Hirdetés

Fűszeres kontakt

Szezonális receptek

Fűszeres könyv

Fűszeres könyv

Feedek

Fűszer és lélek App mobilon

Lecsóskert, veteményes a belvárosban

2011.10.10. 08:18, bejegyezte: Fuszeres Eszter 11 komment

Már a neve is klassz a Lecsóskertnek, de maga a projekt, amire létrejöttek, az tényleg figyelemre méltó! Közösségi kerteket szeretnének létrehozni Budapesten, de legalábbis egy „mintagazdaságot” ahol a tudást átadhatják más önszerveződő csoportoknak, akik szintén létrehoznak egy közösségi kertet, ahol megtermelik – legalábbis egy részét – annak a zöldségnek, gyümölcsnek és fűszernövénynek, amire szükségük van.

Mi az a közösségi kert?

„Egy földterület, amelyet egy közösség gondoz. A közösségi kerteknek számos fajtája és meghatározása létezik a városi, külvárosi és vidéki változatoktól a veteményes, gyümölcsös vagy tankertekig. A megvalósulás formája szerint léteznek tisztán a közösséghez tartozó vagy egyéni tulajdonban lévő parcellákból álló telkek, amelyek kialakíthatóak akár iskolák vagy kórházak udvarán, akár elhanyagolt önkormányzati telkeken vagy építési területen.”

Magyarországon is volt már több próbálkozás közösségi kert létrehozására, mi is találkoztunk még az 50 km-es diéta kapcsán egy csoporttal, aztán futótűzként terjedt a fészbukon a Fügés kert híre (sajnos a tulajdonos mégsem volt benne biztos, hogy szeretne a területén közösségi kertet), sőt Erdőbényén is próbálkozott egy New Yorki lány, de aztán sajnos visszamentek az USA-ba, és a kertből csak tervek maradtak.

A Lecsós kert a Millenárison kapott otthont, miután sok helyen visszautasították őket, pl. a VII. kerület egy nagyobb földterületén, ahol a lakók – érthető okokból - elég érzékenyek a fiatalok megjelenésére, és mindenhova romkocsmákat vizionizálnak.

 

Pedig:

Társadalmi, szociális előnyök

•    Visszanyerhetőek az elhagyatott terek
•    Közösséget épít, barátságokat szül
•    Örömforrás a közösségen kívülieknek is (esztétikum)
•    Kulturális eszmecsere színhelyévé válhat
•    Elősegítheti bűnözés csökkenését, mert létrehoz egy aktív közösséget, akik szemmel tarthatják a környéket

Gazdasági előnyök

•    Öngondoskodásra tanít
•    Csökkenti az élelmiszerek beszerzésének a költségeit
•    Csökkentheti az éhezők számát, főképp a létminimum alatt tengődő lakosság körében

Környezetvédelmi előnyök

•    Csökkenti a vállalati élelmiszerrendszertől való függőséget
•    Elhagyott tereket tesz újra organikussá
•    Megköti a szén-dioxidot
•    Általában nem, vagy alig használ kémiai növényvédő szereket
•    Rövidíti a távolságot a fogyasztó és az előállítás között, így csökkenti a logisztika negatív következményeit
•    Magas terméshozam, mely a jó kihasználtság velejárója

Egészségügyi, nevelő célzatú előnyök

•    Friss gyümölcsöket és zöldségeket termel
•    Jó testgyakorlat
•    Lehetőséget ad azoknak, akik szeretnek kertészkedni
•    Közelebb hozza az embert a természethez, városlakók is elsőkézből láthatják a természet működését (körforgás)
•    Mentálhigiénés prevenció
•    Az ifjúsági számára is konstruktív

Maga a Lecsós tulajdonképpen egy mintagazdaság szeretne lenne, és most keresi a többi gazdaságot, akiket elláthatnak jótanácsokkal, akiknek átadhatják a tudást. Csakhogy a területek egyelőre hiányoznak. Budapesten rengeteg olyan terület van, ahol tökéletes közösségi kerteket lehetne létrehozni, a tulajdonosok, vagy a területet magukénak érző lakosok mégsem túl lelkesek, sőt…

A kert, vagy a közösség a fontos?

Nekem a közösség, és a felelősségvállalás. Felelősebben gondolkodik az az ember a jövőről, aki hajlandó tenni is érte valamit, aki áldoz az idejéből egy darab földre, ami nem csak az övé. Aki megtanítja a gyerekét arra, hogy nem csak a saját paprika palántánkat locsoljuk meg ha már ott vagyunk, hanem a szomszéd kakukkfüvét is, hiszen így lehet csak előre lépni, ha nem betartunk a másiknak, hanem összefogunk. Az élet minden területére igaz ez.

Pár hete elmentem a Lecsós kert bemutatkozó napjára a Millenárisra, a Fenntarthatósági napon. Főztünk egy bogrács lecsót – sajnos még nem a kertben termett zöldségekből, de majd jövőre – és kibelezett zsömletányérkákban kínáltuk. Nem volt műanyag evőeszköz sem, hanem megkértük az embereket, hogy miután ettek, hozzák vissza elmosva. És megtették.

Írtunk már a közösség kertekről itt a Zöldben, akkor is leginkább csak külföldi példákat tudtunk felhozni, remélem jövő tavasszal lesz már olyan kert itt a budapesti belvárosban is, ami valóban működik, nem sorvad el, hanem a tagok lelkesedése hajtja tovább. Ahhoz, hogy tavasszal legyen hova palántázni, már most ősszel el kéne kezdeni a földmunkákat, ezért a Lecsós kert tagjai boldogak lennének, ha valaki, felajánlana nekik egy területet, amit megművelhetnének. Drága önkormányzatok, építési vállalkozók, akiknek üres telkei vannak, segítsetek, ha tudtok! Szerintem reklámnak se és társadalmi felelősségvállalásnak se rossz egy ilyen ügy mellé állni!

További információ itt.

Az urbánus kertészkedésről pedig itt írtunk már.

 

Ha tetszett, kövesd a Fűszer és Léleket a Facebookon is!

Címkék: zöld

A bejegyzés trackback címe:

http://fuszereslelek.blog.hu/api/trackback/id/tr313291033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Fuszeres Eszter · http://www.fuszereslelek.hu/ 2011.10.10. 12:52:05

@Redaz: Végülis :-) Csak se terület, se tőke.

balkon-úr 2011.10.10. 20:21:01

Amikor a termés beérik, van aki vigyáz rá éjjel-nappal? Mint tapasztaljuk "lépten nyomon", a kerítés sem riasztja vissza (árammal, áram nélkül)a dolgozni nem szerető tolvajokat. A saját kertemből folyamatosan lopják a félig érett szőlőt, ha eltörném a kezüket belülről, még én mehetnék börtönbe, mint tudjuk. Sajnos a kerttel ez is eggyüt jár!

Fuszeres Eszter · http://www.fuszereslelek.hu/ 2011.10.10. 20:23:07

@balkon-úr: A Millenárison van őr, de igen, a kert védelme is az egyik feladat, amit meg kéne oldani.

markusbenjamin 2011.10.10. 22:24:02

engem igazság szerint az érdekelne, hogy a termés végül hogyan oszlik el? aki kér az kap? vagy aki részt vett és kér az kap? vagy esetleg valahogy tükröződik, hogy ki mennyit járult hozzá?

OkoskaTo:rp 2011.10.10. 22:27:04

@Fuszeres Eszter: Közterületen az egyszerű embernek milyen joga van megvédeni az általa ültetett lecsót, virágot, facsemetét? Semmilyen. Panelproli embertársunk kiássa még melegében. Megakadályozni nem tudjuk, mert az tettlegesség. Fel nem tarthatjuk, mert az személyes szabadság korlátozása. Kezére nem verhetünk, mert nem a mi magánterületünk, hanem közterület. Ő meg úgy gondolja, hogy ő is a köz része, tehát ami közös, az az övé.

szépjuhászné 2011.10.11. 10:13:54

A River Cottage-ban láttam, hogy Angliában (legalább is egyes helyeken), ha 6 család kéri, az önkormányzat köteles művelésre alkalmas területet kijelölni. Ha jól emlékszem, Bristolban csináltak ilyet, igen jól működött.

l2njpx 2011.10.12. 06:57:52

@OkoskaTo:rp: Én is panelban lakom, de nem lopok, primitív sem vagyok, úgyhogy légyszi kerüld az ilyen sértegetéseket. Értelmes, dolgozó, becsületes átlagemberek is élnek panelban, például mert azt lehet megfizetni.
Sajnos egyénként az ötletben nem hiszek. Mármint tudom, hogy jó ötlet, hogy kellene, hogy sok nálunk felnőttebb országban ez működik, de itt, ahol ha egy pillanatra magára hagysz valamit, már ellopják vagy megrongálják, nem fog.

OkoskaTo:rp 2011.10.12. 08:24:29

@l2njpx: Jó, akkor a minimálbérre bejelentett, rózsadombi villából a feketeüveges terepjárójával lejövő "vállalkozó" lopja majd ki a paradicsompalántát.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...