Hirdetés

Fűszeres kontakt

Szezonális receptek

Fűszeres könyv

Fűszeres könyv

Feedek

Fűszer és lélek App mobilon

Zwack Nemes Pálinkák

2009.05.12. 10:46, bejegyezte: Fuszeres Eszter 21 komment

Hölgyeim, egy pálinkát?
És ha Zwack Sándor tanít meg pálinkát kóstolni?
Na ugye! :-)
Ritkán iszom pálinkát, és bevallom, elég sok rossz élményem volt már életemben. Így volt ezzel Zwack Sándor is, aki hazatérve Magyarországra megdöbbenve tapasztalta, hogy a pálinka a disznóvágás itala, és nem több. Pedig a valódi, jófajta gyümölcspálinka sokkal többet ér attól, hogy az agyunkat zsibbasszuk vele, illetve órákra lefagyasszuk az ízlelőbimbóinkat és a torkunkat!
Csodálkoztam, amikor megtudtam, hogy pálinkát legjobb 20 fokon fogyasztani. Én ugyanis eddig mindig bevágtam a mélyhűtőbe, és akkor tudtam a legjobban élvezni, ha -20 fokra hűlt.
De ha egy jó pálinkát lehűtök, akkor nem érezni az illatát, nem teljesedik ki a kellemes íze. Már pedig egy valódi Zwack féle nemes pálinkát tényleg öröm inni!
Sándor megtanított a kóstolás folyamatára is.
Nagyon fontos, hogy igazi pálinkás pohárból kóstoljunk (ez a tulipán alakú pohár), ebben érezhető igazán tökéletesen a pálinka íze és illata.
A kezünkkel fogjuk be a pohár tetejét (ha nem vagyunk olyan szerencsések, hogy valódi Zwack pálinkás pohárból kóstolhatunk, annak ugyanis van teteje is), majd körkörös mozdulattal forgassuk meg a pálinkát a pohárban. Utána szagoljuk meg az illatát, majd kortyonként igyuk meg. Tehát, nem stampedliből, és nem bedobni mint nagypapa karcolós törkölyét!
Ez után következhet a száraz próba: az üres poharat egyik kezünkkel újra fedjük le, a másikkal pedig melengessük, hogy a bennmaradt pár csepp pálinka elkezdjen erősen párologni. Szagoljuk meg újra.
Ha gyakorlott pálinka kóstolóvá váltunk már, vagyis legalább száz pálinkát végigkóstoltunk, akkor a száraz próba után, ha valami hiba van a pálinkában, megérezzük az illatán. (Hát, ehhez még gyakorolnom kell :-)
És egy kis érdekesség:
Egy liter pálinkához legalább 16 kiló gyümölcsöt használnak.
Pálinkának nevezzük azt az italt, ami Magyarországon termett gyümölcs és szőlő törkölyéből készül, 100%-os gyümölcstartalmúak, azaz finomszeszt és aromát nem tartalmaznak és minimum 37,5%-os alkoholfokkal rendelkeznek.
Kóstoltunk cigánymeggy, rózsabarack, és fekete ribizke pálinkát.
Aki pedig bizonytalan, annak ajánlom, hogy egyik hétvégén látogasson el egy pálinkatúrára Kecskemétre a Makói út 2-be, és nézze meg, hogyan is készül a pálinka.
A rózsabarack különleges eljárással érlelődik. Sándornak támadt egy ötlete, hogy meg kéne próbálni a pálinkát is úgy érlelni, mint ahogy a whiskey-ket szokás, vagyis dupla hordós eljárással.
A lefőtt pálinkát eperfa hordóba teszik, majd ebből a hordóból szépen átcsöpög egy kőrisfa hordóba, és csak az érlelés után palackozzák. Így a pálinkának még különlegesebb íze lesz, tanúsíthatom! Az ezzel az eljárással készült pálinka idén Londonban a legjobb gyümölcspárlatnak bizonyult.
Úgyhogy hölgyeim, igyunk Zwack Nemes pálinkát mértékkel, megfelelő pohárból, és megfelelő hőmérsékleten, és a jókedv garantált!
(készítettem egy pálinkás édességet is, a héten fel is teszem, annyira belejöttem)

Ha tetszett, kövesd a Fűszer és Léleket a Facebookon is!

Címkék: teszt beszélő

A bejegyzés trackback címe:

http://fuszereslelek.blog.hu/api/trackback/id/tr583223992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

vica 2009.05.12. 10:46:00

na, ez a legény velem báármit megitathatna ;-) díjnyertes fotók!! :)

Fuszeres Eszter · http://www.fuszereslelek.hu/ 2009.05.12. 10:46:00

Viki, te már akkor egy jólképzett pálinkás vagy :-)
Meow, asszem akkor a Bailey's-en nem fogunk összeveszni, azt majd te iszod :-)

The Chef Viki 2009.05.12. 10:46:00

Az igazán jó pálinka márpedig jó :-)

Épp ma szálltam vitába egy kolléganőmmel, aki a mélyhűtőben!!! tartja a pálinkát. Kikértem magamnak ez a szentségtörést :-)))

meow 2009.05.12. 10:46:00

Én nem szeretem a pálinkát, sőt, kifejezetten a tejszínes-likőrös fajta vagyok (Bailey's forever), de ha ilyen (konkrétan: pont ez a) pasi kínálná, isten bizony meginnám. Ilyen szép kezekből... :-)

Fuszeres Eszter · http://www.fuszereslelek.hu/ 2009.05.12. 10:46:00

Orsi, :-D
Egy gyereknél is ismerem azt a kellemes érzést, amikor végre letettem aludni, meséltem, kijövök a szobájából és kibontunk egy palack bort, de háromnál elhiszem, hogy van olyan hogy csak egy pálinka segítehet!

VKOrsi 2009.05.12. 10:46:00

én nem vagyok egy pálinkás, de az ő kedvéért tuti hajlandó lennék többet is megkóstolni.
Nem akarom idejönni egy házi kóstolóval? "Elgyötört 3 gyerekes anyuka pálinkát kóstolna" jeligére?

Lara 2009.05.12. 10:46:00

A Zwack család valóban annyira rokonszenves, hogy én is az ő pálinkájukat iszom, sőt, mindig arra gondolok, amikor Unicumot veszek Jeger helyett, ami pont a felébe kreül, hogy ők legalább megérdemlik. Komolyan.

Anonymous 2009.05.12. 10:46:00

Kedves Gábor

A pálinka valóban drága, hiszen alapanyagát szedik nem aratják.:-)Mi drágább 12 kg sárgabarack v 11 kg árpa? :-)
Amire a hozzászólásomban gondoltam, az a pálinkákon belül egyes, általam egzotikusként titulált pálinkák elborzasztó árazása, egyes főzőknél/vendéglátóknál. Persze, hogy kinek mi a jó, meg sok az egyénenként változik.
Kedves Gittus!
Nem a Zwackot akartam szidni, tisztelem a munkájukat és sok sikert kívánok nekik! Kisebb főzőket én emlegettem, csak úgy mert eszembe jutott. Azért mert
nem szeretem ezt a bodza som stb pálinka izét, szerintem ártanak a jó pálinkának ezek a termékek. Másrészt hány kg som, cigánymeggy, bodzavirág, stb kell ahhoz, hogy beindítsanak egy több hektó- literes üstöt . Cigánymeggy ültetvényt még nem láttam. Csak egy egy fát.
medvedr

Anonymous 2009.05.12. 10:46:00

Imádom a pálinkát!!
Inkább iszom ezt, mint egy agyoncukrozott mű-italt!
Mondjuk nekem nagyon jó házi forrásaim vannak a beszerzést illetően, de azért a Zwack se rossz :)

Anonymous 2009.05.12. 10:46:00

Kedves Medvedr!

Egyetértek abban, hogy ennek egy jó része a megvágásra megy. De gondoljunk csak a whiskey-re, vagy a konyakra. Én életem során alig ittam még olyan whiskey-t és konyakot, amit azonnal nem akartam kiköpni, lehetett az akár a drágább fajtából is. Mégis valamiért hihetetlen áron lehet ezekhez hozzájutni. Tudjuk, hogy ennek legnagyobb része csak marketing, nem a minőségről szól. Akkor miért ne lehetne pálinkát drágán adni, ami ráadásul szerintem egy sokkal nemesebb ital, mint az előbb említettek? Adják csak drágán, építsenek brand-et itthon és külföldön, és kívánom, hogy adjanak el annyit pálinkából, mint whiskey-ből és konyakból. A magyar gazdaságnak biztos nem ártana. ;)

Gábor

Anonymous 2009.05.12. 10:46:00

Én sehol nem olvasom, hogy Eszter kis manufaktúrát említett volna, sőt ajánlja a kecskeméti pálinkafőzde látogatását, ami igencsak nagy, nem kis házi, családi vállalkozás egy emberrel.

Gittus

Limara 2009.05.12. 10:46:00

Irigyellek! :))Félve ugyan, de bevallom, sokkal szívesebben iszom egy finom pálinkát, különösen mézeset, mint valami tejszínes likőrfélét. legutóbb Gyulán a várban ittam nagyon finom pálinkát, fedeles pohárban hozták, mennyei volt. legjobb számomra az igazi gönci barackpálinka. Szerintem az ver mindent:)))

Fuszeres Eszter · http://www.fuszereslelek.hu/ 2009.05.12. 10:46:00

Nem mondtam, hogy ők találták fel a jó pálinkát! De gyártják, az biztos!
És a bozapálinka egyáltalán nem félresikerült valami, tanusíthatom
:-)


Sajnos élete párját nem ismerem, nem mintha Sándort 20 perc pálinkázás után ismerném), de az egész család valóban nagyon szimpatikus!
Nemrég láttam egy hosszú interjút Zwack Péterrel, és teljesen elvarázsolt.
Különben úgy érzem, hogy én Izabellával tudnék jókat borozgatni.

Anonymous 2009.05.12. 10:46:00

Mint régebben kecskeméti lakos tanusíthatom, hogy nem a Zwack család találta fel a nem agyzsibbasztós disznótoros pálinkafogyasztást. Azonban meg kell jegyeznem, hogy a sokféle cigánymeggy, som, bodza, stb pálinka és új érlelési mód egy brandépítés félresikerült felülpozicionált termékei. Nem Zwackékra gondolok elsősorban, de akár. A pálinka minőségét az alapanyag nagyban meghatározza. A cefréhez az érésen átesett enyhén túlérett gyümölcsöt kell gyűjteni. A rózsabarack régi fajta szépen folyamatosan érik nem is nagyon hullik, lehet gyűjtögetni. (Az újabb csemege barackok pld ceglédi óriás és társai meg megérnek egyszerre és lehullanak, persze lehetne ponyvára fogni, de én még csak egy két tanyán láttam ponyvát, nagyobb barackosban nem )A sommal és mondjuk a cigánymeggyel hogyan lehet jó cefrének való gyümölcsöt szedni-gyűjteni figyelembe véve a mennyiségüket és tartalmukat valamint érési sajáttságaikat az nekem rejtély.(Bár nem vagyok növénytermesztő ) Ezek az "egzotikus" termékek szerintem arra valók, hogy kézműves műhely image-t keltsenek olyan főzőkről, akik ezt nem érdemlik meg. Most abszolúte nem a Zwackékra gondolok. Azt azonban állítom, hogy a jó pálinkafőző élménnyé varázsol egy szilva- vagy barackpálinkát is . Csak így jelző , fajta és minden nélkül. Erről kéne megítélni a főzőket. A fent említett "egzotikus" pálinkák és érlelési módok szerintem a szédítés és megvágás kategóriát alkotják
Üdv
medvedr

Anonymous 2009.05.12. 10:46:00

Azért élete párját nagyon hiányolnám mellőle egy képzeletbeli
poharazgatáson. Igen kedves és iz-
galmas emberek, csakúgy mint párla-
taik.

Fuszeres Eszter · http://www.fuszereslelek.hu/ 2009.05.12. 10:46:00

:-)
Bevallom, meg lettem hívva egy "ismerkedős programra".

Amelie 2009.05.12. 10:46:00

A hétvégi pálinkafesztiválon a barátnőket alig tudtam elráncigálni Zwack Sándor pultjától, mindenki arra pályázott, h ő töltsön neki, de végül egy kedves hölgy szolgált ki. Sovány, ám de vigasz, hogy isteni mézes ágyas áfonya pálinkát kóstoltunk náluk, ami igazi női ital, bár nem a Zwack Nemes család tagja, csak forgallmazott: Hirös Kecskeméti pálinka.

Anonymous 2009.05.12. 10:46:00

A művelt alkoholista nő :D

Fuszeres Eszter · http://www.fuszereslelek.hu/ 2009.05.12. 10:46:00

Ági, gondolom inkább a férfiak a célcsoport, őket meg lehet, hogy pont ellenkező irányba befolyásolná egy jóképű férfi fotója az üvegen.
Viszont csinálhatnának kifejezetten női pálinkát :-)

Ági 2009.05.12. 10:46:00

Fél karomat odaadnám, ha egyszer töltene nekem is! Irigy vagyok!
Gondoltam már rá, hogy miért nincs a fotója az üvegen! :)
Én gyakrabban venném!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...