Hirdetés

Fűszeres kontakt

Szezonális receptek

Fűszeres könyv

Fűszeres könyv

Feedek

Fűszer és lélek App mobilon

Erdőbénye napok: Házi sajt készítés, Gomolya

2007.06.15. 08:48, bejegyezte: Fuszeres Eszter 12 komment

A házi gomolya is mindig Erdőbényét juttatja eszembe. A juhászt Bacsónak hívták Bényén, és nagyon jó barátja volt nagyapának. Volt olyan, hogy megkérte, hogy helyettesítse, amíg valami dolga akadt. Nagyapám szeretett fa árnyékában szunyókálni, úgy, hogy a kalapját a szemére húzta, úgyhogy ez a „munka” remek volt számára :)
Erdőbényén (és a többi Tokaj-hegyaljai faluban is) nagyon későn szüretelnek, hogy az aszúnak legyen ideje összetöppedni. Sokszor volt olyan, hogy a pocsolyák már be voltak fagyva, és esett a hó, mikor szüreteltünk. Abban a hidegben nem éppen élvezetes dolog az aszú szemeket szemezgetni a szőlőfürtről! A szőlő messze van a házaktól, gyalog akár negyven perc is lehet. Ilyenkor szekérrel mennek, hogy a leszedett szőlőt valaki be tudja hozni a házhoz. A nagy távolság, és hideg miatt a kisgyerek (ebben az esetben én), és a már betegecske öregember (nagyapám) otthon maradnak, és várják a szekeret, és a szüretelőket. Egyszer a birka pörkölt is nagy meglepetést okozott számunkra. Reggel anyuék odakészítették a birka pörköltet főni, és meghagyták nekünk, hogy figyeljünk rá. Mivel a konyha messze volt a jó meleg szobától, ahol mély álomba merültünk, nem éreztük a figyelmeztető szagokat. Mire a család hazajött, a pörkölt annyira leégett, hogy a füstöt vágni lehetett, de még a konyhát is ki kellet meszelni.
Visszatérve a gomolyához: Bacsó juhásznak mindig ott lógott a jófajta gomolya a fán. Nemrég Szidbádéknál olvastam, hogy ők is készítenek sajtot. Úgyhogy én is megkívántam. Sajnos juhnyáj nincs a közelünkben. (Tudja valaki, hol lehet juhtejhez jutni manapság?) Ezért házi tehéntejet vettem, és abból készítettem a gomolyát. Nagyon finom, erős gomolya íze lett, sokkal jobb, mint amit a piacon lehet venni. Sajnos igazán nem volt ideje megérni, de csinálok majd megint, és az talán megéri a tökéletes érettségi fokot.
Házi gomolya sajt készítése:
10 l házi tehéntejet (fontos, hogy ne legyen pasztörizálva, mert akkor nem alszik meg) 35 Celsius fokra melegítek folyamatos kevergetés mellet. Fontos a folyamatos kevergetés, hogy ne égjen oda, és mindenhol egyforma meleg legyen a tej.
Ekkor hozzáadok 5 ml Brun márkájú tejoltót. Más tejoltó is megfelel, Budapesten ezt lehet kapni. Hagyom megaludni a tejet. Ez legalább 2-3 óra, de nyugodtan maradhat így akár egy napot is.
Éles késsel apró kockákat vágok az alvadékból, és így pihentetem még egy órát. Ekkor lehet fűszerezni. Most csak egy pici sót tettem bele, hogy jó savanykás maradjon, és egy pár szem zöldborsot (konzerv).
Ritka szövésű pamut kendőbe borítom, és felakasztom csöpögni. Egy napot hagyom így lógni, de ősszel és tavasszal, mikor 15 foknál nincs melegebb, akkor két napig is maradhat.
Mikor kiborítom már kész van, de ha van kedvünk, még préselhetjük, sőt, akár 2-3 hónapig érlelhetjük is, de a gomolyát érlelés előtt füstölni kell.
Legközelebb egy kemény, érlelt sajtot csinálok.

A Judapesten szíriai party ételt főztem.
IN ENGLISH:
Preparing home-made „gomolya” ewe-cheese:

Heat 10 litres of home made cow milk to 35 Celsius while stirring it continuously (it is important to use non pasteurised milk, otherwise it won’t turn sour).
Make sure that it is stirred continuously and not being burnt and also that the milk is heated evenly. Then add 5 ml of Brun marked rennet. Other type of rennet will do as well but this is the brand that can be bought here in Budapest. Leave the milk to turn sour. It takes about 2-3 hours, but it can be left like that even for a day.
Using a sharp knife cut the clot into small cubes and leave them like that for another hour. This is when it can be spiced. Now add a bit of salt to ensure it stays sour and also add some peas (canned).
Cover it into a loose fabric and hang it somewhere to drip. Leave it hung for a day, but in autumn and spring (when it is not warmer than 15 Celsius) the cheese can stay for even two days.
Taking it out of the fabric it all ready but if needed or wanted it can be pressed or left for even 2-3 months but the “gomolya” needs to be smoked before maturing.
Next time I am going to make some hard, mature cheese.

Ha tetszett, kövesd a Fűszer és Léleket a Facebookon is!

Címkék: család vega erdőbénye magyaros tokaj-hegyalja

A bejegyzés trackback címe:

http://fuszereslelek.blog.hu/api/trackback/id/tr403222970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Amaranta 2007.06.15. 08:48:00

Szia!

Most találtam rá a bejegyzésedre. Szeretném megkérdezni, hogy muszály oltani a tejet, mert egy nap alatt amúgy is megalszik, abból nem lehet gomolyát készíteni?

Martin 2007.06.15. 08:48:00

szia ESZTER ezeket a sajtoltokat a gyogyszertárakban lehet kapni SZIA DILIS

picilivi 2007.06.15. 08:48:00

Szia Eszter!
Ismerőseim citromlével vagy ecettel csapatják ki a kecsketejüket sajtkészítéshez. Ezt helyettesíted Te a tejoltóval?
/Csak mert mifelénk tuti nem kapok tejoltót... :( /

Fuszeres Eszter · http://www.fuszereslelek.hu/ 2007.06.15. 08:48:00

Budapesttől 50 km-re tuti, hogy minden faluban többen is füstölnek.
Ha sajtot füstöltetsz, először csináljatok próbát, hogy biztosan ne érje hő a sajtot, stb.

Zsuzsi 2007.06.15. 08:48:00

Köszi, akkor majd körbekérdezek vidéki ismerősöknél, hátha van ötletük. :)

Fuszeres Eszter · http://www.fuszereslelek.hu/ 2007.06.15. 08:48:00

Zsuzsi, én rokonoknál füstöltetek, de vidéken minden faluban füstölnek. Kilóban mérik az árat általában, olyan 20 kg hús vagy sajt összesen 2-3000 forint.

Zsuzsi 2007.06.15. 08:48:00

Sajnos fogalmam sincs, hogy merre találhatnék füstölőt, pedig nagyon szeretném kipróbálni! Nem tudnál ajánlani? Egyébként milyen árban füstölnek?

www.pirosvilla.info 2007.06.15. 08:48:00

Eszter,

thanks very much :) I'm going to seek them out to try it! O

Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek 2007.06.15. 08:48:00

Hello Oran,

I know one place where you can find unpasteurized milk, and that's on the second floor of Lehel market (you can't miss it it's the only shop selling milk there).
About rennet : I bought it from AniVet Kft., 1144 Budapest, Remény u. 42/a.

Oran 2007.06.15. 08:48:00

www.pirosvilla.info

Firstly, love the blog :) Wow! I'd love to make this: the only thing is I'm not sure *where* to find unpasturised milk, and of course, rennet here in Budapest! Anyone got any ideas? PV.

Anna 2007.06.15. 08:48:00

Sziasztok, ha valaki szeretne csinálni ilyen fonomságot. Találtam kecsketejet. A Csörsz utcai Ökopiacon van. (Mom művház) 420 Ft/ liter. Elég drága, de jobbat nem tudok.

meir 2007.06.15. 08:48:00

Csinaltal azóta sajtot?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...