Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

Hirdetés

Fűszeres kontakt

Szezonális receptek

Fűszeres könyv

Fűszeres könyv

Feedek

Fűszer és lélek App mobilon

Karalábéleves, turbolya

2010.04.15. 08:35, bejegyezte: Fuszeres Eszter 4 komment

Sajnos nincs karalábétermesztő ismerősöm, ezért a bolti karalábé levelét nem szívesen vagdosom a levesbe, kitudja mivel permetezték, de ha lenne biokaralábém, akkor bizony megtenném! Nagyon kedvelem a zsenge karalábét a levelével együtt!
Szerencsére már elmúlt az a világ, amikor a karalábé egyet jelentett azzal a lila fajtával, ami már "születése pillanatában" is annyira fás volt, hogy csak az íze kedvéért főzte bele nagyanyám a húslevesbe, de aztán soha senki nem ette meg.
Vajpuha, édes, harsogó karalábékat lehet kapni a piacon, de a zöldséges szerint sajnos holland. Anyu is ültetett, de abból nyárra lesz valami, addig megteszi az import is.
Turbolyával tele van most minden, épp azt néztem, hogy a Madarász utcai gyerekkórház külső virágládáiban is az tanyázik, a kórháznak másra sincs pénze, nem hogy virágokra!
Persze onnan nem szabad leszedni, hiszen egész nap a Váci út benzingőzében áll, de onnan negyed óra sétára a Népszigeten amit többen Szúnyogszigetként ismernek, nyugodtan szedhető. Mindenhol ez szegélyezi az út szélét. Ha valaki nem lenne biztos, hogy valóban turbolyát talált, csak meg kell dörzsölni. Erős, ánizsos illata van.
Én nem szeretem az ánizs ízét, de a turbolya íze enyhe hő hatására is enyhül, megváltozik, és csak valami nagyon finom zöldes fűszeresség marad hátra.

Hozzávalók a leveshez:
4 zsenge karalábé
2 nagymarék turbolya
3 ek vaj
1 kk cukor
2 dl tejszín
1 csokor újhagyma
szerecsendió
só, bors

Az újhagymát felkarikázom a zöldjével együtt, és a vajra dobom a megpucolt, felkockázott karalábéval együtt. Szórok rá egy kiskanálnyi cukrot, és addig pirítom, amíg egy kevés színt kap.
Sózom, borsozom, felöntöm a zöldségalaplével és vízzel, majd felforralom. Ha igazán zsenge volt a karalábé, akkor nem is kell tovább főzni.
Kiszedem a karalábé felét egy kevés lével, és leturmixolom. Szűrőn átengedve öntöm vissza a leveshez. Szerecsendiót reszelek bele és felöntöm a tejszínnel. Elzárom a lángot, és beleszórom a felaprított turbolyát.
Igazi könnyű tavaszi leves! (Férjem megjegyzése a leveshez: nagyon finom, de olyan jó lenne a tetejére egy kevés füstölt sonka :-)

Ha tetszett, kövesd a Fűszer és Léleket a Facebookon is!

Címkék: leves vega tavaszi étel

A bejegyzés trackback címe:

http://fuszereslelek.blog.hu/api/trackback/id/tr913224246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben.

Anonymous 2010.04.15. 08:35:00

Nagyon remek kis recept. Azt hiszem,sokat mond, ha elárulom, hogy az elmúlt kb. 10-12 napban 3x csináltam meg, osztatlan sikert aratva mindhárom alkalommal turbolya nélkül is. kihasználtam, hogy még nem fás a karalábé. Köszönjük, várjuk a további isteni ötleteket-recepteket.
Teó

Fuszeres Eszter · http://www.fuszereslelek.hu/ 2010.04.15. 08:35:00

Niki, sajnos nem tudok élesztőről Magyarországon.
A turbolya megosztó növény, nem annyira mint a korianderzöld, de azért sokan nem szeretik :-)

Anonymous 2010.04.15. 08:35:00

Szia! Lesétáltam a Duna-partra turbolyát szedni, elkészítettema levest,de nekem valahogy finomabb nélküle.A francia élesztőről az infot viszont köszönöm. Hozattam két dobozzal, azóta azzal sütöm a kenyérféléket és számolom, hogy még hány kis zacskó van és mennyi finomságot tudok még vele sütni. Köszi.Nálunk lehet valahol kapni?Üdv.: Niki

Tündér 2010.04.15. 08:35:00

De jó ötlet! Tetszik! (Én turbolya nélkül sonkával készítettem hasonlót:))
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...