Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

Hirdetés

Fűszeres kontakt

Szezonális receptek

Fűszeres könyv

Fűszeres könyv

Feedek

Fűszer és lélek App mobilon

Fűszeres tönkölykifli

2010.10.07. 09:14, bejegyezte: Fuszeres Eszter 14 komment

Kaptam egy adag nagyon finom házi tehénsajtot, és valahogy úgy éreztem ez a sajt kiflit kíván, méghozzá valamilyen teljes kiőrlésű lisztből készültet. Nem tudom miért jutott eszembe, mert kiflit leginkább simalisztből szoktam sütni, de mivel volt itthon hozzá minden, gyorsan bedagasztottam.
Ez lett a vacsora: langyos kifli, érlelt tehénsajt, vörösbor.
Egyszer gyerekkoromban egy Nemere regényben olvastam, ahogy a regényhősök meleg kiflit, házi sajtot, és bort vacsoráztak. Ott a világtól elzárva éltek családok, de a történetre nem emlékszem, csak erre a vacsorára :-)

Hozzávalók:
40 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
10 dkg tönköly sima liszt
1 kk sikér
3 dl langyos víz
0,5 dl extraszűz olívaolaj
1 dkg friss élesztő
1 kk őrölt kömény
1 kk durvára őrölt bors
1 kk őrölt koriander mag
1 kk méz

Alaposan kidagasztottam a tésztát, letakartam, és hagytam duplájára kelni, ez kb. másfél órát vett igénybe. Tíz részre osztottam, kifliket formáztam belőle, és 240 fokra előmelegített sütőben tizenöt perc alatt szép pirosra sütöttem.
A képen már Gábornak csomagolom uzsonnára, és körözött van benne.

Ha tetszett, kövesd a Fűszer és Léleket a Facebookon is!

Címkék: házikenyér

A bejegyzés trackback címe:

http://fuszereslelek.blog.hu/api/trackback/id/tr623224366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben.

Anonymous 2010.10.07. 09:14:00

Eszti olyan gyönyörű, hogy szinte megszólal:) Mostanában csak bajor rozskenyeret és tk-s kiflit, esetleg zsömlét eszek. El fogom készíteni. Köszönöm szépen a receptet.

Fruzska

Fuszeres Eszter · http://www.fuszereslelek.hu/ 2010.10.07. 09:14:00

A sikér, az tulajdonképpen búzafehérje, könnyebb lesz tőle a kenyér. Ha kihagyod, akkor is jó lesz, legfeljebb kicsit nehezebb lesz a kifli.

A kömény sima fűszerkömény volt.

Anonymous 2010.10.07. 09:14:00

Az orolt komeny melyik fajtabol valo? A magyar komenymag orolt valtozata vagy romai komeny? Koszi!

Anonymous 2010.10.07. 09:14:00

Mi lesz, ha kihagyom a sikert? Lehet valamivel helyettesiteni?

Rukola 2010.10.07. 09:14:00

Nagyon jól néz ki! :-)
Sikért honnan lehet szerezni?

És ajánljatok akkor egy Nemere regényt is egyúttal!

szemirámisz 2010.10.07. 09:14:00

Elkészültek a kiflik, nagyon finomra sikerültek.
Csak a fűszereket igazítottam az én ízlésemre, máson nem változtattam.

Köszönöm a receptet!

szemirámisz 2010.10.07. 09:14:00

Tudsz esetleg javasolni beszerzési forrást? Lehet,hogy jobb,mint amit én használok?

Nálunk a faluban van egy termelő, szintén bio a tönkölybúzája, mert tudom,hogy nem permetezi. Van egy otthoni,kis kézimalma, azon darálja le, nála veszem a lisztet.

Fuszeres Eszter · http://www.fuszereslelek.hu/ 2010.10.07. 09:14:00

A Lipiliszt kft. bio tönkölylisztje, én is el vagyok ájulva a minőségétől, ennyire jót még soha nem vettem!

szemirámisz 2010.10.07. 09:14:00

Én is! Majd beszámolok róla. :))

Sokat sütök tk. liszttel, de még sosem lett belőle ilyen szép péksütim,mint ez!
Olyan, mintha fehérliszből lenne...

Fuszeres Eszter · http://www.fuszereslelek.hu/ 2010.10.07. 09:14:00

Kelt még olyan félórát, amíg a sütő felfűtött. Remélem jól sikerül majd!

szemirámisz 2010.10.07. 09:14:00

Na, végre megjavult a sütőm, úgyhogy ezzel a kiflivel szeretném felavatni az új fűtőszálat benne. :))

Lenne egy kérdésem: amikor megformáztad a kifliket, hagytad még kelni a tepsin, vagy rögtön mentek a sütőbe?

K.SZ. 2010.10.07. 09:14:00

Kedves Fűszer és Lélek!

Neked szeretném átadni ezennel a kreatív blogger díjat!
üdv.juharszirup

http://juharszirup87.blogspot.com/

szemirámisz 2010.10.07. 09:14:00

Eszter, ez a kifli tökéletes!!!
Hú, már viszem is a receptet! Köszi!

Fiatalabb koromban nagy Nemere rajongó voltam, megvan van 40 könyve.
Erre a történetre nem emlékszem, de az biztos, hogy volt izlésük a szereplőknek!
Ettől finomabb vacsi nem is kell!
:))

Anonymous 2010.10.07. 09:14:00

Nyami! Imádom az ilyen rusztikus kifliket. Reggelire is.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...