Hirdetés

Fűszeres kontakt

Szezonális receptek

Fűszeres könyv

Fűszeres könyv

Feedek

Fűszer és lélek App mobilon

Lencsefőzelék nagyanyám módra

2009.12.31. 14:30, bejegyezte: Fuszeres Eszter 5 komment

Erdőbényei nagyanyám készítette így a lencsefőzeléket minden újévre. Nem hiszem, hogy egy tipikus Tokaj-hegyaljai recept lenne, inkább hallhatta valahol, de nagyon szeretjük azóta is. Nálunk is készül lencse minden évben, egy hagyományos, és egy modernebb változat, a narancslekváros lencsesaláta. Ezzel a két recepttel kívánok boldog új esztendőt minden kedves olvasómnak!

Hozzávalók:
50 dkg lencse
1 nagy fej hagyma
3 babérlevél
1 ek liszt
2 ek zsír vagy olaj
2 ek mustár
2 ek méz
1 szál csípős füstölt kolbász
3 gerezd fokhagyma
ecet ízlés szerint
A hagymát nagyon apró kockákra vágom, és az átválogatott, megmosott lencsével felteszem főni annyi vízben, amennyi ellepi. Beleszórom a babérlevelet és megsózom. Miközben fő, a levét mindig pótolom. Mikor megfőtt, kiveszek egy merőkanálnyit, és leturmixolom, majd visszaöntöm a lencsére. Persze nagyanyám ezt a lépést kihagyta, de én nem szeretem ha olyan vastagon van berántva valami. A zsírból, lisztből és fokhagymából rántást készítek, és berántom vele a főzeléket. Ha kell utána sózom, és borsozom. Belekeverem a mustárt, mézet és beleszórom a felkarikázott kolbászt is. Pár percig még főzöm, tálalás előtt keverek bele egy kevés ecetet. Szoktunk a tetejére karikára vágott, majd szalonnazsírban karamellizált hagymát is tenni.

Ha tetszett, kövesd a Fűszer és Léleket a Facebookon is!

Címkék: erdőbénye tokaj-hegyalja téli étel

A bejegyzés trackback címe:

http://fuszereslelek.blog.hu/api/trackback/id/tr203224158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Katarína 2009.12.31. 14:30:00

Nem nagyon csípem a lencsefőzeléket, de mikor megláttam a fotót és elolvastam a receptet, akkorát nyeltem, hogy szerintem a szomszéd szobában is lehetett hallani. Nálunk is szokás lencsefőzeléket meg levest főzni, újévre is meg karácsonyra is, szlávoknál ez tipikus, mint a kapustnica. :)

Anonymous 2009.12.31. 14:30:00

Kedves Eszter!

Boldog új évet kívánok Neked és szeretteidnek!
Nagyon szeretem olvasni a blogodat, felüdülés a mindennapokban.
Andi

zsuzsa 2009.12.31. 14:30:00

Kedves Eszter!

Köszönjük az egész évi receptjeidet, a sok-sok finimságot.
Neked és minden szerettednek békés, boldog új esztendőt kíván:
Zsuzsánna és a vének

Anonymous 2009.12.31. 14:30:00

Mi friss rozmaringgal fűszerezzük a lencsefőzit. Jamie-nek egy lencsereceptjében olvastuk eredetileg, ráhúztuk a főzire is- nagyon bejött.
Üdv:
medvedr

Anonymous 2009.12.31. 14:30:00

Köszönöm a receptet, a világ legjobb lencsefőzelkét főztem!
BUÉK!!!!!!!!!
BUÉK!!!!!!!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...