Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

Hirdetés

Fűszeres kontakt

Szezonális receptek

Fűszeres könyv

Fűszeres könyv

Feedek

Fűszer és lélek App mobilon

A kóser só parasztvakítás

2010.12.09. 09:34, bejegyezte: Fuszeres Eszter 13 komment

Bevallom, egyszer, miután ezredszer olvastam valahol a kosher salt kifejezést, felhívtam a rabbit, és megkérdeztem, hol lehet kóser sót kapni Magyarországon.
-A só kóser.
-Akkor miért ajánl egy nem zsidó szakácskönyv mindenhez kóser sót?
-Olvass zsidó szakácskönyveket, abban nincs kóser só.
Hát, így jártam pár éve a kóser sóval. Ennek ellenére nem hagyott nyugodni a dolog, mert az a fránya kosher salt bizony csak ott van a receptekben, és pár napja e-mail formájában megérkezett hozzám is a kérdés:
Szia!
Kaptam egy szépséges szakácskönyvet, (Thomas Keller, Bouchon) és rendre "kóser sót" ír a receptjeiben. Maguk a fogások nem kóserek, tehát valami más lehet az oka. Arra gondoltam, te talán tudod. Tudod?
Köszi
Megírom itt is a választ, hátha más is épp kóser sót keres az USA-n kívül:
Szia!
A kóser só magyarul inkább kóserező só, és semmi mást nem jelent, mint azt, hogy kicsit durvább szemű. Eredetileg arra használják, hogy a húst beszórják vele, és a sószemek magukba szívják a véletlenül a húsban maradt vért. Után a húst lemossák.
Mondhatnám azt is, hogy a kóser só igazi parasztvakítás, ugyanis alapból minden só kóser.
Hát ennyit mára a kóser sóról.

Ha tetszett, kövesd a Fűszer és Léleket a Facebookon is!

Címkék: kóser

A bejegyzés trackback címe:

http://fuszereslelek.blog.hu/api/trackback/id/tr183224400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben.

Emma 2010.12.09. 09:34:00

Kedves Eszter!
A kóser só kifejezésnek nincs köze a kóser eredeti jelentéséhez. Amerikában azt a sót hívják így, ami nem jódozott, és azért használ sok recept ilyet, mert a jódozott sóénál kellemesebb az íze.
Üdvözlettel,
Anikó

Feketeribizli 2010.12.09. 09:34:00

Kedves Eszter!

Én is most hallottam azt a forgalomban általában kapható sókról, hogy nagy mértékben keverve vannak KCl-lel. Ez nem ugyanaz, mint a kálium jodid, ami csak egy csekély része a sónak, hanem vannak sók, tengeri sók is (asszem Sale Marino nevű) aminek a fele Káliumklorid. Állítólag több bizonyíték van arra, hogy ez milyen rossz élettani hatással bír, sőt, mérgező, megbetegítő. Eztzel szemben emlegetik a kóser sót, mint olyant, amiben nincs semmi más, mint kb 97% NaCl, plusz egyéb ásványi anyagok. De nagy részben NaCl. Tehát, a kóser só a normális, hagyományos só szinonímájaként szerepel.

Az lenne a kérdésem, hogy hol lehet ilyen kóser sót kapni? Nem vagyok járatos a kóser konyhában, boltokban, de nagyon szeretnék Káliummentes sót használni (és nem feltétlenül valami méregdrága fleur de selt, vagy Maldon sót, ami szitén tiszta).

Előre is köszi a választ!

Anonymous 2010.12.09. 09:34:00

Szeretnem megjegyezni, hogy a koser so nem paraszt vakitas, hanem azt jelenti, hogy tiszta NaCl tehat nem tartalmaz KCl,,es mas egyebeket.

N Zsuzsa 2010.12.09. 09:34:00

Engem a tengeri só kifejezés akaszt ki, amikor azt mondják: tengeri sóval sózzuk meg. Jól tudjuk, hogy minden só tengeri, hisz évmilliókkal ezelőtt a tenger visszahúzódása után maradt itt a só. (Nyilván, most is párolnak le tengervízből) Akkor van helye ennek a kifejezésnek, ha hozzáteszik, melyik tengerből származik.

Ami a káliumos illetve a kalciummal dúsított sót illeti,ezeket a magas vérnyomásúaknak "találták ki", mert a nátriumklorid emeli a vérnyomást. Igaz, ezek kevésbé sós ízűek, s hogy jók-e, nem tudom.

Anonymous 2010.12.09. 09:34:00

Szerintem sokat számít, hogy milyen vágásból származott a hús. A kosher vágásnál az állat majdnem tökéletesen kivérzik és a kisózással eltávolítható a vér.A sót a hústra kell szórni és utána lemosni ha jól tudom és döntve rácson tartani, hogy a lé lecsurogjon róla , majd lemosni és ezt háromszor megismételni. Ha nem lehet kikóserítani akkor valami baj volt vele, mármint az állattal. (kosher vágásnál ez valószínű és jelen tudásom és véleményem szerint bölcs rendelkezés a fogyasztásra alkalmatlannak nyilvánítás) Ha nem kosher vágásból származik a hús akkor a kivérzés nem lehet tökéletes a kábítás miatt, és ez is okozhatja. Azért ne keseredj el az alakos elemek nélküli szövetnedv is lehet vérszerű. Ha vallási szempontból kérdezed, meg kéne mutatnod egy gyakorlattal rendelkező vallásos személynek, rabbi, sakter, aki el tud igazítani, hogy az vér e avagy nem. Ha húsban levő erek teltek akkor biztos vér az nem jó.

Anonymous 2010.12.09. 09:34:00

Szia Eszter!
Régóta csendes olvasója vagyok a blogodnak és nagyon tetszik! Most viszont lenne egy kérdésem. Ha még 20 perces nagyon sós vízbe áztatás után is véres marad a hús, mit lehet csinálni? Szerintem lehetetlen tökéletesen vérteleníteni, hiszen teljesen átszövik az erek a húst. Köszönöm a válaszod és további szép hetet!
M. Eszter

Anonymous 2010.12.09. 09:34:00

http://en.wikipedia.org/wiki/Kosher_salt

A koser só nem parasztvakítás!

Anonymous 2010.12.09. 09:34:00

Szerintem az előző megjegyzés a kálium jodidra vonatkozik. A Mo. nagyrészén jódhiányos a talaj. Ezért vezették be az étkezési só jódozásá. Elsősorban az egyes területekn népbetegségnek számító a golyva (Jódhiányos pajzsmirigy alulműködés) megszüntetése miatt. A felsorolásban levő tengeri sók tartalmaznak (kálium) jodidot. Gyerekeknek mindenképpen érdemes jódozott sót adni, ha valakit ez taszít, akkor tengeri sót. A kóser só az én tudomásom szerint is a vér tökéletesebb eltávolítását elősegítő durva szemcséjű só.
Üdv: medvedr

Anonymous 2010.12.09. 09:34:00

Sziasztok,

én nemrég tudtam meg, hogy nem is akkora hülyeség, mivel Mo-n a sókat gyakorlatilag káliumkloridozzák. A legtöbb só nagy része nem nátriumkloridot, hanem káliumkloridot tartalmaz, ami ilyen mennyiségben és arányban káros. A kóser só tiszta, nagy része nátriumklorid, kisebb részben több ásványi só, amely ilyen arányban egészséges. Ilyenek a himalája só, a fleur de sel, és sel de guérante, a maldon só is.
Ennyiből nem baj, ha kóser sót használtok, biztos, hogy az van benne, amit ráírnak. De ha vki olcsóbban akarja megúszni, lehet nátriumkloridot gyógyszertárban venni, az 100%-os.

Üdv: Ildi

Anonymous 2010.12.09. 09:34:00

Nagyon bírom, mikor a fiad Star Wars-os játékaival fényképezel! Mindig megnevettetsz! Köszi és ismeretlenül is puszi Dávidnak!

Lili 2010.12.09. 09:34:00

Ne már! Most rendeltem 50 dekát, a világ legdrágább sója lesz, mire ideér!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...