghivo-a-szalontai-bio-unnepre-hejoszalontan,-2012.-junius-9.html

Hella1975 2012.05.30. 19:45:22

Ez szuper! Nagyon örülök, hogy kezükbe tudták venni a sorsukat és képesek voltak lépni, tenni azért, hogy jobb legyen. És mindezt együtt, közösen! Le a kalappal!

Példa értékű.

Nem tudom, hogy az ötlet megvalósítható-e, de itt Angliában sok helyen van lehetőség a helyi gazdáktól rendelni megadott gyakorisággal zöldséget, gyümölcsöt, húst (hetente pl.). Bio is, helyi is és újabb munkahelyeket teremthet esetleg.

Mindig azt szállítanak, ami szezonális. Többféle csomag létezik.

www.riverford.co.uk/

Hajrá, csak így tovább!!!

Spaller Eta 2012.05.31. 06:07:56

Nagyon jól esett olvasni, sok sikert a továbbiakhoz is!
Miskolci piacon várható a zöldségek felbukkanása?

ÜvegesG 2012.05.31. 06:08:44

Egy korábbi hozzászólóhoz csatlakozva szeretném megjegyezni, hogy bizony valóban uniós milliárdokat képes kidobni a magyar.
Napjainkban folyamatosan belebotlunk minden felépítettség, gazdasági lábak kiépítése nélküli programokba, ahol addig muzsikálnak, amíg 18 vagy 24 hónapig van pénz fizetni a zenészt…
A roma felzárkóztatást zászlójukra tűző emberekkel és „szakértőkkel” már tele van a padlás, egy-két üde kivételtől eltekintve bizony ők is haszonélvezői és generálói az életképtelen programoknak.
Ma Magyarországon nem lehet mesterségesen egy társadalmi csoportot kiemelve felzárkóztatásról beszélni, s nem mellékesen ezáltal velük sem teszünk jót...
Egy településen tapasztalható szegénység és kilátástalanság sajnálatos módon majdnem mindenkié.

Fényt gyújtani az alagút végén, közösséget formálni, és annak erejével fenntartható eredményeket elérni csak mindannyiunk részvételével, és minden érintett megszólításával lehet.

BioSzentandrás egy olyan vívmány, ahol a közös ötletelést követően egy igazi szakmai ötvözet jött létre a Hernád-völgyének adottságaira építve, ahol a főszereplők a helyi – jobb életminőségért tenni akaró – emberek, akiket közel fél esztendeje egy olyan csapat segít, akik értik egymás szavát és gondolatait, akik valóban azon dolgoznak, hogy a termeléstől az értékesítésig kiépítsék azt az utat, mely korszerű és hosszútávon versenyképes lesz a piacon.

A legnagyobb erénye programunknak, hogy a valóságról szól, a valóságra ad gyakorlati válaszokat, és nem bújik intellektuális frázisok, és működésképtelen elméleti konstrukciók mögé.

Munkánkat az élet ítéli majd meg, nem az „indikátorok és a statisztikák” fontosak számunkra, hanem az Ember, akit több mint 20 esztendeje hitegetnek munkahelyteremtéssel…
Az Abaújiaknak a földből fakad a múlt, és a földből nőhet ki a jövő...

Most egymás kezét fogva együtt építünk fel valami olyat, ami a miénk, melynek sikere a saját kezünkben van…

Tesszük a dolgunkat 24 órában, és folyamatosan előre nézve örülünk annak, hogy egyre többen magukénak érzik azt, amiről kézzel foghatóan és eszmeiségében is szól BioSzentandrás…

SweetTrix 2012.05.31. 10:20:06

Nagyszerű, példamutató kezdeményezés, további sikereket kívánok!

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2012.05.31. 13:02:05

Nagyon jól megírt, lelkesítő post!

bozs 2012.05.31. 14:00:07

Remek írás, és példamutató kezdeményezés! Jó volt olvasni. :)

HunMoiselle · http://budapest-bordeaux.blog.hu/ 2012.06.11. 14:36:02

Csatlakozom az előttem szólókhoz: nagyon büszkék lehetnek magukra a program résztvevői, csodás kezdeményezés! Remélem, sok-sok-sok emberhez eljut a híre, és hasonló kezdeményezésre ösztönöz másokat is!
De jó is lenne...!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...